Насловна Вијести Култура Горану Киковићу додијељена "Златна значка": Признање за предан српски рад!

Горану Киковићу додијељена „Златна значка“: Признање за предан српски рад!

Историчару Горану Киковићу је 1.октобра 2020 у Народном позоришту у Београду уручено признање „Златна значка“ коју истакнутим ствараоцима, новинарима и радницима у култури додељује Културно-просвјетна заједница Србије у сарадњи са Министарством спољних послова.

Културно просветна заједница Србије на сцени Раша Плаовић Народног позоришта доделила је по 45. пут Златну значку за допринос развијању културних делатности, за организовање, покретање и остваривање културних акција, за ширење културе народа и националних мањина које живе у Србији и наших људи из дијаспоре и региона. Одлуком жирија на чијем је челу био књижевник Милован Витезовић додељени су Златни Печати лауреатима којих је ове године било 52.

Међу добитницима Златне значке за 2020. годину су и истакнути умјетници, ствараоци и културни активисти из Србије и дијаспоре, чиме је још једном потврђен јединствен културни и духовни простор свих Срба, ма гдје они живе.

Историчар и главни уредник часописа за књижевност , историју и културу „Глас Холмије“ из Берана Горан Киковић за „Глас Јавности“ каже да је почаствован признањем Културно просветне заједнице Србије и да је то један велики подстрек за даљи рад и борбу за истином о српском народу у Црној Гори.

-Посебно ми је драго што је награда „Златна значка“ дошла у години у којој је Црна Гора поново постала слободна држава. Култура и духовност су основна обележја и идентитет сваког народа па и српског и увјерен сам да је и ова награда само још један вид призања за све Србе у Црној Гори и за сав наш народ у региону па и шире, рекао је Киковић.

Подсјетимо, Златну значку Културно-просветна заједница Србије додељује од 1976. године а ове године у додјели награде уз просветну заједницу учешће је узело и Министарство спољних послова Републике Србије као и Управа за дијаспору и Србе у региону док је покровитељ било Министарство културе и информисања.

Овим признањем Киковић се сврстао међу више десетина најистакнутијих појединаца из Србије, региона и дијаспоре.

Киковић је истакнути српски историчар из Берана, писац је девет књига из области историје српског народа.Главни и одговорни уредник часописа за књижевност,историју и културу “Глас Холмије“. Овим признањем Киковић се сврстао међу више десетина најистакнутијих појединаца из Србије, региона и дијаспоре.

Осим Киковића, међу награђенима се налазе 52 појединца и институције.Међу добитницима Златне значке, су и осам новинара и уредника: Драшко Аћимовић, новинар и публициста из Београда, Милена Божовић Манић, новинарка и уредница у Радио Београду, Виолета Димитрић, ТВ новинарка, Јелена Ђорђевић Поповић, новинарка РТС-а, Наташа Илић Јовановић, новинарка и уредница у РТВ-у, Немања Ковачевић, новинар из Ужица, Ненад Миленковић, новинар и културолог из Београда и Мирјана Растовић, музичка уредница у РТВ-у. Неки од награђених су и филмски редитељ Милош Аврамовић, вокални солиста Весна Димић, џез пијаниста Бојан Зулфикарпашић, књижевница Гордана Димитријевић…

Признање Златна значка Културно-просветне заједница Србије ове године додељено је 45. пут под покровитељством Министарства културе и информисања. Награде је доделио жири у саставу Милован Витезовић (председник), Марија Бишоф, Урош Дојчиновић, Олга Милојевић и Живорад Ајдачић.

Најновији чланци

Тенис: Новак Ђоковић против Качанова за полуфиналне турнира у Астани!

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић, данас ће играти сусрет четвртфинала на турниру у Астани. Ђоковићев противник у четвртфиналу биће Рус Карен Качанов, а њихов сусрет...

Која је она ствар РТЦГ-у: О шверцу цигарета разговарају са Рашком Коњевићем који је о томе ћутао када је ДПС био на власти!

Пише: Иван Милошевић Која је она или ова ствар РТЦГ-у? Позвали су вечерас Рашка Коњевића да прича о шверцу цигарета! Коњевића који је о шверцу...

Упозорење, догађај који треба заобићи: „Дан Војске ЦГ“ окупио све Антисрбе!

-На свечаности ће говорити предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, потпредсједник Владе и министар одбране Рашко Коњевић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал...

Историја злочина над Србима у више слика: Нацистичка СС дивизија „Скендербег“!

Овај ексклузивни материјал уступио је Carl Savich. Изузетно ретка фотографија злочиначке Нацистичке СС дивизије Скендербег.Ту дивизију су сачињавали Косовски Албанци и она се „прославила“...
video

Емир Кустурица: Амерички напади по свијету и руска акција у Украјини – неупоредиви и како бити писмен!

Емир Кустурица, генијални филмски стваралац, после славних и награђених филмова, књига и подигнутих градова, има нову мисију – своју прву ауторску емисију. Чувени професор...