Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЕФРАИМ ЗУРОФ: У Сребреници није било геноцида, резолуција УН могла би довести до плаћања ратне одштете!

Директор центра “Симон Визентал” из Јерусалима Ефраим Зуроф изјавио је да злочин у Сребреници 1995. године није био геноцид и да не мисли да је Генерална скупштина УН квалификована да утврди да ли је неки догађај геноцид или не.

Ефраим Зуроф - Фото: РТРС

Ефраим ЗурофФото: РТРС

Према оригиналној дефиницији геноцида, према којој је то покушај затирања читавих народа, злочин почињен у Сребреници није био случај геноцида јер су српске трупе ослободиле све жене и дјецу – рекао је Зуроф за београдску “Политику”.

Упитан да ли би прихватање резолуције могло послужити као основ за тужбу за ратну одштету, Зуроф је рекао да би, ако се таква резолуција прихвати, то могло довести до захтјева за репарацију.

Он сматра да је могуће да је подстицај за предлагање ове резолуције начин на који су УН одговориле на злочине које је починио Хамас, односно пропуст да их недвосмислено осуде.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН 27. априла.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је писмо свим шефовима мисија држава чланица УН, као и генералном секретару УН Антонију Гутересу и предсједнику Генералне скупштине Денису Френсису у коме је скренула пажњу на изузетно значајно питање које се односи на недавне поступке амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије који се односе на “резолуцију о Сребреници”.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

извор ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МОНАРХИЈА: Црква и Круна заједно!

ПРЕДЛОГ: Српски национални савјет тражи референдум о Резолуцији о Сребреници!

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

milan-knezevic-620x327

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА: Гласањем за Резолуцију о Сребреници Црна Гора прихвата да је држава геноцидне прошлости и против ње БИХ може поднијети тужбу, резолуција оптужује народе и државе, а не појединце!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!