Насловна Почетна Измишљена биографија Милана Радуловића, свештеника из Црне Горе: Завршио школе на којима...

Измишљена биографија Милана Радуловића, свештеника из Црне Горе: Завршио школе на којима о њему ништа не знају!

Милан Радуловић, православни свештеник поријеклом из Црне Горе, у центар пажње медија на Балкану дошао је крајем 2018. године када је, према сопственим тврдњама, превео Кур’ан на украјински језик. Познат је и у Црној Гори и државни медији су више пута објављивали његове изјаве у којима подржава закон о слободи вјероисповијести.

Импресивне академске квалификације Милана Радуловића, православног свештеника из Црне Горе, које су у медијима пласиране упоредо с причом о његовом преводу Кур’ана на украјински језик, код одређеног броја наших читатеља/ки изазвале су сумњу у вјеродостојност цјелокупне приче. Одлучили смо их провјерити.

Милан Радуловић, православни свештеник поријеклом из Црне Горе, у центар пажње медија на Балкану дошао је крајем 2018. године када је, према сопственим тврдњама, превео Кур’ан на украјински језик.

Паралелно с причом о преводу, у медијским извјештајима су истицане и импресивне академске квалификације и биографија Милана Радуловића. У чланцима разних портала се тако могло прочитати да је Радуловић дипломирао православну теологију у Чикагу, да је магистрирао у Солуну, докторирао у Риму, те да је у Либану похађао исламске студије и поново магистрирао. Поред тога, у неким од Радуловићевих биографија доступних на интернету, може се прочитати је био професор исламске филозофије на Универзитету (Броцк) Онтарио; професор хисторије филозофије на исламском факултету у Торонту, те да говори чак 11 језика.

На порталу Бошњаци, на примјер, 3.9.2018. објављена је најдетаљнија биографија овог свештеника:

ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК ПРОФ. ДР. МИЛАН РАДУЛОВИЋ ПРЕВЕО КУР’АН ЧАСНИ НА УКРАЈИНСКИ ЈЕЗИК
(…)
Наиме, редакција Бошњаци.Нет дошла је до информације да православни свештеник са службом Бугарској цркви у Торонту, др. Милан Радуловић, уједно професор исламске филозофије на Броцк Универзитету у Ст. Цатхеринс, Онтарио, након годину дана упорног рада завршио и комплетирао пријевод Кур’ана Часног са арапског на украјински језик.
(…)
Основно и средњошколско образовање завршио је у родном Бару. Године 1992. завршио је Теолошку школу Свети Сава у Либертyвиллеу (ИЛ) и добио је Бацхелор оф Тхеологy. Такођер је добио М. Див (Мастер оф Дивинитy) и М. Тх. (Мастер из теологије) на Аристотелском универзитету у Солуну у Грчкој 1995. године. Магистрирао је на Универзитету Баламанд у Либану 1996. Године. Завршио је Дааwски факултет за исламске студије у Бејруту у Либану 1996. године. Професор на литургијској теологији на Понтијском универзитету Урбаниана у Риму, Италија 1998. године.
(…)
Написао је многе књиге и чланке о предмету црквене хисторије и литургије.
У слободно вријеме пише поезију. Члан је Удружења сјеверноамеричких пјесника.
(…)
Течно говори арапски, енглески, француски, грчки, италијански, руски, арапски, украјински, булгански, белоруски, албански, и како воли рећи српско-хрватски како пише у његовој дипломи.

Све ово је пробудило сумњу код неких наших читалаца да наводи из Радуловићеве биографије везани за његове академске титуле и каријеру нису тачни.

Први медијски извјештај о Милану Радуловићу који садржи неку академску квалификацију пронашли смо на порталу САФФ. Ту је 28.9.2017. године објављен чланак “Милан Радуловић: Ислам је био, сада је и биће – вјера истине, правде и мира”. Радуловић је овде представљен као професор исламске филозофије на Универзитету Онтарио:

Аутор: Милан Радуловић, православни свештеник и професор исламске филозофије на Универзитету Онтарио / Извор: Босњаци.нет

Текст је прво објављен на порталу Бошњаци, но оригинални чланак више није доступан на том порталу. Овај чланак пренијели су и портали Нови Хоризонти и МИЗ Калесија.

