Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ И НАКОН 32 ГОДИНЕ: Припадници Алијине армије убили 24 Србина, најмлађи имао сам 18 мјесеци!

 У селу Ледићи у федералној општини Трново служен је парастос, прислужене су свијеће и положено цвијеће поводом обиљежавања 32 године од маскра над 24 српска цивила који су починили припадници такозване Армије БиХ. За тај злочин нико није одговарао!

 

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени су и убијени. Страдала су 24 цивила, међу њима 15 жена и четворо дјеце.

 

Најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милун Тешановић – само 18 мјесеци.

Чак дјетету од годину и по дана, патолог нам је рекао, да су ломљене ноге и руке – рекла је Марина Витковић, мјештанка Ледића.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. починили су припадници такозване Армије БиХ са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи. Суд БиХ оптужене за овај злочин Едхема Годињака, Мудариса Шарића и Мирка Бунозу је ослободио тако да за мучко убијање цивила нико није одговоран.

Едхем Годињак није реаговао на вријеме и није ни покушао да их спаси. Овдје су убијени сви који су дошли на дохват руке и нишана – рекао је Славко Васић, предсјендик удуржења „Моје огњиште“.

Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила наглашава да је страшно да за злочин у Ледићима нико није процесуиран и одговоран и пита се, како очекивати да било ко призна било какве злиочине.

Вјера у бх. правосуђе је пољуљана – све док се не пронађу и казне злочинци невино убијених српских цивила

– Нисам оптимиста да ће се ишта ријешити док је овакво судство, и док су стране судије у Уставном суду. Све то је јадно – навео је Драгомир Гаговић, начелник општине Трново.

Власти федералне општине Трново нису дозволиле да се на споменик упише да је овдје почињен злочин и да су убијени цивили.

Само неколико метара од споменика српским жртвама, подигли су споменик муслиманским војницима, преноси РТРС.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

КОД ЦРКВЕ СВЕТOГ СПАСА: Обиљежавање 166 година битке на Граховцу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!