Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ВАСОЈЕВИЋИ НЕЗАДОВОЉНИ ПРЕДЛОГОМ ТРАСЕ АУТО-ПУТА ДО АНДРИЈЕВИЦЕ: Не дирајте и не рушите куће, ионако смо расељени, не тјерајте нас са огњишта!

Мјештани више села траже измјештање трасе аутопута од Матешева до Андријевице, због које држава планира експропријацију 142 хектара и рушење 90 објеката. Становници из Краља, Слатине и других мјеста изнијели су своје незадовољство и јасно поручују да не желе да продају своја имања.

Ова траса аутопута, чији се почетак радова очекује крајем ове или почетком наредне године, изазвала је бројне контроверзе међу локалним становништвом. Мјештани истичу да би оваква експропријација неповратно промијенила њихов начин живота и уништила многе домове који су генерацијама у власништву њихових породица.

Предсједник „Удружења Васојевића Васо“ Зоран Лакушић каже да становници захтијевају да надлежни органи озбиљно размотре могућност измјештања трасе, како би се избјегле штетне посљедице по њихова села. Такође, они поручују да су спремни на дијалог, али и одлучни у намјери да сачувају своја имања и вјековни начин живота.

-Овај случај истиче важност да се инфраструктурни пројекти реализују у складу с интересима локалног становништва. Држава мора пронаћи баланс између развоја и очувања животних заједница на селу, јер прави напредак подразумијева и очување културног и социјалног насљеђа. Експропријација и рушење објеката треба да буду крајња мјера, а приоритет би требало да буде проналажење рјешења која ће задовољити све стране,  става је Лакушић и додаје да је у сваком случају неопходно да се хитно пронађе компромисно рјешење које ће омогућити изградњу аутопута без угрожавања основних права и интереса мјештана.

Он сматра и да је изградња аутопута од Матешева до Андријевице велика прилика за економски развој сјеверног дијела земље, али истовремено доноси и одређене изазове.

Васојевићи, као значајна заједница на сјеверу, изнијели су своје оправдане захтјеве и очекују да се они озбиљно размотре и уваже. Држава има одговорност да служи интересима својих грађана. То подразумијева да сваки инфраструктурни пројекат, укључујући изградњу ауто-пута, мора бити у функцији унапређења квалитета живота грађана Васојевићких села. Грађани не смију бити препуштени сами себи, већ се њихов глас мора чути и уважити. Кроз дијалог и сарадњу са локалном заједницом, могуће је изнаћи рјешења која ће задовољити све стране и осигурати да ауто-пут заиста буде средство напретка, а не разлог за расељавање. На крају, подсјећам да су људи ти који чине суштину сваке државе. Без задовољења њихових потреба и очувања села у Васојевићима, сваки развој губи свој прави смисао. Зато, надлежни, послушајте глас Васојевића и дјелујте у интересу свих грађана,  закључује Зоран Лакушић.

извор: борба

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зоима!

ТРАГИКОМЕДИЈА ИЛИ ШПИЈУНИ СУ МЕЂУ НАМА, МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Шверцери цигарета под пратњом АНБ-а и уз помоћ појединих свештеника састављали владу у Острогу!

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

glas65

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!