Иако је ауторски текст потписан именом Милана Радуловића, он није његов стварни аутор. Наиме, идентичан текст аутора Сеада Јасавића, објављен је на порталу Бошњаци 8 година раније – 11.4.2009.

Нејасно је да ли је Радуловић овај текст послао наведеном порталу са својим потписом, или му је ауторство истог приписано од стране треће особе. Но, ради се тек о првој у низу неистина везаних за његова постигнућа, које су на овај или онај начин подијељене с јавношћу.

Високо образовање и академска каријера: Истине и неистине

Тврдњу да је Милан Радуловић професор исламске филозофије на Универзитету Броцк, Онтарио, објавио је, поново, портал Бошњаци у горе споменутом чланку:

Наиме, редакција Бошњаци.Нет дошла је до информације да православни свештеник са службом Бугарској цркви у Торонту, др. Милан Радуловић, уједно професор исламске филозофије на Броцк Универзитету у Ст. Цатхеринс, Онтарио, након годину дана упорног рада завршио и комплетирао пријевод Кур’ана Часног са арапског на украјински језик.

Шеф одсјека за филозофију на Броцк Универзитету, Мицхаел П. Берман, на наш упите је одговорио да на том одсјеку не постоји предмет “исламска филозофија”, те да никада није чуо за Милана Радуловића:

Прво, никада нисам чуо за особу коју сте споменули.

Друго, Одсјек за филозофију на Броцку никада није имао курс о исламској филозофији као такав, иако сам имао прилику држати вјежбе вођеног читања Мохаммеда Иqбала (само је један студент присуствовао вјежбама) и предавао сам предмет Абрахамска вјерска мисао (ПХИЛ 2П20) неколико пута и тај курс заиста има дио о исламској мисли. Будите слободни да прегледате пријашње курсеве на wеб страници Броцка како бисте видјели шта се предаје на нашем одсјеку.

Друге тврдње о професорској каријери Милана Радуловића на факултетима у Торонту укључују и наводе да је исти (био) професор историје филозофије на Исламском факултету у Торонту. Ова се тврдња прво појавила на Фацебоок страници Исламски културни центар Бар 5.10.2018. године, а затим и на порталу Ислам Монтенегро, 8.10.2018:

ПОСЈЕТА ПРАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНИКА ПРОФ. ДР МИЛАНА РАДУЛОВИЋА ГЛАВНОМ ИМАМУ МИЗ МР МУИДИНУ ЕФ. МИЛАИМИЈУ

Данас је у посјети главном имаму мр Муидину еф. Милаимију био православни свештеник проф. др Милан Радуловић, свештеник у бугарској цркви и професор историје филозофије на Исламском факултету у Торонту. (Фацебоок страница: Исламски културни центар Бар, 5.10.2018.)

Проф. др Милан Радуловић, свештеник у бугарској цркви и професор историје филозофије на Исламском факултету у Торонту протеклих дана посјетио је институције Исламске заједнице у Црној Гори. (Ислам Монтенегро, 8.10.2018.)

Наводе да је Милан Радуловић професор на “исламском факултету” у Торонту објавио је и портал Радио Слободна Европа (РСЕ) 7.1.2019, а исто се могло чути и у најавама телевизијских емисија у којима је Радуловић гостовао (Реците Ал Јазеери, 9.1.2019; Нови дан, Н1, 15.1.2019), те прочитати на порталима Н1, Мондо (.рс), Новости, Фресх Пресс, Глас Крајине, Ослобођење, Телеграф, Нови и другим који су пренијели информације са РСЕ.

Већ дуже живи у Торонту, у Канади. Ту је свештеник у Бугарској православној цркви и професор историје филозофије на тамошњем Исламском факултету (РСЕ и други)

Рођен је у Бару, а живи и ради у далеком Торонту, гдје предаје на Исламском факултету. (Ал Јазеера)

На Радуловићевом профилу на страници Ацадемиа (.еду) је, такођер, наведено да је био на пост – докторским студијима на одсјеку Миддле Еаст анд Исламиц Студиес (Блискоисточне и исламске студије) на Универзитету Торонто (Университy оф Торонто). На Фацебоок профилу Милана Радуловића, пак, стоји податак да је професор на Исламском Институту Торонто (Исламиц Институте оф Торонто) од октобра 2017. године до данас.

