Насловна Почетна Живот у Тузима за вријеме короне: Празне улице, не чује се дјечији...

Живот у Тузима за вријеме короне: Празне улице, не чује се дјечији смијех, полиција на сваком кораку!

Корона вирус није заобишао ни Црну Гору а ситуација је најкритичнија у општини Тузи. Тамо је 27 заражених а становништву је наређено да морају остати кућама. Прилазе овој општини контролише полиција, активности се надгледају дроном а све намирнице и љекове достављају волонтери и друге надлежне службе. Контактирали смо Анђелу Лукачевић из Тузи која нам преноси како тренутно изгледа живот у овој општини.

Живот је овдје, према њеним ријечима, стао. Нико овакав сеценарио није очекивао но морамо, наглашава, бити јаки и сложнији него икад.

Када се види број заражених по општинама, нажалост, Тузи су на врху табеле. До данашњег дана наша општина броји 27 заражених, што и није баш добра вијест. Тузи су стали. Затворени су сви прилази, не може се ни изаћи из општине. Полиција обезбјеђује све, преноси Анђела из Тузи.

Вријеме морају да проводе у кућама, да излазе само у случају потребе и уз то полиција дроном надгледа активности у овом мјесту. Подсјетимо се да је првобитна одлука била да не смију чак ни у двориште да изађу али на иницијативу предсједника Општине Ника Ђељошаја, који је нагласио да поједина домаћинства имају животиње око којих морају радити, то је промијењено.

Напоље можемо само по двоје уз дистанцу која је одређена. Такође је забрањен сваки вид кретања од 18 до 6 сати. Надамо се да ће се све ово брзо завршити јер је много лоша слика видјети празне улице. Лоше је кад се не чује дјечији смијех, ударац лопте о кош и све дјечије враголије, прича Анђела за наш портал.

У изолацији су, па су сада више него икад усмјерени једни на друге. То је можда и једина добра ствар у овој ситуацији.

У изолацији вријеме проводимо са својим породицама. Све нас је на неки начин овај вирус зближио. Научио нас је да треба да успоримо са животом и посветимо се људима око себе. Када чујем да кажу да напада само старе људе и да су најугроженији, одмах преблиједим, јер су нас баш ти стари људи научили животу а сад ми морамо њихове животе сачувати, прича наша саговорница.

Ова ситуација је, како Тузи тако и цијелог свијета, затекла неспремне. Нико није очекивао да ће 2020. почети великом пандемијом и да ћемо прољеће, једно од најљпших годишњих доба дочекати у кућама. Но што се тиче намирница Лукачевићи засад, кажу, имају све.

Нисмо се надали баш оваквом сценарију па нисмо купили количине које су појединци куповали ових дана. Али имамо наше волонтере коју су нам увијек на располагању и којима смо захвални, јер за добробит нас они излажу себе опасности, каже она.

Страх каже, увијек постоји. Но нада се да ћемо из ове ситуације сви изаћи много јачи.

Не могу рећи да страх не постоји. Постоји. У свима нама. Само што неко испољава тај страх а неко не. Увијек кажем да ме није страх за мене него за оца од 58 година и мајку од 45, а и сви људи около који су ми блиск су у тим неким ‘критичним’ годинама, искрена је Анђела.

Зато апелује како на становнике општине Тузи тако и на све становнике државе да се стриктно придржавамо правила, слушамо инструкције надлежних, будемо солидарни и прије свега будемо људи.

Желим да поручим свима да се више воле а мање мрзе. Да пружају подршку једни другима у тешким временама а не да блате и пљују. Толико сам лоших коментара и постова видјела за Тузи и толико сам разочарана што ни у оваквим ситуацијама не можемо бити људи. Апелујем на све грађане да остану својим кућама. Желим да се захвалим и људима који професионално обављају свој посао и који себе и своје породице излажу ризику да би сачували нас и наше здравље. Због њих, због људи које волиш, због својих најближих, због себе, ОСТАНИ ДОМА!, закључује Анђела.

Извор: ФОС медиа

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Има се, може се: ДПС милионер!

Имовина Демократске партије социјалиста (ДПС) износи око 2,2 милиона евра, показали су подаци који су достављени Пореској управи, пише "Дан". ДПС, како се наводи, нема...

Протести у Паризу: Грађани неће нови закон о безбједности!

Тензије и немири због усвајања Закона о безбедности настављени су у Паризу. Демонстранти су запалили фасаду централне банке. Како су саопштиле власти Париза, пожар је...

„ИН4С“, Александар Стаматовић: Отац црногорске нације Броз, очекивања Срба велика, тек нас чека раскид са АВНОЈ-ем!

Црна Гора је једина држава Европе у којој није био остварен дисконтинуитет комунистичког режима створеног 1945. године до 30. августа ове године. Ђукановићев режим...

Вучић са Брнабићевом и Селаковићем о Црној Гори и региону

Председник Александар Вучић заказао је за недељу састанак са премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем поводом најновијих дешавања у односима са...