Насловна Почетна Каварић оптужио Радуловића: Бламира државу и ради за ДПС!

Каварић оптужио Радуловића: Бламира државу и ради за ДПС!

Адвокат Далибор Каварић позвао је премијера Здравка Кривокапића и потпредсједника Владе Дритана Абазовића да предузму радње из своје надлежности како би прекинули дипломатску бламажу коју изазива минстар спољних послова Ђорђе Радуловић,пише „Дан“.

Он сматра да се бламажа црногорске дипломатије највише огледа у ставу министра Радуловића о протјеривању амбасадора Србије Владимира Божовића, али и у одлуци о опозиву седам црногорских амбасадора.

-Ранији отправник послова, замјеник црногорског амбасадора у Букурешту и асистент на Универзитету „Доња Горица“, а садашњи министар Ђорђе Радуловић својим дјеловањем у континуитету наноси несагледиву и непоправљиву штету угледу Владе и државе Црне Горе на међународној сцени, наводи Каварић.

Како је додао, премијер Здравко Кривокапић и вицепремијер Дритан Абазовић имају више него довољно разлога да предузму радње из својих надлежности и овлашћења и да прекину бламажу коју министар Радуловић приређује држави и да прекину праксу дипломатске бламаже, конфликта, прекида добрих односа и кризе дипоматских односа, коју Радуловић, од када је именован у том министарству, упорно и некажњено чини.

-Министар Радуловић је, заједно са овим злонамјерним потезом о опозиву црногорских амбасадора, премијеру Кривокапићу подметнуо још једно кукавичје јаје у корист претходне власти лажно тврђење да је амбасадору Србије Божовићу истекао агреман, те да нова влада нема могућност да поништи одлуку Министарства вањских послова Црне Горе у техничком мандату да амбасадора прогласи за персону нон грата. У случају амбасадорке у Њемачкој, он је најбоље демантовао самога себе и показао како се може када се хоће, оцијенио је Каварић, који је адвокат Митрополије црногорско-приморске (МЦП).

Он је Радуловића оптужио да подметањем оваквих кукавичјих јаја ради директно у корист шефа ДПС-а Мила Ђукановића.

Министар би по опису посла морао знати да у односу на начин престанка функције дипломатског агента (амбасадора), у овом случају амбасадора Србије, сходно Бечкој конвенцији о дипломатским односима (члан 9 Конвенције), та функција престаје искључиво на два начина. Први је нотификацијом државе која акредитује држави код које се акредитује, односно у случају да је Србија сама опозвала свог амбасадора, а Црна Гора то прихватила. Други је нотификацијом државе код које се акредитује држави која акредитује и то моментаром када држава која акредитује нотификује дипломатску ноту државе код које се акредитује (у овом случају Црна Гора). При чему ће држава која акредитује опозвати лице у питању (у вези са ст. 1 чл. 9) или ће окончати његове функције у тој мисији према случају, казао је Каварић.

Како је додао, ово треба тумачити да ће, према околностима сваког конкретног случаја, држава која акредитује одлучити да ли ће опозвати лице или окончати његове функције, што значи да се мисија не може окончати без одлуке државе која акредитује, у овом случају Србије.

Имајући у виду да је амбасадора Божовића из ванправних и ванконвенцијских разлога протјерала предходна влада и претходни министар вањских послова, логично је да Србија није прихватила као оправдану ноту државе Црне Горе о проглашењу Божовића тзв. персоном нон грата, како се то каже дипломатским рјечником. Треба имати у виду, у смислу члана 9 став 2, да ако држава која акредитује, у овом случају Србија, одбије да изврши или не изврши у разумном року обавезе које преузима сходно тачки 1 члана 9, држава код које се акредитује може одбити да лицу о коме се ради призна својство члана мисије, али само у случају када мисија није ни почела, што у случају амбасадора Божовића није ситуација, објаснио је Каварић.

Актуелни министар је, сматра Каварић, наприје остајући при одлуци раније владе о протјеривању амбасадора Божовића понизио државу Србију и српски народ у Црној Гори, захваљујући чијим гласовима и на чијој жртви је добио прилику да постане министар.

Овај министар је својим одлукама и цјелокупним дјеловањем показао да служи бившем режиму. Предлажући Влади одмазду у виду необразложене сјече ранијих амбасадора Црне Горе у седам држава, уз паушално образложење да су „радили против државе“ и да су „политичке дипломате“, без да је овакве своје тврдње аргументовао, ваљано образложио и поткријепио било каквим доказима, који би Владу и грађане довели до увјерење да је то заиста тако, министар је наштетио свим грађанима и изазвао спољашњу кризу дипломатских односа и бламажу државе, али и унутрашњу кризу у земљи, јер је предсједнику државе сервирао прилику да понизи нову владу одбијањем да потпише веома паушалне, необразложене и правно неуредне одлуке Владе о опозиву амбасадора, казао је Каварић.

Такође, како истиче, апсолутна је лаж и обмана грађана и Владе од стране Радуловића његова ранија изјава да то министарство не може опозвати одлуку о протјеривању амбасадора Србије, из разлога како је то до сада више пута од стране више правних ауторитета за дипломатско право објашњено.

Влада и држава Црна Гора заслужују министра вањских послова који има више самопоштовања и више поштовања према држави и грађанима а који има знатно мање поштовања према претходној политици претходнога министра, сматра Каварић.

Најновији чланци

На ријекама Вавилонским: Презир у души прави пустош!

Пише: ђакон Павле Љешковић „Како ћемо пјевати пјесму Господњу у земљи туђој“ (137.псалам ) Док ђаци умилно поју стихове псалма, стојим код врата цркве Св. Георгија...

Милан Кнежевић: Коњи, магарци и сијено!

Посланик у Скупштини и један од лидера Демократског фронта, Милан Кнежевић је путем свог Тwиттер налога коментарисао вијест да је вијеће Вишег суда у...

Подршка гуслара каолицији „За будућност Никшића“

Легендарни гуслар Бошко Вујачић и један од најбољих гуслара млађе генерације, Марко Шћепановић, дали су снжну подршку коалицији "За будућност Никшића" и Марку Ковачевићу....

Виши суд; Миго, нека ти је срећно 97.000 евра!

Вијеће Вишег суда у Подгорици, донијело је рјешење којим се обустваља кривични поступак против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, који је у афери „Коверта“...

Представљамо: Нови (46) број „Гласа Холмије“

Према ријечима главног и одговорног уредника Горана Киковића из штампе је изашао нови број часописа за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'',који излази на српском...