Насловна Политика Додик: Овај потез Ђукановића се не прашта

Додик: Овај потез Ђукановића се не прашта

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик подржао је данас настојања предсједника Србије Александра Вучића да помогне српском народу у Црној Гори, гдје данима трају окупљања због усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Апсолутно подржавам приступ који је Вучић имао у јучерашњем говору када је рекао да треба да помогнемо далеко више него што је било. Увјерен сам, знам, могу да свједочим да Вучић о томе мисли веома озбиљно. Моја порука је само да рачуна и на Републику Српску, казао је Додик.

Према његовим ријечима, Вучићева намјера да буде са српским народом у Црној Гори на Бадњи дан „била је јака, али се уплела политичка прича из Подгорице која покушава да то сатанизује, до мјере да чак упозоравају и НАТО“.

Додик је додао да ће се РС придружити напорима Србије и њеног руководства да се подрже захтјеви СПЦ-а, Синода и СПЦ у Црној Гори, како би дошло до ревизије усвојеног Закона о слободи вјероисповијести и како би СПЦ сачувала своју имовину, уз уважавање чињенице да је Црна Гора независна држава.

Он сматра да је грешка то што је црногорско руководство покушало да игнорише укупне српске вриједности.

-То никога не може да остави равнодушним, ни Вучића, ни мене, ни цркву ни обичног човјека, било гдје се налазио, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби су јединствен народ и имају јединствене вриједности ма гдје да живе, додавши да је у оквиру цркве очуван идентитет српског народа у веома тешким историјским околностима, због чега је „преамбиционо очекивати да би се тај идентитет могао урушити“.

Додик је оцијенио да је у потезу црногорске власти ријеч о „недостатку довољног идентитета за нову нацију коју (предсједник Црне Горе Мило) Ђукановић покушава да допуни сатанизацијом Срба и настојањем да се омаловажи значај СПЦ, отимањем њене имовине“.

Он то не може да уради ни код муслимана, ни код Албанаца, ни код Хрвата. Покушава да то уради код Срба, не дозвољавајући да се изучава српски језик, да се запошљавају, буду дио јавног сектора, већ присиле да промијене идентитет и попуне непопуњени црногорски идентитет, казао је он.

Додик сматра да би сваки покушај црногорске власти, са Ђукановићем на челу, да одузме објекте СПЦ-а довела до усложњавања односа.

Ово се не опрашта. Овакав атак који је извршио Ђукановић и његова власт се не опрашта. Српски народ нема ни потребу нити може да опрости овакво понашање. Бити добронамјеран према њима очигледно је грешка, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...