Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГЕ ЖРТВЕ ФАШИЗМА, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Памтимо и поштујемо дубоке и болне ране нашег народа!

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Србији обележава се сваке године 22. априла. Њ.К.В. Престолонаследник Александар послао је поруку саосећања и сећања на све невине жртве ових екстремних идеологија.

Смутна времена Другог светског рата донела су страшну патњу и страх милионима невиних Срба, Јевреја и Рома, који су убијани на најстрашније, незамисливе начине у окупираној Краљевини Југославији и фашистичкој творевини, такозваној Независној држави Хрватској. Памтимо један од најтрагичнијих периода у историји, не само за наш народ и нашу државу, већ и за човечанство, када су нацисти и њихови усташки сарадници спроводили свој крвави пир. Када изговарамо речи Јасеновац, Јадовно, Јастребарско, Старо сајмиште, Бањица као и све друге логоре смрти у окупираној Југославији, и даље осећамо стрес, зебњу и изнад свега очај и тугу… и добро је да смо преплављени тим осећањима. То показује да смо и даље људи, да знамо колико су дубоке и болне ране нашег народа и да их поштујемо. Колико год нам је тешко да памтимо те страхоте, да је некад заборав лакши пут, то је наша дужност и света обавеза. Не чувамо сећање живим да бисмо тако одржавали искру гнева и беса према онима који су починили ове незамисливе злочине, не, ми се сећамо како би жртве заувек живеле у нашим молитвама и успомени. Њихова страдања и мучеништва, концентрациони логори, све обележене и необележене јаме у којима и данас леже земни остаци дивљачки убијене деце, жена и мушкараца, урезани су у нашим мислима и срцима. Наша је обавеза да друштво слободних и равноправних људи буде идеал коме тежимо, са којим ће и антинацистичке и антифашистичке вредности бити увек присутне, рекао је Престолонаследник Александар.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату је државни празник, односно дан сећања, који се у Србији обележава сваке године, 22. априла. Посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје, страдале у масовним злочинима током Другог светског рата у НДХ и у окупираној Југославији.

Тај датум је изабран јер су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. године две групе са више од 1.000 затвореника покушале да побегну из усташког логора Јасеновац. Само 91 је преживео.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

porfirije-banja-luka

ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА СПРИЈЕЧИЛИ ДА ДОЂЕ НА КОСМЕТ, ЦРКВА ПОРУЧИЛА: Нећемо оставити свој народ, забрана слика прогона Срба и цркве!