Насловна Политика Влада одбила понуду Веселина Мијача: Нема ништа за џабе, а и право...

Влада одбила понуду Веселина Мијача: Нема ништа за џабе, а и право паркира авионе!

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић казао да цијени али да је немогуће прихватити понуду Веселина Мијача и Групације Савана везану за куповину Монтенегро Аирлинеса.

Што се тиче Ваше конкретне понуде, а цијенићу је искреном без обзира када и како нам је упућена, морам Вам јасно одговорити да је немогуће прихватити. Разлог је једноставам и лежи у чињеници да би отписом дуговања према држави ушли у зону кршења одредби члана 7 Закона о контроли државне помоћи, што за разлику од праксе претходне, ова Влада неће и не жели да ради. Ако нам понудите неко законито рјешење како превазићи ову препреку, свакако ћемо то размотрити у најскоријем року, објаснио је Бојанић у одговору Мијачу.

Он је додао да о свим другим могућностима помоћи Монтенегро Аирлинеса, на пр. докапитализацији уз очување већинског државног пакета, евентуалним донацијама Мијачове компаније или неким другим моделима, веома су спремни да разговарају уз пуно поштовање законских норми и процедура.

Бојанић истиче да отпис дуга према држави и продаја за евро приватном инвеститору није опција коју нам у овом тренутку законски прописи дозвољавају. Претходна власт незаконитим одлукама потрошила је сваки вид државне помоћи који би могао спријечити данашњу агонију МА.

Желим да Вам се захвалим на исказаном интересовању да помогнете очувању националне компаније Монтенегро Аирлинес АД. Такође, желим да нагласим да је цјелокупна Влада веома информисана о свим аспектима настале ситуације, као и да је у потпуности свјесна важности постојања националне компаније за грађане и привреду Црне Горе. По том питању, Ваш поглед и наш став, слободно могу рећи, у потпуности су идентични, рекао је он.

Он је изложио чињенице које је, како каже, више пута поновио и на сједницама Владе и у јавности.

То што дио јавности, а то је нарочито изражено код опозиционих посланика, неће и не жели да чује истину, потези су очајника који покушавају да спријече Владу да објелодани многе незаконите одлуке бивше власти, односно да документа која доказују њихове незаконите радње не угледају свјетлост дана. Зато на све начине покушавају да по навици стеченој више деценија варају јавност и ЕУ партнере. Жао ми је што на основу навода из Вашег Писма о намјерама стичем утисак да су и Вама подметнули лажне информације. Дакле, вратимо се чињеницама, о наводној одлуци о гашењу Монтенегро Аирлинеса. Да поновим по ко зна који пут – Влада Црне Горе није донијела такву одлуку. Супротне тврдње су обична лаж, сматра Бојанић.

Он је рекао да је проблем Монтенегро Аирлинесинеса данас је у првом реду правно питање. Економски, социјални, политички, национални и сви други аспекти, који несумњиво јесу ништа мање важни, због незаконитих одлука претходне власти остају у другом плану.

Услед таквих одлука, а да Вас не оптерећујем свим детаљима, Агенција за заштиту конкуренције је Рјешењем од 03.09.2020.г. зауставила сваку даљу државну помоћ за Монтенегро Аирлинес: „Налаже се Министарству саобраћаја и поморства да, одмах по пријему овог Рјешења, привремено обустави додјелу средстава предузећу Монтенегро Аирлинес АД Подгорица до одлучивања о усклађености са Законом о контроли државне помоћи“. Коначна одлука још није донешена, али је извјесно да ће бити негативна, што ће готово сигурно водити ка поступку повраћаја држави већ одобрених средстава компанији Монтенегро Аирлинес АД, а ради се о суми од преко 40 милиона еура. Вјерујем да Вам је сад много јасније са каквим се проблемом суочавамо, односно како је функционисала претходна власт по овом питању, додао је он.

Најновији чланци

ДФ: Хроника пропасти 13-јулске награде, признање за средњошколског писца -хушкача на Србе!

Режим Ђукановића је и досад злоупотребљавао институт Тринаестојулске награде чашћавајући њоме своје вјерне полтроне за изузетне домете у слијепом слуганству и послушништву , али...

Награде, заграде и домаћа апокалипса: Када 12-ти прождере 13.јул!

Пише: Иван Милошевић Буран јучерашњи дан! Судећи према добитнику 13-јулске награде рекло би се да славимо 12., а не 13 јул. Тога 12. јула формирана...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (10)!

Пише: Миљан Станишић УЛОГА КРАЉЕВСКИХ ОФИЦИРА У УСТАНКУ ЈЕ БИЛА ЗНАЧАЈНА Непостојање или слабо функционисање система команди, неорганизованост, непланирање и некоординисаност, лоше процјене и сл. биле...

Студија Миљана Станишића скренула пажњу јавности: Књига коју смо чекали 80 година!

Књига Миљана Станишића „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, скоро је  угледала свјетлост дана и дистрибуира се уз дневну новину „Дан...

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...