Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВРАНЕШ ПОЧЕТКОМ 19. ВИЈЕКА: Протјеривање Срба и насељавање муслимана!

Многа бјелопољска српска братства примила су ислам након 1809. године. Муслиманско братство Кијамети из села Годијева води поријекло од попа Јеремије Ћућића. По предању са групом сељака отишли су да приме ислам код џамије у Радулићима два сина попа Јеремије. Поп Јеремија се томе противио, а када јe чуо да су му се синови потурчили, узвикнуо je: “Који ме кијамет нађе да се под старе дане турчим”. На том мјесту- поп Јеремија је пресвиснуо, а његови потомци се прозваше Кијамети. Од другог сина попа Јеремије развило се братство Мустајбашићи.
Од српских бихорских родова који су примили ислам данашња муслиманска братства су: Зврко, Радич- који воде поријекло од православног рода Радића,_ затим муслиманска братства: Тарух , Тигањ, Трањар, Шољани, Шипкар, Пилица…
Села Вранешке долине након прогона и исељавања српског становништва насељавају муслимани. У Пали се насељавају Љуце, поријеклом из Никшића и Зекићи поријеклом Херцеговци. Раније српско село Нинковиће, насељавају муслиамнски род Бабајићи поријеклом из Куча, по којима се село прозва Бабајићи. Село Вранштицу насељавају Муслићи, муслимански род поријеклом из Куча, по којима се село Вранштица прозва Муслићи. У Шаховићима су живјели Каљићи који су живјели и у Лијесци, Мартиновићи, Нуковићи, Муховићи Роцићи, Козићи, Кофрц , Буквићи, Каралићи, Садиковићи, Брзаћи, Елезовићи, Скендеровићи.
У Папама су се населили Дрпљани и Имамовићи. У Лековини су живјели Сејдовићи, на Коврену братства Бахори и Хамзићи. У Грабу су живјели Алиловићи.
Након 1809. године у Корита се из Црногорских брда досели муслимански род Боранчићи…
* С в е в и ђ е бр.18. 2004.год
Проф др Јово Медојевић
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БУДВА И ИЗБОРИ: Срби против Срба!

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Спајић рекао да ће Црна Гора бити уздржана приликом гласања о Сребреници!

БИТКА НА СУТЈЕСЦИ: Уништење партизана и сналажење четника!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

budva

БУДВА – ИЗБОРИ: Све исто, а све различито – бивши ДФ у двије колоне има већину!

igor

ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Чудо – Сребреница геноцид, Зидани Мост ни злочин!

nebojša

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Захтјеви ДНП-а у складу са политиком ДФ-а, Милојко наставља Милову спољну политику!

partizani

ПАРТИЗАНИ: Од злочинаца до филмских звијезда!

glasanje

ПУТЕВИ АНТИСРПСТВА: Промјеном правила усвојена Резолуција о Сребреници, Црна Гора гласала “за”!