Насловна Почетна Из Котора поручено: Испратићемо и овог господара

Из Котора поручено: Испратићемо и овог господара

-Данас се не бије битка за митрополита Амфилохија, или да ли ће поп Момо бити старјешина Цркве Светог Николе у Котору, већ се овдје бије битка за нашу дјецу, нашу будућност, поручио је протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, архијерејски намјесник бококоторски, парох которски.

Након вечерашњег Молебана Пресветој Богородици у препуној Цркви Светог Николе, који се служи у свим православним храмовима у Црној Гори због доношења Закона о слободи вјероисповјести, а затим и литије око Цркве Светог Луке у которском Старом граду, отац Момчило Кривокапић је позвао вјерујући народ да молитвом настави одбрану, али и да буде у мислима на оне „који још нису потпуно заглибили“, како би се дистанцирали од непочинства почињеног подржавањем поменутог закона.

Пустимо ли се сада, они би раскрчмили све, довели некакве анатемњаке и опоганили Цркву. Свакако, знаћемо да се одбранимо од оних који би покушали да дођу. То није само из моје главе јер сви мислите као ја. Мислите ли?, упитао је отац Момчило Кривокапић, уз потврдан одговор окупљеног народа.

Он је поручио и да ничија није горела до зоре.

-Испратићемо ми овога господара. Неће он дуго. Али, му ми нећемо ништа, јер је он сам себи урадио најгору ствар. Навукао је на себе проклетство, казао је отац Момчило Кривокапић.

Поновио је да је Закон о слободи вјероисповјести неуставан, обесправљујући и да је подијелио Црну Гору.

Видите колико нас има вечерас, а биће нас и још више. Они који мисле да могу да раде што хоће нека рачунају на то да за сада пружамо отпор молитвом. Све ово усковитлало је јавност и у иностранству. Јављају ми се из Париза, Швајцарске, Њемачке и дају подршку, казао је отац Момчило Кривокапић, информишући народ и о данашњем састанку комплетног свештенства Митрополије, гдје је договорен наставак борбе молитвом као јединим оружјем које је стварно ефикасно, како би се дало до знања безбожницима да се неће попустити, „али и да ако крену на нас испријечићемо се сопственим животима“.

-У сваком случају, препреке по путевима нећемо правити, казао је и додао да безбожнике треба стално подсјећати на оно што су урадили доношењем поменутог закона.

Некакав НАТО бог њихов наредио је да се Српска црква уништи. Морају да слушају како би овакав закон могао да прође и на КиМ. Циљ је одузети црквено, јер све су друго распродали. Али, мало ће на то причекати. Циљ је и да се одузму Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија, Богородица Љевишка. Они који су спаљивали Богородицу Љевишку и порушили стотине цркава хоће да српско културно благо прогласе за културно благо Косова. Тај народ, нећу да спомињем име, нема ниједан културни споменик, а онај који то нема, не постоји у културном свијету. Међутим, они хоће у Европу, у Унеско. Хоће да прогласе и косовску православну цркву као што и Мило хоће црногорску, казао је отац Момчило Кривокапић.

Он је подсјетио да је опет стигао допис од Цариградског патријарха, „који се обрукао на Украјини, али се ево исправља на нама“.

-Послао је да је Дедеић анатемњак, да није владика, да не смије да се тако представља, да је рашчињени поп, распоп и онај ко нема образа и представља се лажно. За тако нешто у нормалној држави се хапси. Замислите да неко од нас обуче полицијску, или генералску униформу. Али, у Монтенегру је све могуће, казао је отац Момчило Кривокапић.

Такође, казао је и да се заборавља на то гдје је Бока била до 1918.

на се гдје је била, али у Црној Гори сигурно није. Прошле године, када смо славили ослобођење Боке од Аустроугара, рекао сам да су прије сто година сви станиовници Боке знали да нису Црногорци, али су сви Црногорци знали да су Срби. У свим уџбеницима стоји да у Црној Гори живи српски народ, да се говори српским језиком. За католике и муслимане је стојало да су то Срби католичке, односно мухамеданске вјероисповјести. Тако је било у Краљевини краља Николе, казао је отац Момчило Кривокапић.

Подсјетио је и да је Митрополија црногорско-приморска настављач Свете Зетске митрополије, коју је успоставио Свети Сава на Превлаци у Боки и да има континуитет од 1219. године.

Дакле, неко је овдје помијешао све, али и веома приземно бацио око на црквену имовину, између осталог и на Буљарици. Зато се ми овдје у тишини ова два света храма Богу молимо. Св. Лука памти 825, а Свети Никола 110 година. Овдје су се дешавале озбиљне ствари. Овдје се сабирамо, налажемо бадњаке, причешћујемо се, живимо пуним хришћанским животом, док безбожници и одреда некрштени хоће да кроје капу нама који смо крштени и који живимо живот крштени, казао је отац Момчило Кривокапић.

Он је поново осудио понашање посланика католика и муслимана који су у Скупштини Црне Горе гласали за несрећни закон.

-Сви су при том врло јасни били, рекао је отац Момчило Кривокапић.

Подсјетио је и на ријечи Збигњева Бжежињског приликом пада Берлинског зида који је казао да се тада завршило са комунизмом, те да је још остало само православље да униште.

Али као што видите, и поред свега, ни у Украјини им нешто не иде, јер се силан народ скупља око једине Православне цркве. Данас смо и ми једва стали у Храм Светог Николе, одакле удруженом молитвом шаљемо поруку против мржње. На крају приупитајте оне који су гласали, односно оне који су их подржали за овакав закон. да ли и даље мисле да је то тако, да ли је то исправно, да ли им је чиста савјест. Јер, проклетство је пошло на ове у Скупштини и све оне који их подржавају, па нека се замисле, казао је отац Момчило Кривокапић.

Претходно замишљена рута шетње кроз Стари град је отказана због новогодишњих дешавања на осталим трговима.

Испред Цркве Светог Николе и на улазу у Стари град било је присутно више полицајаца.

Извор: Митрополија

Најновији чланци

Када младост постане старост: Подгоричка скупштина или када ДПС квари омладину!

Пише: Иван Милошевић Може ли човјек да прескочи младост? Да постане стар и прије него што остари? Могу ли сиједе власи да се појаве и...

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...