Насловна Почетна Зоговић: Нећемо прогањати политичке противнике, парламент није забавиште!

Зоговић: Нећемо прогањати политичке противнике, парламент није забавиште!

Административни одбор не смије бити „проточни бојлер“ за пуко потврђивање туђих одлука, нити инструмент за политички прогон неистомишљеника – поручио је предсједник тог тијела Милун Зоговић.

Из ДФ-а је на сједници Скупштине поручено да Административни одбор „никада више неће бити онакав какав је био у претходном сазиву“. У чему ћете и како унаприједити рад тог тијела?

ЗОГОВИЋ: Порука Демократског фронта, порука је промјена које су се десиле на изборима 30. августа 2020. године. Наш основни циљ је владавина права и једнакост пред законом. Враћање самосталности, независности, ефикасности а на тај начин угледа и значаја државних институција, које је бивша власт претворила у партијске ћелије, мора бити једини и основни принцип функционисања нове већине. Тако ћемо држави и њеним институцијама вратити ауторитет који им припада. У том свјетлу видим и рад Административног одбора, који не смије бити „проточни бојлер“ за пуко потврђивање туђих одлука, као ни инструмент за омогућавање неоснованог, пар еxцелленце, политичког прогона политичких неистомишљеника. Да не говоримо о носнованости, излишности и неприродности угуравања у надлежности овог одбора изрицања материјалних санкција непосредно изабраним представницима грађана.

Да ли то значи да ћете покренути промјену пословничких рјешења које предвиђају санкционисање посланика због непримјерених ријечи током засједања, а за што су најчешће кажњавани посланици ДФ-а?

ЗОГОВИЋ: Колегијум предсједника Скупштине препознао је потребу за измјенама Пословника и основао радо тијело које ће до краја године изаћи пред јавност са конкретним предлозима. Сматрам потпуно адекватним да поменуте пословничке одредбе које су установиле „материјално санкционисање“ треба уклонити. Мјере за одржавање реда на сједници као што су опомена, одузимање ријечи и удаљење са сједнице потпуно задовољавају потребе уредног и пожељног рада у парламенту. Савјесном непосредно изабраном представнику грађана нема веће „казне“ него да му непристрасно и објективно примјењујући пословничке одредбе предсједавајући одузме ријеч или да га удаљи са сједнице.

Сматрате ли оправданим рјешења у Пословнику, по којима се посланици кажњавају за неоправдано одсуство? Хоћете ли реаговати када су те одредбе у питању?

ЗОГОВИЋ: Парламент није забавиште, нити вечерња школа. Бојкот парламента је потпуно легитимно средство политичке борбе. Оцјену о раду народних представника једино су надлежни да дају грађани, који ће нам на неком од наредних изборних процеса повећати или ускратити подршку процјењујући резултате нашег рада. И то је једини исправан суд и оцјена политичког дјеловања и рада. Другачији приступ је злоупотреба политичке већине кроз коју би она пријетњом санкцијама покушавала да утиче на кретања и креирање политике оном ко је у датом тренутку мањина. Такав приступ је познат из претходног периода када је већину чинила садашња опозиција и потпуно је неодржив и неприхватљив.

Раније сте помињали да би требало мијењати праксу када је у питању одузимање посланичког имунитета. На шта сте конкретно мислили?

ЗОГОВИЋ: Административни одбор претходног сазива усвојио је заједничке закључке када је у питању одређивање овог тијела Скупштине када на дневни ред дође питање ограничавање имунитета посланику Скупштине Црне Горе. Ти закључци су добра основа за изградњу финалног става о прецизном уређивању неопходне процедуре по овом питању. Не треба заборавити да су ти закључци производ укупног притиска Демократског фронта и укупне јавности, а након невиђеног прогона и хапшења посланика овог политичког субјекта.

Да скандал буде већи имали смо и најбестидније примјере такозваног „стављања“ у затвор без ограничавања имунитета, што је невиђен преседан и брљотина о којој се као таквој касније посредно одредио и Уставни суд. Сматрам да је неопходно омогућити и обавезати орган који упућују такав захтјев да члановима Административног одбора додатно и непосредно појасни његову основаност, како се објективност њиховог одређивања не би могла доводити у питање.

ДПС је подржала Ваш избор за предсједника Административног одбора. Хоће ли ДФ подржати Луиђа Шкрељу за замјеника предсједника Одбора, уколико то буде приједлог ДПС-а?

ЗОГОВИЋ: Састав Административног одбора и персонално решење за предсједника Скупштини је предложио предсједник Скупштине Црне Горе господин Алекса Бечић. Пословник прописује кумулативно Изјашњавање о члановима и о предсједнику одбора а парламентарне партије су на основу остварених изборних резултата делегирале своје представнике за чланове одбора. Тако да није постојала могућност појединачног изјашњавања било о члановима, нити о предсједнику одбора. Свакако радује чињеница да је од 66 присутних посланика 64 подржало предложени састав Административног одбора.

Када ће бити одржана посебна сједница Одбора о остваривању његове надлежности из Пословника, методом рада и различитим гледиштима посланичких клубова о улози тог тијела?

ЗОГОВИЋ: Пратећи усаглашену динамику рада парламента и активности радне групе за измјену Пословника наредних дана обавићемо консултације унутар Административног одбора, а након тога усагласити дневни ред и термин одржавања посебне сједнице о чему ћемо благовремено обавијестити јавност.

Извор: Побједа

Најновији чланци

Идемо даље: Срби за Новака!

Изгубио Новак Ђоковић! Није изгубио, за Србе је имао лош дан, нешто му није било до игре. И шампиони имају право на лош дан,...

Милорад Додик: Инцко крши међународно право!

Високи представник је прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Додик је истакао да високи представник...

Шупља прича шупљих Монтенегрина: „Аида“ је морала да се прикаже, „Дара“ нема умјетнички ниво!

(Преузето из Побједе) Отказивање пројекције филма „Qуо вадиш, Аида“ редитељке Јасмиле Жбанић, на Црном језеру на Жабљаку, наишло је на прилично млаке реакције домаће културне...

Нове мјере, нови кавези: Слобода на кољенима, контрола на врхунцу!

Улазак у угоститељске објекте од данас у Црној Гори је могуће уз услове да је вакцинисана особа, да посједује ПСР тест и мора посједовати...

Милојко Спајић пун оптимизма: Из Јапана стиже милијарда!

Црна Гора очекује милијарду еура инвестиција из Јапана, саопштио је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић. Посјету Јапану је оцијенио веома важном, гдје су,...