Насловна Фељтони Историја и лаж: Срби на Балкану прије седмог вијека!

Историја и лаж: Срби на Балкану прије седмог вијека!

Историчари Александар Шаргић и Александар Митић објавили су научну студију „Није било сеобе Срба на Балкан“ у којој су истакли да не постоји ниједан аутентични писани извор за досељавање Срба на Балкан у 6. и 7. веку.

Аутори су детаљно проучили 154 писана извора, првенствено иностраних истраживача, али и бројне налазе из археологије, генетике, језика, етнологије и других научних дисциплина. Александар Шаргић и Александар Митић објавили су монографију „Није било сеобе Срба на Балкан“, која је добила похвале рецензената др Сање Шуљагић и Небојше Озимића.

Добро је што се неко у данашњој Србији, ван званичне институционалне историографске школе, усудио да демистификује и научно аргументовано оспори неке нелогичности савремене српске историографије, засноване на дискутабилним преписима и погрешној интерпретацији дела касних античких и средњевековних аутора који су писали о историји Срба. Својевремено је Наполеон Бонапарта рекао да је „историја скуп договорених лажи“, суочивши се већ тада са мноштвом нетачних података којима је располагао његов свет. Према речима Небојше Озимића, ауторски тандем Шаргић – Митић је написао храбру књигу, која свакако никога неће оставити равнодушним. Поново рашчитавање античких и средњовековних извора, консултовање бројне литературе довело је до резултата изнетих у књизи са којима се можемо или не морамо сложити, али их не можемо прогласити нетачним.

Александра Шаргића смо питали за коментар о званичној српској историографији.

Више година уназад бавимо се изучавањем најстарије историје Срба, пре седмог века и пре Христа. Обичаји, језик, удружени са археолошким открићима и генетским сазнањима, а кроз мултидисциплинарну обраду је доказ да је нетачна службена историја коју учимо у нашем школском систему. То што се учи у школи, што је најгоре, не одговара истини чак и ономе што пише у писаним историјским изворима. Када се читају примарни историјски извори они обарају оно што пише у уџбеницима.

Користили сте 154 извора за писање ове монографије.

-Поента је била да се напише књига по највишим стандардима критичке историографије, којом се доказује апсолутна нетачност о ономе што се о најранијој српској историји учи у школама. Али, не само то да се каже шта није тачно, већ и да се изгради један нови тачан поглед на то далеко и магловито време. Зато смо обрадили све примарне историјске изворе у којима се на било који начин помињу Срби од четвртог до седмог века. Томе смо придодали археолошке материјалне доказе и чињенице, које несумњиво доказују да је са обе стране Саве и Дунава живело истородно становништво од праисторије до данашњих дана.

Овом књигом је разбијен самомрзитељски поглед српске историографије на Србе, јер смо доказали да у шестом веку аутохтони Срби ослобађају своје земље од Ромејске окупације. До сада у школским уџбеницима наша деца већ од шестог разреда основне школе могла су да уче да су њихови преци дивљаци, варвари који су срушили сјајну Ромејску цивилизацију и то је кључ приче. Десило се исто, потпуно исти процес као када су Срби ослобађали своје земље од Турака. Идеолошки проблем је да је нама, кроз службено образовање, наметнуто да смо ми народ ниже вредности. По њима све почиње од грчко – римске цивилизације, што није тачно. Ми се приказујемо као народ без културе, који је дошао ко зна одакле и да није на својим територијама. У књизи су сви догађаји лоцирани временски и просторно, објављене су и фотографије бројних налаза, цитати географске карте, а објашњено је и значење имена Србин. Можемо слободно рећи у последњих сто година у ниједној објављеној књизи у Србији то није урађено на научној основи. За званичне историчаре кључни извор је Константин Порфирогенит који Србе описује као робове.

На Yу Тубе на каналу Србија Глобал објавили сте и налазе страних научника ?

-Успели смо да прикажемо налазе страних и домаћих научника – археолога, антрополога, генетичара и других струка који доказују да је прва цивилизација у Европи рођена на тлу Србије, да најстарија пољопривреда бележи осам хиљада годинаа, да није настала у Анадолији, већ је настала на тлу Србије. И најстарија обрада метала (7.500 година), такође, је овде настала. Још пре десет година британски ББЦ је објавио део тих чињеница. Прва по њима, индустријска револуција се појавила пре 7.500 година (топљење метала) на тлу Србије. Наша јавност о томе није сазнала и ништа није чула пре наших емисија.

Ви тврдите да су поједини српски владари сатанизовани и приказивани на погрешан, негативан начин у нашој званичној историографији и медијима?

-Најбољи примери су краљ Милутин Немањић и краљ Милан Обреновић. Они су грандиозне фигуре српске историје и имали су велики значај, а приказани су крајње негативно, пре свега у медијима, а затим и у школским уџбеницима. Генерално, сви Обреновићи су сатанизовани и представљени у нашој историји на лош начин, а најгоре је прошао краљ Милан. Он је човек који је Србији вратио краљевску круну, значајно проширио њене територије и економски и војно је уздигао. У историји и медијима је уписан као раскалашан владар, коцкар и женскарош. Причало се да је он задуживао Србију, а после његове смрти није било његових личних дугова. Причало се да је коцку и курве плаћао државним парама. Милан је први српски краљ после Немањића, а Срби нажалост, не знају где је његов гроб и не посећују га.

Такође, и Деспот Стефан Лазаревић је или игнорисан или је умањиван његов значај у политичком смислу, а са врло јасним циљем да се појачава теза да смо под Турцима били 500 година, што није тачно. Када се правилно прикаже његова улога види се да је Србија након Косовског боја била одлучујући тас на ваги између Истока и Запада.

Извор: Курир

Најновији чланци

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...

Братство Бориловић: Док постојимо носићемо у себи жалост због безумног акта!

Братство Бориловић изражава дубоку жалост и упућује искрено саучешће свим породицама чији су чланови страдали у безумном акту нашег братственика, наводи се у саопштењу...