Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДИО ГРАЂАНА ПОДГОРИЦЕ ОДЛУЧАН: Општинска власт да уклони споменик Мирку Петровићу, подсјећа их на монструзон злочин – похару Куча!

Један од најмонструознијих злочина у историји Црне Горе, о чему постоји безброј усмених и писмених сведочења, јесте злочин–похара која је извршена над становништвом Куча од стране регуларне црногорске војске коју је предводио Мирко Петровић. Српски национални савјет Црне Горе, као иницијатор петиције грађана Подгорице, обраћа се са Захтјевом за уклањање спомен обиљежја које је постављено на централном тргу у Подгорици.

Захтјев Српског националног савјета који је упућен предсједници Скупштине Главног Града Јелени Боровинић Бојовић и предсједницима посланичких клубова преносимо у цјелости:“Српски национални савјет Црне Горе, као иницијатор петиције грађана Подгорице, обраћа Вам се са Захтјевом за уклањање спомен обиљежја које је постављено на централном тргу у Подгорици (Трг Независности).

Правни основ за покретање ове иницијативе утемељен је у Закону о спомен обиљежима члан 10 став 7 којим је прописано да није дозвољено подизање спомен обиљежја „…лицу које је у историји Црне Горе или историји човечанства имало негативну улогу…“

Наиме, један од најмонструознијих злочина у историји Црне Горе, о чему постоји безброј усмених и писмених сведочења, јесте злочин–похара која је извршена над становништвом Куча од стране регуларне црногорске војске коју је предводио Мирко Петровић, рођени брат црногорског суверена Књаза Данила I. У том злочиначком походу страдало је више стотина недужних цивила, углавном жена и дјеце, о чему историјски записи недвосмислено утврђују негативну историјску улогу војводе Мирка Петровића и његовог брата књаза Данила I.

Ваља напоменути да у том времену Кучи нису били у саставу Црне Горе па није постојао ни један државни разлог за злочиначко и брутално кажњавање недужних становника Куча.

Из наведених разлога, а и из чињенице да је спомен обиљежје постављено на територији која је у том времену припадала Кучима што се апсолутно доживљава као очигледна провокација бивше власти према сопственим грађанима, захтијевамо да се спомен обиљежје уклони, или измјести, у складу са важећим прописима црногорског законодавства.

Молимо Вас да нам у најкраћем року одговорите на наш захтјев, а у исто вријеме тражимо да организујете састанак представника потписника петиције са председницима одборничких клубова у Скупштини града Подгорице.

На основу предње наведеног, постоје оправдани правни основ, као и разлози,  за удовољавање поднијетом захтјеву.”

У захтјеву Српског националног савјета, коју потписује предсједник др Момчило Вуксановић, такође истичу да је Петицију за уклањање спомен обиљежја које је постављено на централном тргу у Подгорици потписало преко 5.000 (пет хиљада) грађана.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРЕПИСКА, “СРПСКА24” – ЈЕЛЕНА БОРОВИНИЋ-БОЈОВИЋ: За комунисте има времена, за Равну Гору заузета!

СРПСКА: Први пут обиљежена годишњица оснивања Фочанске бригаде ЈВуО, јунаци који су бранили Србе!

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!