Насловна Политика Због пандемије: Општине донијеле низ мјера, ко их прекрши слиједи пријава

Због пандемије: Општине донијеле низ мјера, ко их прекрши слиједи пријава

Црногорске општине одговорно су се понијеле према препорукама Владе, усљед могуће појаве корона вируса. Донијете су мјере на локалном нивоу, које сви грађани морају поштовати. Такође, формирани су тимови који ће пратити примјену мјера, те евидентирати евентуалне неправилности.

Низ мјера донио је јуче Главни град.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић саопштио је да је Главни град предузео низ мјера, због могуће појаве корона вируса.

Срећом, у Црној Гори још немамо случајеве заразе овим вирусом, што нам даје више простора него другима да се адекватно припремимо и да одговоримо изазову онако како треба. Ову битку добијају струка и наука, тако да на темељу онога што су препоруке надлежних државних органа и ми у Главном граду смо уназад неколико дана спровели цијели низ активности како бисмо неутралисали оно што би могли бити негативни ефекти, истакао је Вуковић.

Градоначелник је позвао грађане Подгорице да припадницима комуналних служби помогну савјесним понашањем, а да људи који долазе на Градско гробље то раде у што мањој мјери, будући да је здравље свих нас важније од обичаја.

Додао је и да ће предложити да се сједница Скуштине Главног града и све јавне расправе које су у току одложе.

Вјерујем да ћемо као што је био случај са свим претходним кризама и изазовима са којима се Црна Гора суочила у претходних педесет година, из овог изаћи релативно брзо и на начин да се поносимо тако што ћемо показати да смо једно озбиљно друштво које почива на одговорним појединцима који знају да се прилагоде и оваквим ситуацијама. Уосталом, како је то рекао Марко Миљанов који је био градоначелник Подгорице уназад више од једног вијека чојство је штити другога од себе, истакао је Вуковић.

Вуковић је објаснио да се просторије Главног града се дезинфикују више пута током дана, те да су запослени упознати са мјерама заштите и опремљени заштитним маскама, рукавицама и средствима за дезинфекцију.

-Долазак у просторије Главног града свели смо на минимум, у просторијама Града и шалтер салама бораве максимум три особе у истом тренутку, на безбједној удаљености једни од других, објаснио је Вуковић.

Препоручена је и достава и преузимање оброка из народне кухиње, а смањење боравка у просторијама.

Забрањен је викенд излазак из ЈУ Какарицка гора, забрањене посјете, појачане мјере дезинфекције. Обустављене су спортске и културне манифестације, а најмлађим суграђанима омогућно да представе прате на YоуТубе каналу. Одложене су посјете азилу за напуштене и изгубљене кућне љубимце, затворени јавни тоалети, искључне чесме, саопштио је градоначелник.

Такође, одржан је састанак са градским превозницима, који су упознати са потребом за учесталом дезинфекцијом возног парка.

-Појачане су мјере хигијене на нивоу града. Затворени су ТЦ Побрежје, Форум, Базар (осим зелене пијаце). Кад је у питању зелена на пијаца ограничен је улазак, једна особа на 10 м2. Обавезна мјера за продавце је да користе заштитну опрему, додаје Вуковић.

Једна од мјера је и ограничен улазак у капеле, а када су у питању шалтер сале и наплатни пунктови, примјењује се систем једна особа на 10 м2.

У библиотеци је затворена читаоница. У музејима је затворен галеријски простор. Народним кухињама је дозвољена само достава и преузимање хране, а појачане мјере су заштите и дезинфекције. Агенција за становање прекида интервенције у стамбеним и пословним објектима, изузев хитних, истиче Вуковић.

Ограничено је присуство и у сали за вјенчање.

-Инспекцијске службе појачано. Оперативне службе су на терену индивидуални рад или рад на дозвољеној удаљености. Посла је ослобођен једног родитеља дјетета до 11 год, лица са хроничним обољењима и лица са симптомима који изазивају сумњу на корона вирус или симптомима сличним грипу, закључио је Вуковић.

Предсједник колашинске општине Милосав Булатовић позвао је грађане овог града да на одговоран начин примјењују превентивне мјере против корона вируса које су донијели Влада, Министарство здравља, Национално координационо тијело за заразне болести и Институт за јавно здравље.

-То је начин да заштитимо себе, своју породицу, свој град и своју државу од свих тешких посљедица које региону, али и комплетној међународној заједници доноси корона вирус, казао је Булатовић.

Из превентивних разлога, затворени су скоро сви улази у зграду Општине (Спомендом). Само три особе могу бити у истом тренутку унутар просторије општине.

Старјешине органа предложиће раднике који могу послове обављати од куће, као и раднике родитеље дјеце млађе од 11 година који су у наредних 15 дана по наредби Владиних органа, дужни остати са својом дјецом, уз плаћено одсуство.

Служба заштите и спасавања дужна је да одржи постигнути оперативни ниво, а у случају потребе да га и повећа како би била спремна да одговори законским потребама општине Колашин.

Забрањује се командиру Службе да за вријеме трајање наредбе, радницима даје слободне дане, неплаћено одсуство и годишње одморе, рекао је Булатовић.

У Колашину, додаје Булатовић, има довољно залиха хране и љекова.