Дакле, према овим тврдњама, Радуловић је предавао или предаје на сљедећим институцијама из Торонта:

“Исламски факултет у Торонту”
Универзитет Торонто
Исламски институт Торонто
Да бисмо ово провјерили, контактирали смо и институције чији су називи јасно наведени, те Институт за исламске студије, на који се вјероватно мислилио под неодређеним називом “Исламски факултет у Торонту”.

На Универзитету Торонто, у склопу Факултета умјетности и наука постоји одсјек за Студиј религије, који има програм исламских студија. Јохн С Клоппенборг, професор и шеф овог одсјека нам је рекао да Милан Радуловић никада није био повезан са овом институцијом:

Господин Радуловић никада ни на који начин није био члан Одсјека за Студиј религије.

Са Ацадемиа.еду видим да постоји могућа веза са старим одсјеком за блискоисточне и исламске студије, који се данас назива Неар анд Миддле Еаст Цивилизатионс (НМЦ).
Али не видим да је он наведен као кандидат за докторат на том одсјеку.

Можда бисте жељели контактирати НМЦ како бисте провјерили постоји ли податак о повезаности г. Радуловића с тим одсјеком.

Како нам је препоручено, контактирали смо и одсјек Неар анд Миддле Еаст Цивилизатионс, наведен на Радуловићевом профилу, али до објаве ове анализе нисмо запримили одговор. Додатно, контактирали смо и Институте оф Исламиц Студиес који се такођер налази при Универзитету Торонто,

Међутим, одговор Мохамеда Фархада Кхадима, равнатеља за образовање Исламског Института Торонто, добили смо у врло кратком року. Он је гласио:

Хвала вам на вашем питању везано за господина Милана Радуловића.

Овај господин није повезан са Исламским институтом Торонто на било који начин, као студент, дипломац, или предавач.

2017. године смо примјетили његову тврдњу о повезаности [са Исламским институтом Торонто] на његовом ЛинкедИн профилу и оспорили тај његов навод. У одговору је навео како је његов профил био хакован.

Надам се да ће ваша истрага резултирати разјашњавањем навода и активности господина Радуловића

Дакле, Милан Радуловић никада није имао статус предавача на Броцк Универзитету Онтарио, на Исламском институту Торонто, нити на одсјеку за исламске студије Универзитета Торонто. Тачност осталих тврдњи везаних за његову академску каријеру нисмо успјели утврдити без одговора наведених академских институција.

Тврдње о образовању

Поред навода о факултетима на којима је Радуловић наводно предавао, многи чланци о његовом преводу Кур’ана садржали су, како је наведено раније у тексту, и низ тврдњи о његовом високом образовању. Поред њиховог првог извора, портала Бошњаци, сличне цртице из биографије Милана Радуловића објавили су и други портали:

Православни факултет завршио је у Чикагу, магистрирао у Солуну, окончао Исламске студије у Бејруту, докторирао у Риму (РСЕ, Нови дан, Н1, Мондо, Ослобођење, Новости и други)

Неке од ових тврдњи садрже прилично очите нелогичности, попут те да је Радуловић 1996. године у Либану завршио исламске студије и магистрирао, само годину дана након што је магистрирао у Солуну. За друге нам је, пак, поново потврђено да нису тачне од стране самих институција које су споменуте у овим чланцима и/или на Радуловићевом профилима на друштвеним мрежама.

Таква је тврдња да је завршио теологију (или “православни факултет”) на Универзитету Иллиноис у Чикагу (Университy оф иллиноис ат Цхицаго), поводом које смо се обратили овом универзитету. Након вишеструких провјера по имену и јавно доступном датуму рођења (23.11.1967.), са овог Универзитета нам је потврђено да не постоје записи о томе да је Радуловић тамо студирао.

Исти одговор смо добили и из секретаријата Школе пасторалне и социјалне теологије (Сцхоол оф Пасторал анд Социал Тхеологy), са теолошког факултета Аристотел универзитета у Солуну (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), гдје је Радуловић наводно похађао и завршио мастер студије:

Обавјештавамо вас да нико с именом Милан Радуловић, није никада студирао или дипломирао на мастер програму Школе пасторалне и социјалне теологије на Аристотеловском универзитету у Солуну.

