Насловна Почетна Из правног угла: СПЦ у Стразбуру на чврстим аргументима

Из правног угла: СПЦ у Стразбуру на чврстим аргументима

Новоусвојени црногорски Закон о слободи вероисповести, који је узбуркао јавност и у Црној Гори и у региону, јер прети одузимањем имовине црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе, могао би да буде оспорен пред Уставним судом Црне Горе, али и пред Европским судом за људска права, сматрају правни стручњаци.

Будући да право на имовину гарантује Конвенција Савета Европе о људским правима, то значи да би СПЦ, уколико пред Уставним судом Црне Горе не би добије задовољење права на имовину, могла да се обрати Европском суду за људска права у Стразбуру.

Просефор Правног факултета у Београду Бојан Милисављевић истиче да Црна Гора покушава да прогласи својом културном баштином нешто што је вековима била заједничка верска баштина православне цркве, те да очекује да се ограничавање права СПЦ на имовину нађе најпре под лупом судских органа у Грној Гори, а потом пред Европским судом.

Он је напоменуо да Европски суд има веома богату праксу која се тиче повреде права на имовину, као и да је „посебно осетљив на свако њено ограничавање“.

– У том смислу би положај верске заједнице пред овим судом био прилично повољан и могла би се очекивати јасна и брза одлука – рекао је раније Милисављевић.

Његово мишљење дели и адвокат Душан Игњатовић, који управо указује на једну конкретну одлуку Европског суда у случају у којем је осам грчких манастира поднело представку против државе Грчке због повреде, пре свега, права на имовину.

У том случају, суд је закључио да је дошло до мешања у право на имовину подносилаца представке.

– Сличности у поступању грчког и црногорског законодавца несумњиво има. И предмет Светих манастира и ситуација са имовином СПЦ у Црној Гори одликује комплексно чињенично стање које се односило на решење питања власништва над манастирима и црквама. Имовина је у оба случаја створена у даљој прошлости, а свакако много пре доношења закона који претендују да реше питање својине над том имовином – навео је Игњатовић.

Игњатовић је даље указао да и грчки и црногорски закон прописују да ће, уколико цркве не докажу да су стекле право својине на имовини у складу са начинима предвиђеним законима, усвојеним неколико десетина или стотина година након стицања имовине, као власник те имовине бити уписана држава.

У обе ситуације се фактички, како наводи, успоставља претпоставка да имовина припада држави, док је на црквама да покушају да је оспоре.

У односу на критеријуме које примењује Европски суд за људска права Игњатовић претпоставља да ће, уколико црногорски Закон стигне до њега на преиспитивање, Европски суд стати на становиште да је дошло до мешања државе у право на имовину апликанта, и да је постојао домаћи закон по коме је мешање спроведено, сматра адвокат.

Тај суд би даље могао да разматра да ли је мешања било у складу са домаћим законом, да ли је оно било оправдано јавним интересом, а потом и да ли је мешање пропорционално циљу који се жели постићи.

Извор: Блиц

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...