Насловна Политика Да ли смо знали: У Црној Гори нема новинарске солидарности!

Да ли смо знали: У Црној Гори нема новинарске солидарности!

У Црној Гори нема новинарске солидарности, заједничка је оцјена замјеника главног уредника Дана Николе Марковића и новинарке Весне Рајковић, која је истакла да је медијска сцена пратила и друштвену подијељеност у нашој земљи. Наводећи да неће открити топлу воду ако каже да је црногорско друштво подијељено, Рајковић наводи како је и медијска сцена одувијек пратила ту подијељеност одувијек. Вјерује и да новинарска солидарност у Црној Гори никада није постојала у правом смислу те ријечи.

-У посљедње вријеме, посебно ове године, у складу са свим збивањима, медијска сцена пратила је све то у мјери у којој је било могуће и позиционарала се на тај начин, по мом мишљењу, професионлано врло проблематично, казала је она.

Посљедњих мјесеци, каже Рајковић, биљежимо пад новинарских стандарда у односу на ранији период, јер се надала да ће стандарди ићи узлазном путањом. Она је истакла да никада није видјела да су се новинари окупили око неког новинарског проблема, било да су у питању ниске плате, притисак, цензура или аутоцензура.

Али смо имали огроман број потписа који је пратио одбрану светиња. Значи, они се окупљају око идеолошке профилације, а не оног што прати проблем професије, рекла је Рајковић.

Каже и да није оптимиста да смјена власти може бити прилика да новинарство буде боље.

Вољела бих, треба се потрудити да се ова ситуација искорити. Да се макар испоставе неки захтјеви које прошла власт није била спремна да подржи, истакла је Рајковић.

Помоћник главног уредника Дана Никола Марковић истиче да искрене и суштинске солидарности не памти да је било међу новинарима, „осим ако не рачунамо неку формалну подршку кад се деси неки од напада на колеге“.

Медијска заједница, уз све различитости, не може да се договори око кључних критеријума и стандарда. Нијесу криви за то само новинари, доминантно јесу, али је крива одлазећа политичка структура која је креирала да подјеле буду веће, оцијенио је Марковић.

Дио неких медија је, каже он, и сам учествовао у прљавим кампањама против колега и истакнутих НВО активиста.

Сад жањемо оно што смо посијали. Новинари морају да буду солидарни, да штите једни друге, што год ми мислили о уређивачкој политици неког медија и професионалном или непрофесионалном поступању, казао је Марковић.

Извор: РТЦГ

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...