Насловна Почетна Из Владе Србије најављују: Вучић са Ђукановићем о смиривању тензија

Из Владе Србије најављују: Вучић са Ђукановићем о смиривању тензија

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је, после састанка који је синоћ сазвао председник Александар Вучић са људима задуженим за безбедност, да је најважније очувати мир и стабилност у региону. Најавио је да ће Вучић разговарати са црногорским председником Милом Ђукановићем о спуштању тензија.

Истакао је да нико није срећан због ескалације насиља и јучерашњих дешавања у Подгорици.

Имали смо забринутост да је насиље настало из етничких разлога. Хоћемо да разговарамо са властима у Црној Гори у циљу да се спусте тензије, навео је Стефановић и поручио да је то приоритет.

Рекао је и да је председник Србије на састанку са људима задуженим за безбедност био забринут због уринирања на српску тробојку и изостанка реакције црногорских власти.

Како је рекао, Вучић ће у наредним данима разговарати са председником Црне Горе Милом Ђукановићем у циљу спуштања тензија.

На питање да ли је тачно да је БИА тражила снимке после навода да је младић у Подгорици нападнут након што је подигао три прста, министар је рекао да не може да говори о стварима које ће предузимати службе, али да ће се све учинити да се сачува стабилност.

Увек ћемо да разговарамо са партнерским службама у циљу заштите српског народа и смиривања свих тензија, додао је Стефановић уз напомену да не може да говори о конкретним мерама.

На питање да ли је српски народ у Црној Гори безбедан, Стефановић је рекао да не би да улази у квалификације без сагледавња целе ситуације.

е можемо да кажемо да смо задовољни како се ситуација развија ако постоји и једна поломљена глава, инцидент, насиље, онакве ситуације у којима постоји превише страсти против неког ко је Србин, ко покаже три прста или има тробојку. Мора да се ради да би се направио напредак и да се спусте страсти, истакао је Стефановић.

Подсећа да је председник Вучић говорио на неколико форума и на своју штету у смислу политичких поена, али је указао да се не може увек размишљати о томе шта би највећи број људи желео, већ је потребно радити у општем интересу.

-Некада људи не разумеју зашто морате да спуштате тензије, рекао је министар.

Истакао је да је председнику највећи интерес да заштити српски народ у региону и да се економски ојача земља, јер само економски јака Србија може да пружи помоћ. Поручио је да су реакције Србије озбиљне и да Београд жели спуштање тензија.

-Показали смо потпуно немешање у унутрашње ствари друге државе, али не можете некад, макар људски, да не реагујете кад видите да се дешава насиље над неким, навео је Стефановић.

Осврћући се на јучерашњи инцидент, рекао је да се чекају званичне информације, јер је могуће да је етнички мотивисан. Рекао је и да је некима у региону најлакше да кажу да је Србија крива за све, а ради се о њиховим унутрашњим недаћама.

Поводом изјаве Мила Ђукановић да се верске слободе грађана злоупотребљавају, Стефановић је рекао да не жели да улази у односе државе и цркве, нарочито у другој држави, али је поручио да је нормално да држава не уређује како ће неко да се моли Богу и да поштује веру и традицију.

Понавља да су разговори потребни и да очекује да ће Алекандар Вучић веома брзо разговарати са Милом Ђукановићем. Стефановић је додао да Србија увек говори да је у региону најважније очувати мир и стабилност.

Извор: РТС

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...