Насловна Почетна Дачић о одбијању протестне ноте: Хоће да кривицу свале на Београд, ко...

Дачић о одбијању протестне ноте: Хоће да кривицу свале на Београд, ко то угрожава независност Црне Горе!

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да амбасадор Србије није примио ноту Подгорице, јер је то како је оценио, покушај да се нађе алиби за кризу у Црној Гори.

Дачић је навео да је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић позван у Министарство спољних послова Црне Горе да му се уручи протестна нота поводом покушаја паљења заставе Црне Горе у Београду, саопштио је МСП Србије.

-Имајући у виду целокупну ситуацију и да је то покушај да се нађе алиби за кризу у Црној Гори, наш амбасадор није примио ноту Министарства спољних послова Црне Горе, објаснио је Дачић.

Србија не прихва оптужбе које долазе кроз изјаве највиших црногорских функционера и кроз организовање разних петиција од стране оних који су потписивали петиције против српског народа, а у којима се одговорност за кризу у Црној Гори пребацује на званични Београд и Србију.

Дачић је још једном изразио своје противљење доношењу Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, јер је, како је рекао, уперен и усмерен против права и слобода српског народа, и СПЦ у Црној Гори.

Поручио је да Београд има легитимно право и обавезу да говори о Србима у Црној Гори, у интересу њихових права и слобода, јер их у Црној Гори има 29 одсто.

Нагласио је да је Закон о слободи вероисповести у Црној Гори донет уз противљење српског народа и Српске православне цркве, и може да доведе до тога да буду угрожене српске светиње, односне светиње православног народа у Црној Гори.

Министар је указао да је руководство у Србији, у жељи да се сачува мир и да се дијалогом решавају сви проблеми, од првог дана дало такву изјаву и да држава не разуме такве ставове и нападе на званични Београд.

Чиме је то званични Београд узроковао кризу у Црној Гори? Јесмо ми донели тај закон? Јесмо ми говорили о правима Црногораца у Србији! Говоре да је угрожена независност Црне Горе, од кога је угрожена и ко је и кад споменуо то Црна Гора не треба да буде независна, упитао је Дачић.

Према његовим речима, није у интересу Србије да се стално заоштравају односи и траже вештачке теме које нису актуелне.

Ми не говоримо о независној Црној Гори, наш је интерес да имамо добре односе са Црном Гором и то је у интересу српског народа који живи у Црној Гори. Нисмо за даље заоштравање ситуације, напротив, већ да се дијалогом решавају таква питања, поновио је Дачић.

Министарство спољних послова саопштило је да је тај чин контрапродуктиван и може да служи само интересима непријатеља српског народа, угледа и кредибилитета Србије која жели добре односе са Црном Гором, иако има разлика и различитих ставова да се они решавају дијалогом, у миру.

Извор: РТС

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...