Насловна Почетна Вељовић једно, Шћекић друго: Специјалци могу кући, у Беранама нема посла за...

Вељовић једно, Шћекић друго: Специјалци могу кући, у Беранама нема посла за њих!

Не постоји ни најмања потреба да, у вези са одржавањем мирних литија и евентуалне опасности од њих, у Беранама буду специјалне полицијске снаге, поручио је предсједник те Општине и потпредсједник СНП-а Драгослав Шћекић и истакао да ако је намјера сијање страха и преваспитавање – то не пролази код Беранаца.

Он је казао да су примјетне појачане патроле полиције, редовне и специјалне, а Управа полиције је званично саопштила да је ријеч о “редовним полицијским активностима“. Управа полиције је 28. јануара у Беране послала припаднике Специјалне полицијске јединице, а наредног дана је одржана сједница Општинског одбора ДПС-а којој је присуствовао предсједник те партије и државе Мило Ђукановић.

Ко год да је у Беранама са добрим и искреним намјерама, он је добродошао, али ако је намјера сијање страха или неки други вид преваспитавања воље Беранаца – то никада није могло. Ако се због нечега долази у град, у којем сам ја тренутно предсједник, ваљда је логично да лично будем обавијештен о разлозима и мотивима ‘ванредног стања’, које, понављам и подвлачим, у нашем граду због молитвеног хода не постоји, осим ако тренутна државна власт не намјерава да их произведе. Искуство нам говори да се од њих може свака мука очекивати. Опет се надам и вјерујем у част и професионалност великог дијела полиције, јер они су ту због грађана, а не због групе олигарха и криминала који хоће у потпуности да запосједну државу, рекао је Шћекић.

Предсједник државе је у Беранама објаснио да није мислио на учеснике литије када је помињао “лудачки покрет”, већ оне који изазивају хаос и нереде, сврставши ту и ДФ. Како сте Ви разумјели ту изјаву?

СНП се тим поводом огласио. Стотине хиљада вјерника називати лудачким покретом – израз је поштовања и љубави према свом народу, те ‘жеље’ за јединством унутар њега. Са друге стране, није ни чудо, то је понашање и очајнички позив одлазећег политичара да покуша хомогенизовати своје бирачко тијело. Није он појединачно назвао ‘лудацима’ никога, он је смјестио ту не само опозиционе гласаче и симпатизере, аполитичне грађане, већ и хиљаде вјерника који су му некада вјеровали и давали глас његовој партији. Том изјавом је изнио прикривено мишљење да је народ луд и да са њим треба манипулисати. Што прије схвати господин Ђукановић да је његово државничко вријеме при крају – боље и за њега, али и за Црну Гору. Сигуран сам да је ово једина власт у свијету која жели да разједини стотине хиљада православног народа и осталих сународника који су против Закона, а све под плаштом наводне угрожености државе и државних интереса. Некоме се очигледно у великој муци привиђају непријатељи. Знамо и коме – шачици олигарха који су у економском, социјалном, културном и сваком другом погледу приватизовали све оно од чега наша Црна Гора може да живи. ДПС је, у свом сљепилу од неконтролисане моћи, изгубио свој грађански концепт, али и политички компас. Замислите ту странку у којој, по ријечима њихове посланице и предсједника Општинског одбора, искључују из чланства само зато што шетате мирно и ширите љубав и слогу. Она је била пробни балон, али и порука цијелом ДПС-у и свим грађанима. Кристално је јасно да се они не боре за демократију, већ искључиво за опстанак на власти, и очување личних привилегија и интереса. Ни у Сјеверној Кореји немате тога, увјеравам вас! Адут подјела, на који је успјешно играо Ђукановић, више не постоји у нашој држави. Зато је и јасна порука – ово је изнад политике и представља проблем свих грађана, а не појединачних партија, без обзира како се оне зову. Зато, сви који су искрени, а вјерујем да јесу, морају имати додатну одговорност – врло озбиљно приступати сваком политичком потезу. Дужни смо као грађани, и као вјерници или подржаваоци наше мајке цркве, која је створила нашу мајку Црну Гору, послушати савјете и препоруке Епископског савјета, ставити политику и сва партијска и друга обиљежја са стране, и понашати се у том духу. За политику, има времена.

