Насловна Колумне Досада и мамурлуци: Мило и трећа страна свијета или у памет се...

Досада и мамурлуци: Мило и трећа страна свијета или у памет се Срби!

Пише: Иван Милошевић

Када човјек у озбиљним годинама постане досадан онда је то ваљан знак да је зрео за пензију. Мило Ђукановић је данашњим говором на виртуелној европској конференцији испунио прва два услова, тј. да је у озбиљним годинама и да је несносно досадан, па би ваљало да размисли о пензионисању. Наравно, нико није наиван да повјерује да ће то он урадити, иако би таквим потезом спасио себе од предпензионерске политичке агоније, а и ослободио овај несрећни народ од терора своје власти и укидања основних облика демократије ( то су уосталом данас објавили и истраживачи познате америчке организације). 

Не знам да ли је ова самоизолација негативно утицала на Ђукановића или је нешто друго у питању, али срицање безброј фраза о европској будућности, њеном јединству и путу Црне Горе ка ЕУ, толико је сувопарно да чак немате ни неку инспирацију да коментаришете такве ставове. Све је то до досаде познато и кишним и осталим глистама, па не вјерујем ни да су оне излетјеле на свјетлост дана када су данас чуле Ђукановића. Пензија, пензија, Мило, па онда мемоари и тако то, па можда неко након 20 година нешто и од тога прочита. Истина, ову досаду шеф ДПС-а просипа када су у питању спољнополитичке говоранције. Када стане на домаћу бину, са подршком својих партијских пулена, онда Мило више није досадан, него шаље отровне стријеле према свакоме ко му не аплаудира и проглашава га претњом по државну и осталу безбједност. 

Ипак, у читавој данашњој говоранцији има једна теза која ми није била досадна. Јесте позната и није од јуче, али је некако искакала из монотоног и успављајућег бриселског бирократског ритма. 

-Не смијемо оставити Балкан трећим странама, јер је он живо европско ткиво. То истовремено подразумијева да ми, земље региона, морамо јачати отпорност и према понудама које поткопавају европске вриједности и јединство, рече данас Ђукановић.

Хм, Хм, … Јесте Балкан живо европско ткиво и није престајао да то буде уназад четири или пет вјекова, али је ово јачање отпорности на понуде треће стране које поткопавају европске вриједности, нешто ново и траје негдје од времена када су се руски тајкуни окренули против дотадашњег покровитеља и великог пријатеља из Црне Горе, односно Мила Ђукановића.

Откуд право шефу ДПС-а да појачава имунитет Црне Горе на треће стране (Русија и Кина) када на те стране скоро половина становништва на чијем је челу Ђукановић, баш на те стране гледа као спас од његове владавине и залудних обећања друге стране (ЕУ)? Ђукановић се опет и по ко зна који пут понаша као предсједник једне партије, а не као предсједник државе чији су грађани и они који не дијеле његова политичка опредјељења. Иако сам то знао и раније, некако ми је то сазнање данас изгледало опасно и злослутно, јер не смијемо заборавити да су ДПС систем и његове институције у протеклих два мјесеца короне, јасно показале ко подрива те такозване европске вриједности у Црној Гори. Треба ли много погађати да се погоди да се ради о Србима и српској цркви. И мислим да Ђукановић, ДПС и њихове страначке институције, након короне припремају организован и јединствен отпор трећим странама на Балкану, што се у нашем случају односи на домаће Србе и Митрополију црногорско приморску. И до сада су се показали да у том фронту примјењују све што им дође под руку, а након ове објаве ЕУ да се у Црној Гори брани Европа и њене вриједности, мислим да ће Срби у Црној Гори ускоро упознати нове методе притиска, уцјена и осталих ДПС подметачина. Има да оно прије короне буде мачји кашаљ за оно што нас чека након короне! Страх ме је да о томе нико не размишља у домаћој опозицији нити припрема стратегију одбране и повезивања са трећим странама да би се одупрли првој и другој страни. Можда гријешим и видим чега нема, али ми је поменута реченица дала разлога да тако мислим и видим и оно што можда и не постоји. У овох 30 година навикао сам да ДПС увијек може да сјутра уради нешто што је много горе од онога што је урадио јуче, па се ослањам на искуство. Истина, волио бих да ме у овом случају и превари!

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...