Насловна Вијести Хроника "Државни удар": Адвокати траже ослобођајуће пресуде!

„Државни удар“: Адвокати траже ослобођајуће пресуде!

Данас је на сједници вијећа у Апелационом суду Црне Горе, прочитана жалба адвоката Мироја Јовановића и Дражена Медојевића, бранилаца окривљених Андрије Мандића, Михаила Чађеновића и Бранке Милић, на првостепену пресуду у предмету “државни удар”, којом траже да се преиначи пресуда, тако што ће се окривљени ослободити од оптужбе.

Алтернативно су предложили да се укине првостепена осуђујућа пресуда Вишег суда у Подгорици, и да се предмет врати Вишем суду и да се суди пред потпуно новим вијећем, или да Апелациони суд одржи сједницу вијећа и ослободи их од оптужбе.

-Не постоји ни један доказ да су окривљени починили кривично дјело стварање криминалне организације, наводи се у жалби коју је прочитала судија извјестилац судија Сека Пилетић.

У жалби је одбрана навела бројне примједбе, да је погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање и да су почињење битне повреде одредаба Законика о кривичном поступку.

На почетку сједнице, предсједник вијећа судија Зоран Смоловић је рекао да је суд донио рјешење којим је одбијен захтјев адвоката Мироја Јовановића за изузеће судија Миленке Секе Жижић и Секе Пилетић, јер је поднијет ради одуговлачења поступка.

Судија је додао да на ово рјешење није дозвољена жалба.

Адвокат Јовановић је јуче казао да је у списима предмета постоји доказ, а што је подгорички Виши суд пропустио да утврди, да су у јануару 2016. комуникацију са телефонским бројевима који почињу са 447…, наводно имали и Весна Меденица, судије Апелационог суда Сека Пилетић, Миленка Жижић и судија Вишег суда Сузана Мугоша.

-У списима предмета постоји фајл у којем пише да су комуникацију са бројевима који почињу са 447 имали и Меденица, Пилетић, Жижић и Мугоша. Међу листинзима из Црне Горе који су обједињено прочитани 2018. на рочишту у Вишем суду, између осталог налази се и фолдер у којем се налази наводна комуникација са бројевима који почињу са 447, а који су у предмету инкриминирани, јер је СДТ тврдио да они припадају агентима ГРУ-а. Са тим инкриминираним бројевима наводно су, како пише у спису предмета, комуникацију имале и судије Пилетић, Жижић, Мугоша и Весна Меденица, казао је Јовановић.

Према наводима првостепене пресуде у предмету „државни удар“, циљ криминалне организације, који су формирали руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, био је спречавање Црне Горе да приступи НАТО алијанси Лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени на по пет година затвора, због наводног чланства у криминалној организацији од фебруара 2016. године.

За кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам у покушају Шишмаков је осуђен на јединствену казну од 15 година затвора, а Попов три године мање. Пресудом је наведено да су поступали са директним умишљајем.

Држављанин Србије, генерал и бивши командарнт жандармрије Братислав Дикић осуђен је јединствену казну од осам година затвора за кривична дјела тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације.

Предраг Богићевић и Немања Ристић за иста кривична дјела јединственом казном осуђени од по седам година затвора. Бранка Милић је осуђена на три године затвора, Драган Максић годину и девет мјесеци, док су Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени на по годину и шест мјесеци. Кристина Христић је осуђена на годину затвора условно на двије године уколико не понови кривично дјело, рачунајући од дана правоснажности.

Адвокат Душан Радосављевић данас се на почетку сједнице вијећа обратио суду, наводећи да се у листинзима комуникација налази и број специјалног тужиоца Саше Чађеновића, те да је и он имао комуникацију.

Додао је да се у табелама преклапају бројеви Саше Чађеновића и Весне Меденице, предсједнице Врховног суда Црне Горе. Навео је да је одбрана тражила од вјештака да им појасни базе података које имају 100.000 комункација, те да он није знао.

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...