Насловна Почетна Варијанте Монтенегра у Босни: У Уни кад је хладно не смију да...

Варијанте Монтенегра у Босни: У Уни кад је хладно не смију да се носе шубаре!

Овај Монтенегрински вирус антисрпства шири се и по Босни, па као што је ДПС у Пљевиљима казнио два малдића јер су извикивали „Не дамо светиње“, тако су и Уни кажњене двије особе јер су носиле шубаре са грбом Немањића.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да МУП Унско-санског кантона кажњавањем двојице Срба који су „на јавном месту ставили шубаре са кокардама“ крши права људи и малтретира становнике српске националности у Босанском Петровцу, који је, према попису из 2013, године, био већински српска општина.

У саопштењу се наводи да је 6. јануара, на Бадњи дан, кантонални МУП казнио двоје лица српске националности у Босанском Петровцу са 500 КМ за ремећење јавног реда и мира јер су „на јавном месту стављајући на главу шубару са кокардом вређали верски и национални осећај грађана“.

Након што је 2018, а и прошле године више пута МУП УСК покушао да мигранте из Бихаћа премести у српско село Медено Поље, након што су 2019. године три пута забрањивали обележавање геноцида над Србима у Бихаћу који је почињен на подручју Гаравица, овим МУП УСК показује да постоји утврђена политика којом желе да Срба нема у УСК, истиче се у саопштењу.

Из Одбора додају да лица која раде у МУП-у УСК „треба да консултују хералдичаре који би им објаснили да није реч о кокарди, него о грбу Немањића, који је од 12. века срж сваког обележја српског народа, независно од тога где Срби живе“.

Што се тиче шубаре, шубара је одевни предмет за главу који се израђује од вуне, који се користи и у БиХ и Хрватској и Србији, и свуда где је временски услови налажу да се човек не прехлади, па је наше шаљиво питање да ли би МУП УСК казнио неког туристу из Русије или Немачке ако би се на подручју УСК појавио са шубаром, истиче се у саопштењу.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ наводе да се поставља логично питање „да ли МУП Републике Српске треба да поступа и сачињава прекршајне налоге за Бошњаке који на територији Републике Српске на својим капама и береткама носе грб „‘Армије Републике БиХ’“.

Штавише, МУП Републике Српске обезбеђује целе колоне пешака који носећи заставе и беретке са грбом ‘Армије Републике БиХ’ у јулу из разних крајева иду према општинама источне Републике Српске, напомињу из Одбора.

У саопштењу се наглашава да су грб „Армије Републике БиХ“ на својим капама и униформама носили и они који су направили стравичне злочине у српским селима око Братунца и Сребренице.

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...