У Беранама се окупља велики број грађана због Закона о слободи вјероисповијести. Шта мислите да мобилише те људе?

Свјесни смо да је ово тренутно најактуелније питање у нашој држави, које је узбуркало и међународну јавност. Иако је вишедеценијска власт довела грађане и државу у катастрофалну социо-економску ситуацију у Црној Гори, огрезла у криминал и корупцију, народ осиромашила и подијелила, све више њих напушта ову државу у потрази за извором бољег и стабилнијег живота. И преко тога, у својој незајажљивости и осионости, ударили су на нешто што је изнад свега, нешто што је најсветије – на Бога, вјеру и нашу канонску, једину признату Митрополију црногорско-приморску и наше епископије. Ако је Закон праведан и добар, како они кажу, зашто бране грађанима да учествују у литијама? Овакав начин усвајања закона можете још једино срести у тоталитарним режимима. У три сата ујутро, са све-специјалним снагама у највишем законодавном државном дому, и стотинама полицајаца испред, усваја се закон који наводно треба да помири народ у Црној Гори. Већег апсурда који је смислила актуелна власт и поједини олигарси до сада нијесмо имали. Са друге стране, све вријеме имали сте отворен позив и испружену братску руку од нашег митрополита и епископа да се у миру и братској слози постигне договор. Ово је било јасно и ДПС-у прије неку годину. Рјешење је искрен дијалог Владе и Митрополије, постићи договор и у најхитнијем року и на ванредној сједници парламента предложити измјене постојећег несрећног Закона у спорним члановима и тиме вратити оптимизам грађанима. Слобода вјере спада у домен основних људских права, и сигуран сам да ни међународни фактори држава Европске уније, као и САД и Велике Британије неће дозволити да се ово питање другачије третира у Црној Гори. И да не буде никакве дилеме. Изговорићу ово сасвим свјестан јачине онога што изговарам. Нека Бог свакога казни ко ради против Црне Горе, и ко жели да нестане име Црне Горе, како воле да кажу појединци из власти, који желе да манипулишу, дијеле и завађају. И није то само мој лични став. Овако мисли и хиљаде вјерника са којима шетам у молитвеном ходу на овим дивним мирним литијама у нашем граду. Ово Црна Гора у својој богатој историји није имала, нити је запамтила.

Да ли страхујете од подигнутих тензија у држави, да ли дијелите увјерење да оне одговарају властима и дијелу опозиције?

Свако ко искрено воли Црну Гору не воли тензије, јер оне никада никоме нијесу добра донијеле. Свједоци смо да ова власт преко 20 година влада на подјелама, које сама ствара. До сада је чак врло успјешно успијевала и да их каналише. Сјетимо се само претходног периода, гдје се све вријеме стварао такозвани ‘унутрашњи непријатељ’ који руши црногорску државност. У СНП-у смо то увијек вољели да нагласимо – није и не дај Боже да је наша Црна Гора настала 21. маја 2006. Црна Гора је стара држава и ми се тиме поносимо. Резервне државе немамо. Кроз историју смо видјели да смо са Србијом увијек били у најближим односима. Тако мора, јер је на овом простору све испреплетено рођачким, кумовским и братским везама. И онда се неко из власти запита због чега се оглашавају из Србије поводом овог Закона, а сигуран сам да нема грађанина ове државе коме неко не живи у братској Србији. Не могу коментарисати став о томе да ли некоме у оквиру опозиције одговарају тензије. Мислим да не. Знам само да је хиљаде часних припадника странке којој припадам изашло на улице на позив Бога и једине апостолске СПЦ, да одбранимо светиње и нити један наш члан нити жели, нити помишља на било коју врсту насиља.

Раније сте рекли да су Беране безбједан град, да нема етничких проблема. Може ли у оваквој атмосфери да комшија дигне руку на комшију? Шта можете као локална власт урадити да се то спријечи?

