Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ДАН АНЗАК, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: На паради у Аустралији и потомци четника!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Њ.К.ВПринц Наследник Филип са задовољством су прихватили позив Њ.Е. г-дина Данијела Емерија, амбасадора Аустралије у Србији, да се још једном придруже обележавању Дана сећања на АНЗАК (Аустралијски и новозеландски армијски корпус) на Ратном гробљу Комонвелта у Београду, да одају пошту свим Аустралијанцима и Новозеланђанима који су страдали у ратовима.

Престолонаследник Александар је истакао да је веома важно чувати сећање на оне који су пали током историје, како бисмо данас живели у слободном свету. „Мој син Филип и ја смо данас овде да одамо пошту онима који су положили своје животе за бољи свет. Њихове жртве нису биле узалудне и нису заборављене, јер њихова заоставштина – слобода и част, настављају да живе. Били су јединствени и уједињени, као што би сви ми данас требали да будемо.” Њихово Краљевско Височанство је и овом приликом подсетио да припадници српске дијаспоре у Аустралији, потомци војника Краљевске војске наше земље, сваке године учествују у паради на Дан АНЗАК-а, одајући почаст својим храбрим прецима, и са поносом носећи симболе Југословенске војске у отаџбини.

Заједно са Њиховим Краљевским Височанствима, комеморацији је присуствовало више војних аташеа страних дипломатских мисија, представници Владе Србије, представници Војске Србије и удружења која чувају успомену на српске војнике. Њ.К.В. Принц Наследник Филип придружио се осталим високим гостима на пријему у резиденцији аустралијског амбасадора након комеморације.

Дан АНЗАК-а (скраћеница која се односи на војне јединице Аустралије и Новог зеланда) је национални дан у Аустралији и Новом Зеланду којим се обележава сећање на све Аустралијанце и Новозеланђане „који су служили и умрли у свим ратовима, сукобима и мировним операцијама“ и на „допринос и патњу свих оних који су служили у оружаним снагама“. Дан АНЗАК-а, који се обележава 25. априла сваке године, првобитно је замишљен у част припадника Аустралијског и новозеландског армијског корпуса (АНЗАК) који су учествовали у кампањи на Галипољу, њиховом првом ангажману у Првом светском рату (1914–1918).

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БУДВА И ИЗБОРИ: Срби против Срба!

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Спајић рекао да ће Црна Гора бити уздржана приликом гласања о Сребреници!

БИТКА НА СУТЈЕСЦИ: Уништење партизана и сналажење четника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

budva

БУДВА – ИЗБОРИ: Све исто, а све различито – бивши ДФ у двије колоне има већину!

igor

ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Чудо – Сребреница геноцид, Зидани Мост ни злочин!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Захтјеви ДНП-а у складу са политиком ДФ-а, Милојко наставља Милову спољну политику!

partizani

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

glasanje

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!