Насловна Почетна И "Побједа" понекад објави коректан текст: Прелетачи и провјетравање ДПС-а!

И „Побједа“ понекад објави коректан текст: Прелетачи и провјетравање ДПС-а!

Прелазак у опозицију учинио је да се и Демократска партија социјалиста суочи са тим да је поједини дугогодишњи чланови напусте, образлажући своје одлуке тиме да више нијесу сагласни са политиком странке. Ипак, већина њих оставке није дала прије парламентарних избора, већ када је објављен резултат и када је постало извјесно да партија више не може да понуди државне функције, а тиме ни привилегије и моћ, пише „Побједа“.

Синдром „прелетача“ искусиле су раније многе друге странке, готово по правилу опозиционе. ДПС-овци су били вјерни партији, уљуљкани у неку од фотеља на локалном или државном нивоу. Када се, након 30. августа, десила прекомпозиција на политичкој сцени, највећа – раније владајућа, а сада опозициона странка – суочила се са тим изазовом.

Поједини њени чланови напустили су је, за сада не најављујући даљи политички ангажман, али не лишавајући себе одборничког мандата. Други, опет, нијесу били тако стрпљиви и јавност су одмах информисали да свој политички пут настављају у другој партији, која је постала власт.

Најупечатљивији примјер напуштања ДПС-а десио се прије неколико дана. Доскорашњи функционер и одборник ДПС-а у СО Бар Милош Фуштић саопштио је 12. октобра, ни мјесец и по од избора, да даље политичко дјеловање наставља као члан Демократске Црне Горе. Сјетио се да „нико не може да буде изнад закона и државе“ и одлази из ДПС-а.

Нијесам желио да пар дана пред изборе јавно формализујем моје приступање Демократама, управо из поштовања према бившим колегама, онима које цијеним, иако сам својим наступима већ био далеко, рекао је, између осталог, Фуштић, кога је објеручке прихватила Бечићева странка.

Фуштић је препознат и по фотографији која је 2016. године преплавила друштвене мреже, на којој је он са још петорицом, у мајицама са натписом „Боље лопов него мајмун“.

Саговорник Побједе, предсједник Грађанске алијансе Борис Раонић нема дилему да су бенефиције једини разлог преласка из ДПС-а у неке од странака нове власти.

Прелазак из опозиције у власт након парламентарних избора има само једно објашњење, толико очигледно да је тривијално и поменути га, а то су очекиване бенефиције. Да је било који други разлог, преласци би се десили прије избора, каже Раонић.

Раонић каже да је ДПС, ову праксу којом је сада погођен, сам утемељио одборницима који су доносили већину у Тивту, Подгорици, Андријевици, Никшићу, Котору, Будви… Сматра да је било за очекивати „да овај најгори појавни облик партитократије нестане са раздвајањем државе од партије“.

Али, нажалост, партије нове већине нијесу се одлучиле на демократски искорак, већ покушавају да профитирају на тај начин. И то би се дало разумјети када би били у питању способни, стручни кадрови који одржавају администрацију, али нажалост то нијесу они, већ управо супротно – најспорнији у спорним структурама, оцијенио је Раонић.

Према његовим ријечима, те одлуке нијесу политичке мудре, јер, како каже, свој раст партије могу попунити бројним стручним људима који деценијама чекају прилику. Фуштићев прелазак био је догађај који је и медијски пропраћен. Демократе су организовале прес конференцију како би се похвалиле јавности да је Фуштић сада њихов члан.

Раонић каже да је „јавно мњење ојачало“ и „да су партије нове већине препознале грешку“, те да ће „оваквих трансфера бити све мање“.

Јер су управо мандат добили да би се са таквим понашањем разрачунали, додао је Раонић.

На питање на основу чега има утисак да је „јавно мњење ојачало“ и да су партије нове већине „схватиле грешку“, он појашњава да то мисли „на основу бурних реакција које смо могли да видимо у виртуелном простору и на примјеру Фуштића“.

о је изазвало његова накнадна објашњења. Сумњам да ће нова већина имати храбрости да се усуди на овакве потезе и на тај начин настави његовање партитократије, каже Раонић.

Он је, међутим, на питање да ли је нека од НВО реаговала на овакве потезе нове власти, одговорио да „нажалост, осуде овакве праксе из цивилног сектора“ није видио.

Још једно „прелијетање“ десило се, овога пута прије избора, у јуну ове године. Из ДПС-а у Народни покрет прешао је Радош Раичевић, који је био ДПС-ов одборник у Беранама. Он је партију напустио након 14 година чланства. Један је од ријетких који је вратио мандат. Разлог напуштања ДПС-а, како је навео у саопштењу, је тај што се његова партија „није дозвала памети“ и није нашла заједнички језик са СПЦ о Закону о слободи вјероисповијести. Након мјесец од изласка из ДПС-а Раичевић је прешао у Народни покрет.

-Код чињенице да народ тражи одговоран однос према ономе што нам је сада најпретежније, ја ћу кроз Народни покрет наставити да се борим за част и спас Црне Горе, образложио је Раичевић своју одлуку.

Срђан Машовић, који је био носилац листе ДПС-а у Андријевици, одмах након избора саопштио је да напушта партију и да се повлачи из политике, након што је његова странка изгубила на парламентарним изборима.

Размишљао сам и прије избора да се повучем, а њихов исход ме је дефинитивно навео на ту одлуку. То чиним из личних и здравствених разлога и ништа друго није у питању, казао је тада Машовић.

Чланску карту ДПС-а, али не и мандат, вратио је само 20 дана након парламентарних избора Момчило Вукчевић, који је био одборник те партије у СО Колашин.

Бивши предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић напустио је прошле године ДПС након више од двије деценије и прешао у СДП.

Раонић сматра да ће се досадашње партије из власти урушити јер су своју партијску структуру градиле претежно на клијентелизму, а да мање досадашње владајуће партије на идућим изборима могу очекивати миноран број гласова. Казао је да су ДПС-у потребни кадрови „без терета афера, са ауторитетом знања и дијалошком културом“.

-Таквих је много у ДПС-у. Да будем конкретан, квалитет је у новоизабраном Извршном одбору, посланицима попут Милоша Николића, појединим помоћницима министара, а гдје је грешка најбоље су показали, на примјер, грађани Подгорице на гласању, казао је Раонић.

Осипање партије, уколико се настави, неће бити изненађење, јер опозициона ДПС нема више онај утицај и моћ на које су навикли њени функционери. Ванредни Конгрес најављен је за два мјесеца, а предсједник ДПС-а Мило Ђукановић најавио је да ће то бити прилика да се испита политика странке, исход избора и обаве неопходне промјене, укључујући и кадровске.

Члан Предсједништва ДПС-а и актуелни градоначелник Подгорице Иван Вуковић одређен је за предсједника Одбора за припрему Конгреса, што може бити и најава кадровских промјена у партији.

Није ДПС једина партија која више није интересантна за дио чланства. Прије неколико дана Социјалдемократе, партију Ивана Брајовића, напустила су три члана из барског одбора. Осман Ђокић, Славица Аџић и Саво Павловић, одборници СД у СО Бар, саопштили су да дуго нијесу задовољни начином рада и руковођења странком. Одлуку да напусте партију донијели су, ипак, након парламентарних избора, а одборнички мандат су задржали.

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...