Насловна Фељтони Дража у легији заслужних (12): Партизани преговарају са Њемцима

Дража у легији заслужних (12): Партизани преговарају са Њемцима

На суђењу Дражи Михаиловићу пред револуционарним судом у Београду изнето је стотине доказа о свестраној и систематској сарадњи четника и Немаца. Пред комисијом за поштено суђење Дражи Михаиловићу у Њујорку, у исто време, стотине савезничких пилота и неколико шефова америчких мисија на Равној гори тврдили су да нема никаквих доказа о сарадњи с Немцима.

Напротив, чланови Мекдауелове мисије, само у септембру 1944. били су сведоци – када је три хиљаде четника заузело Кадину Луку, када је заузет Лазаревац, када је савладан немачки гарнизон у Вреоцима и уништена електрична централа, извор једне трећине београдске струје, када су трупе мајора Кесеровића заузеле Крушевац и предале га с око 1.000 заробљеника Русима, када је уништено 20 километара пруге између Добоја и Тузле.

Сви амерички пилоти одговорили су одречно, на питање истражне комисије Комитета у Њујорку: – Да ли је постојала сарадња Михајловићевих трупа и Немаца?

Како помирити такве противречности? Секретар Комитета за праведно суђење Дејвид Мартин написао је у књизи „Родољуб или издајник“, да је “бесмислено претпоставити да је осам америчких официра с неколико стотина авијатичара сковало тако џиновску заверу како би прикрили истину о Михаиловићу”, као и што би “било бесмислено одбацити све објављене документе као безвредне”. Он проналази решење у сукобу Тита и Михаиловића “који је био немилосрдан, како то само може да буде само грађански рат на Балкану”.

Четници овим редом мрзе: партизане, Бугаре, Немце, док партизани овим редом мрзе: четнике, Немце, Бугаре“, пише потпуковник Алберт Сајц, шеф једне од мисија на Равној гори, у извештају који објављује Миодраг Пешић, у књизи “Дража Михаиловић, у извештајима америчких и британских обавештајаца.

– Поново наглашавам да би се обе групе, четници и партизани радије бориле међусобно, него с Осовином, мада обе стране мрзе Осовину.

Михаиловићеве јединице ударали су по партизанима иако су ови били усред борбе с Немцима или усташама, партизани би ударали на четнике под истим условима, надовезује се Дејвид Мартин.

– У том грађанском рату обе стране мрзеле су противника исто колико и Немце, зато што су обе осећале, с разлогом, да ће решење тог сукоба бити пресудно за целокупну будућност земље – додао је секретар Комисије за праведно суђење.

– Извесних “нагодби” с непријатељем било је с обе стране. Већина тих нагодби била је ограничне природе, а из историје нам је познато да се томе увек прибегавало у борби герилских снага против непријатеља. Ту је спадала размена заробљеника, као и привремена обустава непријатељстава – нека врста договора који је Михаиловићевим снагама давала одрешене руке за борбу против партизана, а партизанима за борбу против четника.

Једна од најпознатијих “нагодби”, ипак, пронађена је знатно касније у документима немачке обавештајне службе. По једном меморандуму, објављеном 1973. у књизи Валтера Робертса, 13. марта 1943. дошло је до састанка дивизионог генерала Бенмигнуса Диполда, команданта немачке 717 пешадијске дивизије и тројице главешина партизанског покрета – Милована Ђиласа, Владимира Велебита и Коче Поповића. Робертс сажима садржај меморандума и неких каснијих докумената:

“ПАРТИЗАНСКА делегација је нагласила да партизани немају разлога да се боре против немачке војске“, додајући да се боре против Немаца само због самоодбране, „али да једино желе да се боре против четника… да ће се борити против Британаца ако се ови доцније искрцају у Југославији… и да, пошто желе да се усресреде на борбу против четника, предлажу да се одреде интересне сфере сваког од њих.

Неколико дана касније, немачки посланик у Загребу, Каше послао је поруку у Берлин “да ће Тито и његове присталице прекинути борбу против Немачке, Италије и Хрватске и повући се у Санџак да расправи рачуне с Михаиловићевим четницима”.

Велебит и Ђилас 25. марта немачким авионом лете из Сарајева за Загреб на преговоре с генералом Глајзом фон Хорсенауом. Када је Рибентроп, четири дана касније забранио сваку даљу везу с партизанима, Каше је одговорио да се у свим досадашњим преговорима уверио “да се на Титова обећања може ослонити”.

Нити је мене, нити једног члана Централног комитета узнемиравало што тим преговорима можда издајемо Совјете, интернационализам или наш крајњи циљ. Натерала нас је војна нужда“, писао је касније Ђилас. „Историја бољшевизма, чак и без Брест-Литовског уговора и пакта Хитлер-Стаљин, пуна је таквих случајева. Преговори су вођени у великој тајности. Од наших на врху нико се није бунио, само смо Ранковић и ја мало више сумњали у исход, него Тито. А, што се тиче сталног примирја или неког ширег споразума, нико у ствари није у то веровао.

Британски официри који су се падобранима спуштали код Тита 1943. године, и који су певали славопојке партизанском покрету, нису очигледно ни за тренутак помислили да је то покрет који се пре само неколико месеци преговарао с Немцима, и чак примио обавезу да се супротставе Британцима уколико се искрцају на Балкан.

У децембру 1946, на суђењу СС генералу Аугусту Мајснеру, државни тужилац питао је осумњиченог: – Само у селу Јајинци убили сте више од стотину хиљада заробљених партизана и комуниста?

Генерал Мајснер: – Не знам тачан број, али мислим да претерујете. Врховна команда Југословенске војске потписала је капитулацију, али је овдашњи неодговорни људи нису поштовали и они су криви за наше репресалије. При том, нарочито истичем герилу генерала Михаиловића. Не знам колики је број Срба погубљен у Јајинцима, али знам, као главнокомандујући за целу Србију, да су свуда, од десет стрељаних, њих девет били борци или помагачи Михаиловића.

(НАСТАВЉА СЕ)

Овај фељтон Вељка Лалића „Новости“ су објавиле 2005. године

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...