Насловна Почетна Дачић: Великоцрногорска агресија на Србију са 0,5 одсто!

Дачић: Великоцрногорска агресија на Србију са 0,5 одсто!

Шеф дипломатије Ивица Дачић позвао је власти у Црној Гори да престану са оптужбама на рачун Србије, јер не одражавају реалну ситуацију. Они су са уделом у становништву од 0,5 одсто владали Србијом, од политичких кругова па до разних других бизниса, указао је Дачић.

Ивица Дачић је навео да се у Црној Гори из године у годину ређају оптужбе против Србије за великосрпске амбиције. И овог пута, додаје Дачић, покушали су да кажу да Србија изазива кризу и да је против независности Црне Горе, у којој се свакодневно одржавају протестне литије и молебани грађана који су незадовољни усвајањем спорног Закона о слободи вероисповести.

-Позивам их да престану са тим изразима који не одражавају реалну ситуацију. То су ноторне неистине и лажи, поручио је Дачић.

ДПС Мила Ђукановића каже да се председник Александар Вучић меша у унутрашње ствари Црне Горе, а они су се умешали у унутрашње ствари Србије говорећи о „независном Косову“, указује министар спољних послова.

-Нас не интересује какав ће бити државно-правни статус Црне Горе, нас интересују права Срба, истиче шеф дипломатије.

Вучић је, навео је министар, изнео званичан став Србије да чврсто стоји уз права српског народа. Упозорава да се усвајањем Закона о слободи вероисповести трасира пут да се Срби одричу свог националног идентитета.

Не знам да ли неко може да упореди положај Срба у Црној Гори са положајем Црногораца у Србији, каже Дачић.

Наводи да је у Црној Гори 30 одсто становништва српске националности, док Црногорци у Србији чине 0,5 процената популације.

-Овде је владала великоцрногорска агресија. Они су са 0,5 одсто владали Србијом, од политичких кругова па до разних других бизниса, истиче Дачић, али додаје да то не значи да Црногорци у Србији не треба да имају сва права.

Дачић сматра да је, имајући у виду шта се дешава са Србима у Црној Гори, крајње време да се грађани Србије, који су црногорског порекла, изјасне о том питању.

-У међународним односима постоји принцип реципроцитета. Не залажем се ни за какве мере. Само говорим да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, ко све дугује Србији и српском народу, да не ћути о овом питању, наводи Дачић.

Са друге стране, како је додао, они који подржавају црногорски режим у борби против српског народа, „питање је да ли треба и даље да имају српско држављанство“.

Шеф српске дипломатије поручује да је решење у дијалогу, да је Србија позивала и да данас позива на мир.

Београд хоће да помогне, напомиње Дачић, али наводи да они одбијају разговоре јер им је потребна антисрпска кампања због наставка политике тражења мете.

Објашњава да желе да направе свој антисрпски блок и осигурају неку нову победу на изборима и поене у делу међународне јавности, јер су против Русије и Србије.

-Мислим да је прошло време када је то било успешно, закључио је министар.

Извор: РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Антисрпски грађански профил, Божена Јелушић: Све што је српско сумњиво је!

Пише: Иван Милошевић Божена Јелушић не може ни "а" да зуцне, а да се не огребе о Весну Братић. Спорно Божени све што Весна каже,...

Епископ Јоаникије: Да се не одлаже избор владе, однос државе и цркве мора бити цивилизован!

Митрополија црногорско-приморска само очекује да се формира влада, а то је сада одговорност победничке коалиције и нове парламентарне већине, каже за "Спутњик" владика будимљанско-никшићки...

Америка: Трамп одобрио пренос власти на Бајдена!

Доналд Трамп одобрио је пренос власти на демократског кандидата Џоа Бајдена, али је касније написао да никада неће одобрити резултате избора за које и...

Јад до јада: ЦГ за двије године добија 5Г мрежу!

Најважнијии изазови који очекују Агенцију за електронске комуникације и поштанску дјелатност (ЕКИП) у наредном четворогодишњем периоду су несметано функционисање и даљи развој електронских комуникационих...

Аутизам ДПС љекара: Да ли врапци могу да лете до 15 сати?

Пише: Иван Милошевић Невјероватан је емотивни, политички и јавни аутизам ДПС љекара! Бобан, Нермин, Сенад и остали заједно су прешли пут од корона фри земље...