Насловна Почетна Изборна кампања на заласку, какве странке такви и наступи: Ратне трубе ДПС-а,...

Изборна кампања на заласку, какве странке такви и наступи: Ратне трубе ДПС-а, опозиција помирљива, али и одлучна да види леђа Милу!

Пише: Иван Милошевић

Предизборна кампања је на заласку, све што се имало рећи већ је речено, па се може оцијенити шта је обиљежило овогодишње политичко надгорњавање. У односу на пртходне изборне кампања данашња има велике разлике, посебно у опозицији, јер први пут се дешава да се антирежимски лидери не свађају међусобно, што се раније редовно дешевало. За разлику од њих, владајућа странка је одрадила још једну до бола досадну изборну кампању са опробаним и излизаним фразама о окупацији Црне Горе, јавном и тајном раду Србије, Русије уз помоћ домаћих издајника (српске опозиције и цркве), против државне независности. Трубили су у ратне трубе, посебно посљедњих дана, и обећавају да ће на сваки покушај насиља током изборног дана одговорити „жестоко“ како би све остало као што је било и они и даље имали све више, а сви ми остали свакога дана све мање. 

Аксиома владајуће партије и пред овогодишње изборе била је да је опет дошао Дан Д, да се опет одлучује о томе хоће ли Црна Гора бити европска или средњевјековна држава, хоће ли црква доћи на власт или неће, и самозаклињање у своју снагу и извјесну побједу и да нема тог мајчиног и татиног сина који све то може да угрози. Мило је већ прије неколико дана дао нови мандат Душку, јер је овај већ обезбједио апсолутну већину у парламенту, иако избори још нијесу одржани, а Душко је вратио Милу, тако што је обећао да ће добар дио оних који ниесу за шефа ДПС-а одмах након избора протјерати из Црне Горе, а нови путници за превоз преко границе посебно ће бити попови. Душко је обећао Милу да ће добар дио њих или позатварати по црквама да не могу да из ње изађу без посебног аушвајса, а један дио ће потрпати у аутобусе и развозати по Балкану са трајном забраном да се икада врате и опет чепркају, куну и моле се за Црну Гору. Све то могу Мило и Душко и ништа му не требају ти неподобни попови. И та пријетња ДПС-а протјеривањем, нажалост, је једина нова ствар у њиховој досадној предизборној кампањи. Да ли ће бии пресудна да добију или изгубе изборе не знам, али таквим обећањем, ДПС је себе дефинисао као једину странку тренутно у Европи која је јавно обећала да ће, уколико побиједи, протјерати дио свога сопственога народа! Остали протјеривањем пријете већином мигрантима, али нијесам запазио да се такве пријетње упућују сопственом народу! Међутим, ДПС као ДПС, морају они нешто да смисле што нико нема, као да су нека странка од преко милион чланова, бирача, министара и службеника, а не једна балканска задња комунистичка странка са подршком једне трећине свеукупног бирачког корпуса. Жалосна новина ДПС-а је да су се тако окомили на Митрополију црногорску примрску и њеног митрополита и понашају се према њима као да су агентура стране војне службе! Ни тога до сада у таквом обиму није било, а хоће ли им се то обити о главу и хоће ли на Митрополији сломити партијске и политичке зубе, показаће се у недјељу. И по њиховом истраживањима Митрополија и митрополит имају скоро двотрећинску подршку православног народа у Црној Гори и право је чудо, или није, да је ДПС кренуо да се радикално обрачунава баш са њима!

Углавном, мимо неких поменутих нијанси, код ДПС-а је све по старом, таламбасају у ратне трубе, играју се неких ратних игрица, хвале се полицијом и осталом оружаном силом и сију оде својим успјесима, неуспјесима и промашајима. Све је исто, досадно да досадније не може бити и то је толико препознатљиво да знаш да и прије него што зину, знаш шта ће да кажу. Интересантно је да су ДПС кампању на леђима изнијели Мило и Душко. Остали су имали тако минималне епизодне наступе, да су остали потпуно непримећени. Нијесам видио ниједан страначки наступ Николе Ракочевића, шефа посланичког клуба ДПС-а, а утихнула је и Александра, Милош, Данијел и Андрија. Да и они не наслућују неке промјене, па хватају одступницу, не знам, али је изненађење да их нема, а толико их је било да се од њих није могло дисати!

Поред тога што се опозиција није свађала међу собом, њихови представници су обавили ефикасну кампању међу народом, потрудили су се да дођу до свакога свога бирача и оних колебљивих, да му стисну руку и охрабре да не продаје лична документа, да се не плаши да изгуби нешто, јер ништа и нема и да им поруче да је вријеме да и Црна Гора мирно, након три деценије, постане у правом смислу демократско друштво, гдје смјена власти није катастрофа, него само уобичајени дио свакодневног политичког живота. Јесте да су инсистирали на такозваним идентитетским питањима, али хтјели не хтјели, и морали су то да раде, јер им је то наметала кампања ДПС-а, али и све оно што се дешавало у Црној Гори у посљедњих осам мјесеци од усвајања закона о вјери.

Опозиција је непланирано добила и помоћ два ДПС инсајдера који су из непосредног искуства говорили о томе ко је и шта је ДПС. Душко Кнежевић разобличава владајућу странку већ дуже, а придружио му се посљедњих дана и Светозар Маровић. По први пут, након толико деценија, уочи избора на руку опозиције причу причају два бивша висока члана првог ДПС тима и тако потврђују причу опозиције коју они верглају таман од када се боре са ДПС-ом! Да ли ће то бити довољно да се оствари већина не знам, али опозиција се задњих мјесец дана понашала као организована политичка група са више подгрупа, која жели да преузме власт. Ни тога до сада није било, али знајући на шта је све спреман ДПС, не знам да ли ће то бити довољно да коначно почнемо да живимо као нормални људи, не стварамо унутрашње и спољне непријатеље и схватимо да у Црној Гори има мјеста за све, само уколико нијесмо бијесни и уколико не трубимо у ратне трубе. Надам се да ће оно што је урадила опозиција бити довољно за смјену власти, јер стварно је доста више овога ДПС-а. Може се вала и без њих живјети, а и за њих ће бити добро да виде како је то када нијеси на власти! Ваљда нешто науче, па тако научени можда се за коју годину или деценију опет врате у фотеље. Међутим, то је друга прича и није за ово вријеме!

На крају, подршка опозицији од портала „српска24“, а и мене лично!

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...