Тужитељка Маја Шћепановић је упозорила да је грађане Колашина да свако непоштовање наредби које је донијела Влада у борби против короне вируса, има третман кривичне одговорности.

Апелујем на суграђане да у спровођењу ових мјера будемо јединствени и одговорни и да избјегнемо ситуацију покретања кривичних поступака. Непоштовањем наредби и мјера, на једној страни постајемо кривично одговорни, а на другој страни угрожавамо здравље нас самих, породице, суграђана, оцијенила је Шћепановић.

Она је упозорила и на дезинформације које се пласирају преко друштвених мрежа и позвала да се пријаве такви случајеви како би се процесуирали.

На предлог начелника Одјељења безбједности Милије Вуканића договорено је да се формира тим од представника локалне управе, Комуналне полиције и Одјељења безбједности који ће обилазити трговине, апотеке и контролисати како се наредбе и препоруке примјењују.

Под здравствено-санитарним надзором у Никшићу налази се више од 100 особа, које су у претходних 14 дана боравиле или имале контакт са особама које су боравиле на подручјима гдје су забиљежени случајеви корона вируса.

Према препорукама епидемиолога, сви су у кућној изолацији.

-У случају да осјете тегобе, што се тиче Дома здравља Никшић, ми смо организовани да пођемо у кућну посјету таквом пацијенту или да га доведемо у изолациону јединицу. Постоје приправни тимови изабраних љекара и епидемиолога и санитарних техничара. Од пацијента којим има тегобе узима се брис и такав брис би се послао Институту за јавно здравље и након неколико сати имали би резултате да ли има вируса или не, каже епидемиолог Ивона Драшковић.

Што се тиче Дома здравља Никшић, Драшковић каже да су обављене припреме у случају појаве корона вируса.

-Морамо заштитити и наше љекаре да и они буду заштићени од могућности излагања корона инфекцији. Ако би дошло до неких масовнијих обољења онда бисмо имали посебан режим рада и организације цјелокупног Дома здравља, истакла је Драшковић.

Предсједник Општине Тиват Синиша Кусовац захвалио је грађанима Тивта на одговорном понашању, праћењу и примјени предузетих мјера, те поштовању најважније мјере да се друштвени контакти сведу на минимум.

На ванредном састанку Општинског тима за заштиту и спашавање су донесени закључци који се односе на одговоран и профеесионалан однос премаа грађанима и њиховој заштити, да се обезбиједи пуна координација, односно умрежавање свих органа и служби, јавних предузећа и установа, кроз обезбјеђивање дежурних телефона 24 сата. Да се обезбиједи несметан рад општинских органа, а све у складу са препоруком Националног координационог тијела, на начин да сви руководиоци органа достављају недјељни план дежурстава.

Општина је упутила обавјештење јавним превозницима да све аутобусе, такси возила и аутобуску станицу дезинфикују на дневном нивоу. Општински тим ће на дневном нивоу пратити снабдјевеност апотека љековима као и трговачких објеката основним животним намирницама.

У случају карантина, као и снабдијевања храном, одређена је Спортска дворана Жупа, а у сарадњи са Црвеним крстом пописане су залихе основних потреба за карантин.

Предсједник Општине Херцег Нови донио је Упутство о начину рада органа и служби Општине Херцег Нови. Препоручује се грађанима Херцег Новог да се о правима и обавезама и заштити својих интереса које остварују пред органима општине нформишу путем е-маил адреса свих органа и служби које су објављење на званичном сајту.

Старјешине органа и служби општине Херцег Нови су обавезне да одреде радна мјеста за које је неопходно обезбиједити дежурство, као и запослене који ће те послове обављати, водећи при том рачуна о здравственом стању, годинама старости, породичним приликама запослених и другим околностима због којих не би смјели бити изложени повећаном ризику од оболијевања.

Служба Комуналне полиције и инспекцијског надзора и Служба заштите и спасавања послове из своје надлежности обављаће редовно.

Извор: Порталаналитика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Протести у Паризу: Грађани неће нови закон о безбједности!

Тензије и немири због усвајања Закона о безбедности настављени су у Паризу. Демонстранти су запалили фасаду централне банке. Како су саопштиле власти Париза, пожар је...

Има се, може се: ДПС милионер!

Имовина Демократске партије социјалиста (ДПС) износи око 2,2 милиона евра, показали су подаци који су достављени Пореској управи, пише "Дан". ДПС, како се наводи, нема...

Вучић са Брнабићевом и Селаковићем о Црној Гори и региону

Председник Александар Вучић заказао је за недељу састанак са премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем поводом најновијих дешавања у односима са...

Треба ли и њих протјерати: Сви предсједници влада након устава 1905. подржали Подгоричку скупштину! За уједињење био и принц Михаило!

Већина посланика предратне Народне скупштине Краљевине Црне Горе као и сви предсједници влада у Књажевини и Краљевини Црној Гори од доношења Устава 1905. године:...

Кнежевић: Одмах поништити срамну одлуку о протјеривању Божовића, они би да протјерају већинску Црну Гору!

Парламентарни Демократски фронт очекује да нова црногорска влада одмах поништи срамотну одлуку о протеривању из Црне Горе амбасадора Србије Владимира Божовића, изјавио је вечерас...