Насловна Фељтони Дража у легији заслужних (1): Труман пише указ

Дража у легији заслужних (1): Труман пише указ

Генарал Драгољуб Михаиловић изванредно се истакао као главни заповедник југословенских оружаних снага и, касније, као министар војни, организујући и водећи крупне снаге отпора против непријатеља који је окупирао Југославију, од децембра 1941. до децембра 1944. године. Захваљујући неустрашивим напорима његових трупа, многи амерички авијатичари били су спасени и безбедно враћени на савезничку страну. Генерал Михаиловић и његове снаге, упркос недовољном снабдевању и борећи се под изузетним тешкоћама, материјално су допринели савезничкој ствари и били судионици у извојевању коначне савезничке победе.

Амерички председник Хари Труман ставио је потпис испод овог текста 29. марта 1948. године. Драгољуб – Дража Михаиловић ушао је у Легију заслужних, првог степена, и тако постао једини човек с ових простора који је понео највеће одликовање Сједињених Држава страним држављанима – Легион оф мерит.

Уз Ивана Черњаковског, генерала Црвене армије, вођа Југословенске војске у отаџбини једини је и постхумно награђен. Амерички председник потписао је указ првог степена још само осморици руских генерала и маршала. Једно одличје ни до данас није уручено. Због политичке ситуације и непостојања адекватне особе која би преузела орден већ 21. априла у Пентагон је стигло обавештење Стејд департмента „да је орден Драгољуба Михаиловића до даљњег под старатељством америчког министарства спољних послова“.

Ово је уједно последњи документ у досијеу „АГ 091.712 – Михаиловић Драгољуб“, с којег је недавно скинут печат „поверљиво“ и који „Новости“ екслузивно објављују из архива америчког министарства одбране.

Заменик државног секретара пише секретару одбране Кенету Ројалу:

-Мој драги г. секретару, Потврђујем пријем твог писма од 9. априла 1948. године, пренос одличја, Наредбе о награђивању, сведочанства и извод копија поверљивих наредби везаних за постхумно награђивање `Легијом заслужних`, степеном врховни командант, генералу Драгољубу Михаиловићу, Југословенска Војска. Одличје ће се држати под старатељством Стејт департмента до времена када ће се представљање сматрати одговарајућим.“

Истог дана у америчке амбасаде у Београду и Риму стиже поверљива депеша А-85: „ДЕПАРТМЕНТ дели несигурност испољену београдским телеграмом 362, 31. марта и римским 1442 од 1. априла и прихвата као корисне савете о посмртном одликовању `Легија заслужних` генералу Михаиловићу. Према томе, никакви кораци неће бити преузимани за давање публицитета овој награди“.

На досије Драгољуба Михаиловића стављена је тачка. Од захтева Националног комитета америчких авијатичара – 12. августа 1946. године да се Михаиловић одликује медаљом слободе са златном палмом, прошло је готово две године.

Педесет седам година касније породица Драгољуба Михаиловића очекује примопредају ордена. Према речима Дражиног унука Војислава Михаиловића, тренутно потпредседника Скупштине Србије, породица очекује да ће у априлу ове године коначно добити орден.
– Ми смо захтев поднели још 1994. године, али нисмо добили одговор – каже Михаиловић.
Како „Новости“ сазнају о примопредаји „Легије заслужних“ разговарало се и приликом недавне посете наше војне делегације Пентагону. На највишем месту је оцењено да би се савезништво наших војски после рата, од пре само пет година, најлакше повратило преко имена Драже Михаиловића – „јединог награђеног америчког савезника у Другом светском рату“.

ОНОГ тренутка кад је Труман потписао „Легију заслужних“, америчка армија проследила је орден, наредбу о награђивању и сведочанство Стејт департменту. У пошиљци је било и писмо секретара одбране Кенета Ројала:

„Драги секретару,
Министарство војске одобрило је посмртну медаљу `Легија заслужних`, степен врховни командант, генералу Драгољубу Михаиловићу, Југословенска Војска, за материјалне заслуге савезничким снагама од децембра 1941. до децембра 1944. године. С обзиром на изражене жеље Стејт департмента да се ова награда сматра као поверљива, наређење је обављено као `поверљиво`. Медаља, наредба о награђивању и сведочанство, као и изводи копија тајних наредби пренети су за објављивање у време које ви сматрате пожељним. Могу ли да вам скренем пажњу на чињеницу да наредба о награђивању захтева потпис председника пре него што се објави.
Уколико је објављивање готово, неопходно је да начелник персоналне управе добије извештај, као и име и сродство примаоца за покојног генерала. Молим вас, такође, да ме обавестите за дан и место где ће се обавити церемонија“.

(НАСТАВЉА СЕ)

Овај фељтон аутора Вељка Лалића објављен је у „Новостима“ још 2005. године

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...