Насловна Политика "ИН4С", Горан Шћекић: Преко карикатуре до боље Црне Горе!

„ИН4С“, Горан Шћекић: Преко карикатуре до боље Црне Горе!

Познати карикатуриста Горан Шћекић у интервјуу за портал ИН4С каже да је његова трећа књига карикатура „Не дамо светиње“ инспирисана доношењем накарадног закона о слободи вјероисповијести којим је бивша власт, односно Демократска партија социјалиста челу са Милом Ђукановићем покушала на перфидан начин да присвоји историјску имовину која припада цркви и народу.

Повод разговора је ваша трећа књига карикатура под насловом, „Не дамо Светиње“

Да ово је моја трећа књига карикатура али прва која је рађена са једном темом, а то је „Одбрана светиња“. Као што знате, доношењем накарадног закона о вјероисповијести, претходни пропали режим узазвао је невиђене протесте које не памти историја Црне Горе. Тим законом, властодршци на челу са Милом Ђукановићем покушали су на перфидан начин да присвоје историјску имовину која припада цркви и народу. У тој једногодишњој борби народа и режима која је трајала годину дана, побиједио је народ што се и потврдило на претходним парламентарним изборима. Дакле одбрана светиња је била доминантна ако не и једина тема у мојим карикатурама и колумнама.
Због настанка великог броја карикатура и колумни, мој издавач, „Ободско слово“, одлучио је да заиста у кратком року изда наведену књигу.

Поред карикатура, у задње вријеме препознати сте као редовни колумниста?

Да, као прво морам подсјетити да сам колумне почео да пишем тек задњих пар година. То ме подсјети на Марка Миљанова, који је у касним годинама свог живота научио да чита и пише, таки сам изгледа и ја. И заиста, послије првих написаних колумни и позитивне критике јавности, постао сам редовни колумниста. Тако сам поред карикатуре схватио да се многе ствари могу и написати. Нажалост када су у питању теме у Црној Гори, на првом мјесту јесте криминал и корупција што је уништило духовно и материјално биће наших грађана.

Напокон после 30 година дошло је до промјене власти у црној Гори, да ли ћете имати критички став и према новој влади?

– Наравно, мој посао карикатуристе и колумнисте јесте да допринесем демократизације Црне Горе. А то никада нећемо постићи ако не будемо указивати на грешке било кога чак и нове власти. Али сам потпуно сигуран да у новој констелацији снага које управљају државом, неће бити мјеста за криминал и корупцију која је обиљежила владавину претходног, пропалог режима.

Да ли ће тираж ваше нове књиге бити довољно велики да би сви заинтересовани могли да дођу до ње?

– Што се тиче тиража књиге карикатура и колумни „Не дамо Светиње“, мој издавач ће водити рачуна да она стигне код сваког заинтересованог читаоца. А ја сам лично откупио 1.000 примјерака да бих поклонио драгим пријатељима. Наравно, морам да подсетим да књига никада не би изашла да све то нису помогли и финансирали моји пријатељи.

Да ли су медији, а самим тим и ваш критички став кроз карикатуре и колумне утицали на побједу вјере и народа?

-Наравно да су медији дали најзначајнији допринос самим тим што су свакога дана чак и директно извјештавали са народних протеста. А што се тиче карикатура колумни и мојих јавних наступа, то бих оставио критичарима и јавности да оцијени.
У сваком случају важно је да смо извојевали побједу и да је на крају та побједа преточена у новој књизи карикатура и колумни.

Можемо ли брзо да очекујемо промоцију ваше књиге „Не дамо Светиње“?

– Наравно, очекујем промоцију књиге крајем јануара. А морам поменути ексклузивну информацију да ће на предстојећој промоцији о мојој књизи говорити епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Владика Јоаникије.

Најновији чланци

Милан Кнежевић: Кад новинари ћуте!

Оно кад новинарске “громаде” објаве лажни интервју са сенатором америчког Конгреса у коме испљују СПЦ, Србију, Русију и ДФ јер много је “љепше” пљувати...

Вакцине: Наредне седмице стиже контигент из Кине!

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић казала је за "Радио Црне Горе" да наредне седмице у Црну Гору стижу вакцине из Кине. Вакцине, 30 хиљада доза,...

Браћа: Муслимани већином били у фашистичким јединицама!

ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА ВИШЕ ОД ДВЕ ТРЕЋИНЕ МУСЛИМАНА-БОШЊАКА СУ СЕ БОРИЛИ НА СТРАНИ ХРВАТСКИХ УСТАША И НЕМАЧКИХ НАЦИСТА Овај непријатан податак тешко данас можете...

Злочини и заборави: Дара, Аида, Штрпци, узроци и посљедице?

Пише: Иван Милошевић Дара, Аида, Штрпци. Ових дана наслушао сам се прича о злочинима. ДПС медији већином брује о српским, док оне над Србима и...

Лажи и видео траке: Славко Мандић измислио интервју, Дик Дурбан није разговарао са „Скала Радијом“!

„Сенатор Дик Дурбан није дао интервју Скала Радију, нити је аутор коментара који су објављени. Тог интервјуа није било”. Тако је из Дурбановог кабинета одговорено...