Насловна Магазин "Дан": Породица преминулог од короне из Бара незадовољна тамошњим љекарима!

„Дан“: Породица преминулог од короне из Бара незадовољна тамошњим љекарима!

У инциденту који се јуче ујутру догодио испред Опште болнице у Бару, чланови породице пацијента обољелог од Ковида-19, који је касније у току дана преминуо (48 година), покушали су да уђу на одјељење како би се жалили на начин његовог лијечења. Они су љекарима замјерили да тешко обољелог пацијента нијесу прикључили на респиратор и тражили да буде пребачен у Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ), пише „Дан“.

Из барске болнице Дану су потврдили да су чланови породице једног пацијента јуче ујутру покушали да се физички обрачунају са особљем које ради на ковид одјељењу. Реаговали су службеници полиције и спријечили тежи инцидент.

Како су испричали чланови породице која је учествовала у инциденту, пацијент је био неколико дана хоспитализован на ковид одјељењу и био је у критичном стању. Један од чланова породице је истакао да су јако незадовољни односом особља према болеснику, који је требао раније да буде пребачен на респиратор.

-Мој отац има само 48 година и умире, а нико му се не окреће. Дошли смо овдје да разговарамо и тражимо да му помогну, али не дозвољавају, казала је његова ћерка.

Они су прије смрти члана њихове породице, из страха да ће се то десити, инсистирали да он даље лијечење настави у Клиничком центру, а како нијесу добили потврдан одговор, један од чланова породице је поломио стакло на улазним вратима болнице. Брат пацијента З.К. није хтио за Дан да коментарише инцидент у болници.

О инциденту у Општој болници Бар обавијештена је полиција, која је сачинила записник, али није било привођења. Директор барске болнице Драгослав Томановић саопштио је синоћ д а се у тој здравственој установи догодила инцидентна ситуција због реакције родбине и пријатеља четрдесетосмогодишњег пацијента из Бара, који је у међувремену преминуо.

-Још увијек не схватамо озбиљност ситуације кад је ова епидемијау питању. Ми, медицински радници, разумијемо колико је тешко прихватити чињеницу да борбу са новим коронавирусом губе наши најближи, они које највише волимо. Ипак, тешко разумијемо оне који у таквим ситуацијама нападају особље болнице и ломе медицинску опрему, рекао је Томановић.

Шеф кризног медицинског штаба Нермин Абдић казао је на прес-конференцији да је обавијештен о инциденту и да љекари у болници у Бару предузимају све да помогну зараженима. На питање Дана због чега је у барску болницу упућена комисија и да ли све установе контролишу на тај начин, он је одговорио да је то редовна контрола свих установа.

Упознат сам с тим случајем, да је породица једног зараженог направила инцидент. Послате су двије комисије од најеминентнијих стручњака инфектолога и интерниста. Наши пацијенти се лијече по свим протоколима и смјерницима СЗО. Полиција ће обавити свој дио посла. Одговорно тврдим да су љекари барске болнице урадили све што је требало урадити и да су предузели све да адекватно збрину и лијече зараженог, рекао је Абдић.

Томановић је казао да о зараженим на ковид одјељењу брину најискуснији љекари шеф интерног одјељења, шефица анестезије, шеф инфективног одјељења и епидемиолог.

То су доктори који сваког дана дођу у болницу у седам ујутру и одлазе кући навече око седам, или касније. Ковид одјељење има 110 кревета и попуњеност никад није била преко 72-73 постеље, рекао је Томановић.

Грађани су се жалили да у ковид амбуланти гдје се прегледају грађани са симптомима короне раде млади љекари, а Томановићу то није спорно јер су старије докторе склонили због година и неких болести које имају.

Рачунамо да ће ови млађи љекари, иако се евентуално инфицирају, имати благу клиничку слику и неће бити животно угрожени. У ковид амбуланту смо најчешће ангажовали млађе љекаре, који поштују медицинске протоколе и консултују своје искусне колеге, појаснио је Томановић.

Најновији чланци

Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни суд!

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године. Дилеме које сам имао и због којих...

Ана Брнабић: Незгодно отићи тамо одакле сте протјерани!

Српска премијерка Ана Брнабић казала је да „има у виду“ позив црногорског колеге Здравка Кривокапића да посјети Црну Гору, наводећи да је незгодно посјетити...

Духовна герила: Сагоревање на друштвеним мрежама

Оскудним и формализованим маркетиншким језиком казаће се да је неки догађај „запалио друштвене мреже“. Нећемо рећи „новинарским језиком“, премда и њега карактерише једноставност и...

Клинички центар: Враћена „Косовка дјевојка“!

Иако је Клинички центар Црне Горе у фебруару 2019. године, преузео слику “Косовка дјевојка”, која је крајем 2016. године уклоњена из хола Ургентног центра...

Гојко Перовић: Ђукановић неуморан у прављењу подјела, не разумије цркву и историју!

Антицрквени тонови који су се данас могли чути са Конгреса Демократске партије социјалиста (ДПС) збуњују људе, свађају браћу и наносе друштвену штету, оцијенио је...