Насловна Почетна Дачић о одбијању протестне ноте: Хоће да кривицу свале на Београд, ко...

Дачић о одбијању протестне ноте: Хоће да кривицу свале на Београд, ко то угрожава независност Црне Горе!

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да амбасадор Србије није примио ноту Подгорице, јер је то како је оценио, покушај да се нађе алиби за кризу у Црној Гори.

Дачић је навео да је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић позван у Министарство спољних послова Црне Горе да му се уручи протестна нота поводом покушаја паљења заставе Црне Горе у Београду, саопштио је МСП Србије.

-Имајући у виду целокупну ситуацију и да је то покушај да се нађе алиби за кризу у Црној Гори, наш амбасадор није примио ноту Министарства спољних послова Црне Горе, објаснио је Дачић.

Србија не прихва оптужбе које долазе кроз изјаве највиших црногорских функционера и кроз организовање разних петиција од стране оних који су потписивали петиције против српског народа, а у којима се одговорност за кризу у Црној Гори пребацује на званични Београд и Србију.

Дачић је још једном изразио своје противљење доношењу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, јер је, како је рекао, уперен и усмерен против права и слобода српског народа, и СПЦ у Црној Гори.

Поручио је да Београд има легитимно право и обавезу да говори о Србима у Црној Гори, у интересу њихових права и слобода, јер их у Црној Гори има 29 одсто.

Нагласио је да је Закон о слободи вероисповести у Црној Гори донет уз противљење српског народа и Српске православне цркве, и може да доведе до тога да буду угрожене српске светиње, односне светиње православног народа у Црној Гори.

Министар је указао да је руководство у Србији, у жељи да се сачува мир и да се дијалогом решавају сви проблеми, од првог дана дало такву изјаву и да држава не разуме такве ставове и нападе на званични Београд.

Чиме је то званични Београд узроковао кризу у Црној Гори? Јесмо ми донели тај закон? Јесмо ми говорили о правима Црногораца у Србији! Говоре да је угрожена независност Црне Горе, од кога је угрожена и ко је и кад споменуо то Црна Гора не треба да буде независна, упитао је Дачић.

Према његовим речима, није у интересу Србије да се стално заоштравају односи и траже вештачке теме које нису актуелне.

Ми не говоримо о независној Црној Гори, наш је интерес да имамо добре односе са Црном Гором и то је у интересу српског народа који живи у Црној Гори. Нисмо за даље заоштравање ситуације, напротив, већ да се дијалогом решавају таква питања, поновио је Дачић.

Министарство спољних послова саопштило је да је тај чин контрапродуктиван и може да служи само интересима непријатеља српског народа, угледа и кредибилитета Србије која жели добре односе са Црном Гором, иако има разлика и различитих ставова да се они решавају дијалогом, у миру.

Извор: РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Знаменити Срби Албаније: Војо Кушић

Војо Кушић (алб. Војо Кусхи; Враке Скадарске Скадар, 3. август 1918. — Кодра Куге, 10. октобар 1942), учесник Ослободилачке борбе Албаније, народни херој Албаније...

Теорије: ЕУ-гославија на Балкану, центар Београд!

Бивши дипломата на Балкану и професор на Универзитету Кембриџ, Тимоти Лес каже да би регион Западног Балкана за време мандата председника САД Џозефа Бајдена...

Покренута петиција за легализацију марихуане у ЦГ!

Група грађана покренула је петицију за легализацију марихуане у медицинске и рекреативне сврхе у Црној Гори. До сада је потпис оставило 500 грађана, а...

Обиљежен јубилеј Подгоричке скупштине: Расправа о попису и изложба о парламентаризму у Црној Гори!

Поводом 102 гидине од одржавања Подгоричке скупштине Српски национални савјет посвећен афирмацији и очувању српског идентита у Црној Гори организовао је округли сто о...

Вучуровић: Споразум неозбиљан, убудуће да нас питају!

-Очигледно се ради о нечијој приватној иницијативи или нечијој подвали, јер није било никаквог споразума, казао је Јован Вучуровић, функционер ДФ-а поводом најаве да...