И раније, и сада одговорно тврдим да је Беране безбједан град и да скупа дијелимо исте вриједности, које нас спајају на овим просторима. Срби, Црногорци, Муслимани, Бошњаци, Хрвати или било ко други у овом граду, са искреним и добрим намјерама, могао је само да да свој допринос да наша средина постане богатија, модернија или љепша. Беранци су увијек знали да препознају некога са лошим намјерама. И увијек смо осуђивали и у коријену сасијецали одређене појединачне покушаје ремећења мултиетничке хармоније нашег града. Ту хармонију обично покушава реметити државна власт у изборним годинама када им се јављају партизани и четници, пирати и гусари, и разни други духови са којима желе да уплаше и најаве, код наших суграђана, неку опасност.

Да ли је Општина Беране дискриминисана на неки начин када су у питању пројекти са Владом, односно да ли равноправно добијате новац за инфраструктурне пројекте као општине гдје је на власти ДПС?

Општина Беране треба и мора да сарађује са Владом своје државе, јер је то у интересу нашег града. Оно што морају у нашој Влади да схвате јесте да је Беране значајан дио Црне Горе и да у том правцу тражимо равноправан третман као и остале општине. Истина је да се пуно мање средстава опредјељује нашој општини, при чему се ваљда заборавља да то није општина било које партије, већ да је Беране град свих нас, и да сви, без обзира на политичку припадност морамо уложити максимум да му вратимо мјесто у богате и развијене средине. Владавина коалиције ‘Здраво Беране’, од посљедњих избора и Демократа, показала је да ми водимо рачуна о свим грађанима, и да смо на свим пољима постигли завидне резултате. Сарадња свакако постоји, али би морала бити много већа, боља и успјешнија.

Влада је у овој години буџетом за јавне радове Беранама опредијелила само 200.000 еура, било је предлога и да их вратите. То вас кажњавају у изборној години?

Дуга је ово прича и могло би се о овоме пуно дискутовати, али сложеност тренутне политичке ситуације у нашој држави диктира приоритете. Биће времена када ћемо и о аеродрому и о свему осталом посебно и нашироко дискутовати. Одбрана светиња и рјешавање горућег проблема у вези са овим антиуставним Законом једноставно представља и за мене, као и за стотине хиљада грађана Црне Горе, приоритет.

Да ли сте се срели са предсједником државе када је долазио на сједницу општинског одбора? Да ли вас је неко из његовог кабинета контактирао тим поводом?

Из медија сам сазнао да је господин Ђукановић на партијском састанку у нашем граду. У том правцу сматрам да није било никакве потребе за евентуалним сусретом. Тим поводом, никаквих контаката није било са кабинетом Ђукановића

Има ли смисла у оваквим условима размишљати о фер изборној утакмици на нивоу државе, али и у општинама? Да ли имате мало оптимизма да ће опозиција успјети да се договори око тога?

Кад се покренула прича око изборног законодавства, ми у СНП-у смо знали да је у питању само фарса, и да не постоје искрене намјере код власти да се било шта мијења. Јер, замислите само ту чињеницу да власт предлаже и гласа опозиционе представнике у том тијелу, а са друге стране треба да се постигне договор о минимуму заједничких услова без којих нема поштених и фер избора. Дакле, и прије почетка овај дилетантски покушај наводног компромиса доживио је крај. Нажалост, у овом тренутку и под оваквим околностима не можемо говорити о фер изборима и опција бојкота у потпуности је у игри, иако за државу и за њен просперитет није то добро рјешење. Са друге стране, морамо да понудимо алтернативу, програм и план изласка из социјалне и економске кризе, програм за борбу против корупције и криминала, који мора да буде много озбиљнији. Наша жеља је да окупимо све који се искрено боре против ове антинародне власти, без личних и политичких сујета.

СНП никада није страначки интерес истицао у први план. Желимо побједу, да се у нашој земљи коначно десе промјене, и да грађани осјете макар неку наду да ће им бити боље. С приближавањем избора, увијек се појављују ‘сателити власти’, нове партије изњедрене у кабинетима служби како би покушали да отргну ДПС од већ јасног изборног пораза. Спремни смо на сваку врсту договора, уз подсјећање да смо све вријеме заговарали јединствен наступ, који је гарант побједе. СНП враћа своју снагу и поново представља најозбиљнијег политичког играча без којег нема промјена, а ни нове власти.

Извор: Вијести

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...