Насловна Политика Додик: Српска више гледа у Србију, него у БИХ

Додик: Српска више гледа у Србију, него у БИХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на прес конференцији у Бањалуци да је веома важно сачувати мир у Српској. Истакао је да је примарни циљ Републике Српске изворни Дејтон, очување Републике Српске и њеног легитимитета, као и да Србија буде јака, јер је Српска више загледана у Србију него у БиХ.

Говорећи о нападима на предсједника Србије Александра Вучића који у посљедње вријеме непрестано долазе из Сарајева, Додик је рекао да је за разлику од њих Вучић човјек мира и стабилности у региону, те да се понаша државнички.

Предсједник Србије Александар Вучић јасно је већ неколико пута показао да жели да сачува мир како у Србији, тако и Српској, а и у региону – рекао је Додик.

Извјештај о стању у БиХ, каже Додик, имао је одмјерен став којим се жели сачувати стабилност.

– Веома је јасно исказано Вучићево опредјељење да се дјелује у функцији система, али је очито да званично Сарајево жели да води „сећијску политику“ и све добро опструише – навео је Додик.

Нагласио је да политичко Сарајево на челу са Бакиром Изетбеговићем покушава да држи предавање шта треба да ради предсједник Србије.

Изетбеговић покушава да се политика води у БиХ по мјерилима „Исламске декларације“. Бошњацима највише одговара нестабилна Србија и нејак предсједник. Треба рећи и да својатање Бањалуке као шехер-града није примјерено. Бањалука више припада Вучићу него Изетбеговићу – рекао је он, истичући да Изетбеговићу то ипак неће поћи за руком.

Додао је да у Републици Српској нема нити један план за сецесију, те да није донесена ниједна одлука у том правцу и посвећени су изворном Дејтону.

– Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон и надлежности. Многи сматрају да је БиХ већ пропала земља, а у Сарајеву нису срећни због тога. Ја никада нисам позивао на оружје као што је то радио Изетбеговић. Они бране „Исламску декларацију“ и исламско уређење, али неће доживјети да се БиХ додатно милитаризује – изјавио је Додик.

Додик је рекао да дио међународне заједнице проводи политику бошњачких лидера у БиХ.

Најсвјежији примјер је синоћња изјава Валентина Инцка који је одмах након обраћања Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића поновио исто што су и они говорили – нагласио је Додик.

Он је констатовао да се Инцко само појави да етаблира оно што су они рекли.

Додик је истакао да се у БиХ путем институција као што је Уставни суд БиХ доносе одлуке које су антиуставне.

Српска се мора одбранити, ово је кључни тренутак. Не можемо прихватити одлуку Уставног суда јер је она неуставна. Уставном је дефинисано да имовина припада ентитетима. Ми нисмо изазвали ову ситуацију већ неки други и одбацујемо нападе на Републику Српску – поручио је Додик.

Извор: РТРС

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...