Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДОЊА ГРАДИНА: Дан сјећања на жртве усташког геноцида!

Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ од 1941. до 1945. године биће обиљежен у недјељу, 12. маја, у Доњој Градини у присуству званичника Републике Српске и Србије. Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина објавила је данас програм обиљежавања према којем ће у суботу, 11. маја, у 20.00 часова бити одржана меморијална академија у Дому културе у Козарској Дубици у организацији ове јавне установе.

У недјељу, 12. маја, у 8.30 часова биће служена литургија у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

У Спомен-подручју Доња Градина, на Гробном пољу Тополе у 12.00 часова биће положени вијенци и цвијеће, након чега ће у 12.30 часова код Гробног поља Храстови бити служен парастос убијеним Србима – жртвама геноцида у НДХ, односно вјерски помен припадницима других конфесија.

Обраћање званичника предвиђено је око 13.00 часова.

На сједници Извршног одбора за обиљежавање овог догађаја потврђено је да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези са обиљежавањем Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја. /крај/тд/љљ

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!