На теолошком факултету овог универзитета постоји и Школа теологије, гдје смо такођер покушали провјерити да ли су Радуловићеве мастер титуле можда стечене тамо. Но, ни након поновљених упита, нисмо добили одговор.

На Радуловићевом Фацебоок профилу, пак, стоји информација да је на наведеном универзитету студирао програм “Медиевал Хисторy” (Хисторија средњег вијека), што се разликује од тврдњи о мастеру теологије, присутних у медијима (рецимо, у чланку портала Бошњаци).

Информацију да је Радуловић докторирао у Риму такођер нисмо успјели провјерити у цјелини, јер Понтијски универзитет Урбаниана (Понтифициа Университас Урбаниана) није одговорио на наш упит. Но, на страници овог универзитета могу се прегледати све докторске дисертације, међу којима нема дисертације Милана Радуловића, те је могуће да се и ту ради о нетачној тврдњи.

Поред наведених, у више наврата смо се обратили и либанском универзитету Баламад, али до објаве ове анализе нисмо добили одговор на питање да ли је Радуловић ту магистрирао. Слично се догодило и са “Дааwским факултетом за исламске студије у Бејруту” (Ал Дааwа Университy Фацултy фор Исламиц Студиес), који тек од недавно има функционалну wеб страницу, са пар контаката којима смо прослиједили упите.

Извори нетачних тврдњи

Прије објаве ове анализе, два пута смо покушали добити коментар Милана Радуловића о тачности биографских података из медија и са друштвених мрежа. У маиловима смо га замолили да прокоментарише ове наводе и каже нам који од њих јесу и нису тачни. Нисмо добили одговор.

Обратили смо се и свим медијима који су били извор било које засебне биографске “цртице”, са упитом о њиховом извору тих информација. Одговор смо добили од портала Бошњаци, одакле нам је поручено да тај портал има “директан контакт са свештеником”, те да све биографске податке које објављују, добијају искључиво од особа чија се имена појављују у биографијама.

За то да је сам Радуловић био извор свих наведених нетачних тврдњи, има и других индиција. У разговорима које су емитовали различити медији (Ал Јазеера Балканс, 9.1.2019, Радио Телевизија Црне Горе, 31.5.2019.), Радуловић је прешутно или експлицитно потврђивао све горе споменуте наводе. Поред тога, на РТЦГ је испричао и анегдоту о посјети представника канадске владе “исламском факултету” на ком предаје, рекавши како су били зачуђени тиме да хришћанин “може да предаје на исламском факултету”, уз напомену да се то “у Канади десило први пут”. Тај дио разговора се може чути на овом линку. Радуловић је у интервјуу за Ал Јазееру (16.9.2018.) изнио и неистину о свом наводном колеги са Универзитета Броцк у Онтариу:

Кад је мој пријатељ Др. Мустафа Ктхаб професор исламске катедре на Броцк Универзитету у Ст. Цатхеринсу , Онтарио имао један један обичан разговор са једним Канађаном , који је читајући први превод Кур’ана Алеxандра Росса из 1688, репринт издање 1989. имао негативне предрасуде о Кур’ану и муслиманима уопште, тада је професор Кхатан ријешио да преведе Кур’ан наново и његов превод НОБЛЕ QУРАН приближио је Кур’ански текст свима, који говоре енглески.

Мустафа Кхаттаб није био професор “исламске катедре” (која и не постоји на овом Универзитету), већ је у периоду 2014. – 2016. године заправо био “Муслим Цхаплаин” – исламски духовник, што се види и у његовој биографији на Амазону. Кхаттаб се, затим, нашао у центру контраверзе јер је 2012. године на Едемонт исламској академији изјавио да је хомосексуалност болест. Универзитет Броцк је реаговао саопштењем из ког је јасно да Кхаттаб тамо није предавао:

Универзитет такођер истиче да је Кхаттаб волонтер, и није плаћен, а одабрало га је Удружење муслиманских студената.

“Не прима приход од универзитета, нема уредски простор и не представља ову институцију,” наводи се у изјави.

