Насловна Вијести Култура Горан Киковић: "Златна значка" велико признање за српске пројекте!

Горан Киковић: „Златна значка“ велико признање за српске пројекте!

Горан Киковић, историчар из Берана, доботник је овогодишње „Златне значке“ коју додјељује Културно просвјетна заједница Србије за допринос очиувању српске културе и духа. Са Гораном Киковићем за портал „Глас Холмије“ разговарао је Давид Лалић.

ЛАЛИЋ: Поштовани господине Киковићу, добили сте златну значку Културно просвјетне заједнице Србије.Реците нам за наш портал шта за Вас ова награда значи?

КИКОВИЋ: Поводом обавјештења које сам добио званично јуче 4.октобра 2020. године од Културно-просветне заједнице Србије да сам добитник “златне значке“,вјерујте да сам затечен имајући у виду да је то признање добијено од установе која је од 2013., добила је статус Установе културе од националног значаја, могу да кажем да сам почаствован и уједно изненађен. Не могу да вјерујем да се из тако реномиране установе Србије неко сјетио мене и примијетио мој рад.Захваљујем се предлагачима и жирију који су ме почаствовали овом наградом.

ЛАЛИЋ: Господине Киковићу,колико је мени познато ово је најзначајније признање које сте досад добили за свој национално-историјско-културни рада?

КИКОВИЋ: Све што сам радио у области просвјетно-историјско-културне дјелатности и свог научно-истраживачког рада је плод да сам од 2003.године до ове 2020.године објавио девет књига које се баве историјом српског народа у Црној Гори,Србији и Републици Српској кроз вријеме њиховог тајања.

ЛАЛИЋ: Ви сте и главни и одговорни уредник часописа “Глас Холмије“, који је много допринио борби за српску културу и књижевност не само на простору Васојевића већ и на ширем простору Црне Горе,Србије и Републике Српске.Можда је и то један од разлога добијања овог признања ?

КИКОВИЋ: Као главни и одговорни уредник уредио сам у протеклих осам година 44.броја сада већ афирмисаног часописа за књижевност,историју и културу “Глас Холмије“,који излази на српском језику и ћириличном писму и у њему објавио сигурно преко стотину чланака,текстова и расправа.Часопис је успио да се већ позиционира као угледно свједочанство свеукупне баштине Васојевића и око себе је окупио бројне угледне завичајне ствараоце, од академика до најмлађих сарадника, и видљиво је да придобија све већи број читалаца и поклоника. Са многим другим листовима, часописима и клубовима српске провенијенције (до сада 15.) на простору Србије, Црне Горе и Републике Српске успостављена је братска сарадња и интензивно се врши размјена међу њима свих заједничких свечаности, академијâ, фестивалâ, посјетâ и других видова сарадње, чиме се најдиректније поспјешује јединство српског народа у његовом настојању да се одбрани од свих насртаја споља и изнутра, његујући слободарство и светосавску вјеру као залог опстанка и просперитета.
Такође сам учествовао и на велики број научних скупова и округлих столова у Црној Гори,Србији и Републици Српској и на њима говорио на историјско-националне теме све ме то изгледа препоручило да добијем ово престижно признање.

ЛАЛИЋ: Господине Киковићу,колико је мени познато ово је најзначајније признање које сте досад добили за свој национално-историјско-културни рада?

КИКОВИЋ: -Све што сам радио у области просвјетно-историјско-културне дјелатности и свог научно-истраживачког рада је плод да сам од 2003.године до ове 2020.године објавио девет књига које се баве историјом српског народа у Црној Гори,Србији и Републици Српској кроз вријеме њиховог тајања.

ЛАЛИЋ: Ви сте такође организатор многих културно-историјаких манифестација,можете нам набројати којих?

КИКОВИЋ: Један сам од организатора многих културних догађаја и традиционалних манифестација као што су: “Савинданске свечаности“, “Видовданске свечаности“,“Чакорски меморијал Бранка Радева Ђукић“, “Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“ и многе друге које обиљежавају славну прошлост наших предака и афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Црне Горе.

ЛАЛИЋ: Можете ли за наше читаоце објаснити како је настала и шта значи награда “златна значка“ коју сте ви добили?

КИКОВИЋ: Културно-просветна заједница Србије основана је 12. маја 1956, као ванстраначка организација, асоцијација стваралаца, културних и просвјетних установа, друштава, удружења и клубова, на принципу добровољности и самосталности, ради просвјећивања и подизања културног нивоа становништва. Ова установа, од 2013, добила је статус Установе културе од националног значаја.
Златну значку Културно-просветне заједнице Србије, као трајно признање, додјељују Културно-просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у регион, за допринос култури. Ово признање установљено је 1976 године, и додјељује се појединцима, а састоји се од повеље – графичког листа и позлаћене значке.

 

 

Најновији чланци

Милан Кнежевић: Ново тужилаштво ће морати да отвори Милове рачуне, утврди чија је вила на Горици и како ДПС пере паре!

Милан Кнежевић, посланик ДФ-а, сматра да су новим законима о тужилаштву отворена врата за правду. -Ону правду које смо толико били жељни, а сви смо...

Након више мјесеци: Укинут полицијски час!

Усљед повољног тренда епидемиолошке ситуације у Црној Гори, од 12. маја до четвртка, 20. маја, важиће нове, либерализоване мјере, навели су из Министарства здравља. -...

Додик: Залажемо се за спровођење Дејтонског споразума

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да се Република Српска залаже за спровођење Дејтонског мировног споразума чијим Анексом четири...

Желидраг Никчевић: Хандке, Лепосавић, Сребреница!

Зашто Гугл, врховни командант интернет свезналицâ, тако хитро повезује имена из мог старинског, скромног наслова? Шта смо му скривили, овако епохално небитни, изгубљени у...

Званична посјета: Весна Братић 13. и 14. маја у БЕОГРАДУ!

Министар просвјете, науке, културе и спорта, Весна Братић, 13. и 14. маја боравиће у Београду, гдје ће се састати са потпредсједником Владе Србије и...