Радуловић је нетачне изјаве о својој биографији давао и медијима на енглеском језику. Таква је тврдња коју је изнио у интервјуу за YоуТубе канал ХолyФаитх Медиа 1 у октобру 2017, рекавши да је у бившој Југославији био – филмска звијезда. Дио у којем Радуловић износи ове тврдње почиње од минуте 06:57. Поред чињенице да би се о “филмској звијезди” нешто већ морало знати у јавности, тврдњу смо провјерили и на интернетској филмској бази података (Интернет мовие датабасе – ИМДб) на којој не постоји податак о било каквој филмској каријери Милана Радуловића.

Повратак на почетак приче: Превод Кур’ана на украјински

Оно што је Радуловића пласирало у медијску “орбиту” била је прича о преводу Кур’ана на украјински језик. То је још једна тврдња коју нисмо успјели до краја провјерити, но постоје индиције да ни она није тачна.

Иако се у различитим чланцима тврдило да је Радуловић већ превео Кур’ан, ниједна претрага коју смо направили онлине није нас одвела до било каквог текста или издања овог превода. Истовремено, портали Бошњаци, Ал Јазеера и А1 су своје чланке о Радуловићевом преводу илустровали сликом већ постојећег превода Кур’ана на украјински језик (превод Михаила Јакубовића из 2012. године), иако без експлицитне тврдње да те илустрације приказују Радуловићев превод.

Лијево: Сцреенсхот превода из 2012. године, Десно: Сцреенсхот из чланака портала Бошњаци и Ал Јазеера Балканс. Слика у пуној величини доступна је на овом линку.

Тим поводом смо се обратили и Харису еф. Мекићу, за кога је наведено да је написао предговор за Радуловићев превод, са питањем да ли је икада видио цијели текст превода, те да ли зна која ће га издавачка кућа објавити и када. Мекић нам је рекао да је имао увид у “одређене дијелове” превода, али не и у цијели текст, напоменувши да за тим није ни било потребе јер није “рецезент, нити лектор”. Индикативно је да су, по Мекићевом сазнању, рецензенти овог превода “одређени имами у Торонту, те професори са Исламског факултета у том граду”. По питању издавања самог превода, добили смо сљедећи одговор:

Пријевод Кур’ана од проф. Радуловића још увијек није званично издат. Тренутно је у тој фази, те због ситуације са вирусом ЦОВИД-19, тај процес је успорен. С тим у вези нисмо сигурни у тачан датум издавања пријевода, али очекујемо, уз молитве Богу, да то буде ускоро. Издавачка кућа која је преузела штампање и издавање пријевода Кур’ана се налази у Украјини и немам ингеренције да Вам откријем име због објективних разлога.
Оно у чему Вам ја могу помоћи јесте да Вам пошаљем свој предговор, написан на нашем и украјинском језику.

Из свега наведеног може се закључити да је читав низ медија, из различитих држава, нетачне податке добио од самог Радуловића – или их напросто преузео из других медија. С обзиром на то да се ради о де фацто обмани медијских извора, све чланке и објаве на друштвеним мрежама са нетачним подацима о академским квалификацијама и каријери Милана Радуловића, оцјењујемо као грешку. Портал Нови Коњиц, из ког су нам саопштили да су уклонили спорни чланак, добија и оцјену демантовано.

Извор: Бука (Амар Карађуз, Амина Челиковић, Тијана Цвјетићанин за Раскринкавање.ба)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Кнежевић: Неистина да смо одбили Кривокапића за мандатара, Дритан би пола владе и да Срба нема!

Један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић казао је за "Борбу" да је брутална неистина да су они одбили да Здравко Кривокапић буде мандатар. -Тражимо појашњење...

Данас сједница новог парламента

У Подгорици ће данас бити одржана конститутивна седница новог сазива Скупштине Црне Горе, на којој би требало да буду изабрани председник и потпредседници парламента. Број...

Кривокапић: Дајте да градимо Црну Гору, четнике оставимо историји!

Носилац изборне листе „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић потврдио је за "Побједу" да је снимак, на којем се види да је био у...

Нова власт: Марифетлуци „Вијести“ и проклета Америка!

Пише: Иван Милошевић Ко је синоћ успио да се снађе и повеже шта је ко говорио и радио под Острогом приликом разговора о формирању нове...

Српска светиња понос Бугарске: Мошти краља Милутина чувају Софију!

У катедрали Света Недеља, смештеној у центру бугарске престонице Софије, од 1460.године до данас чувају се мошти Светог Краља Милутина Немањића, у историји познатог...