Насловна Политика Буђење Црне Горе: Побуна против изгубљене елите

Буђење Црне Горе: Побуна против изгубљене елите

Нападом на Српску православну цркву отуђена политичка елита у Црној Гори успела је да пробуди заједништво српског народа у свим генерацијама, рекао је социолог и новинар Слободан Рељић.

Наш саговорник истиче да је Црна Гора у времену у коме живимо друштво дубоке кризе и због тога је побуна народа у тој земљи била неизбежна и здрава, Црна Гора је добар регионални пример запуштености, у смислу праћења промена које се дешавају у свету. Трагикомично је то што се све своди на политичку сферу, јер је то најнижи степен решавања овако компликованих друштвено-културних проблема. Већина на улицама су млади људи и то је такође крај заблуде да само старији могу да разумеју процесе који се дешавају. Побуне у Европи су у основи исте, оне су против либералног друштва, али су поводи различити, нагласио је Рељић.

On сматра да на Старом континенту нема више ниједне земље која има економски напредак, јер се то преселило у Азију и све указује на то да Европа не може да се мења без — „удара народа“.

У Великој Британији је то ’брегзит‘, у Италији процес око Салвинија, а у Француској је побуна ’жутих прслука‘ против Макрона. Због свега тога је побуна народа против дотрајале елите позитиван процес, рекао је Рељић.

Он додаје да то у Црној Гори није могло да се спречи, јер тамо влада један човек већ неколико деценија, испуњавајући захтеве оних који га одржавају на власти.

-Ово је крај његових манипулација, јер тражи од људи да пониште сопствени идентитет и са њима више нема нагодбе. Иако је Мило Ђукановић вешт политичар, он сваки дан ради у корист сопствене штете, што је веома чудно за њега, наглашава Рељић.

Бесмислене су оптужбе да је у току борба против „руског малигног утицаја“ на Балкану.

Некада је, наглашава он, магична реч био КГБ, а данас је главни кривац за све оно што западу смета — ГРУ.

-Зато питам, какав ГРУ када Запад људима отима право да буду то што јесу. У данашње време је велика храброст то што се у Црној Гори 35 одсто популације изјашњава као Срби. То је херојски чин. Црна Гора је већ три деценије под притиском Запада — разарали су привреду, државу и ум. Све што они сада кажу у Црној Гори доживљава се као позитивно, а ГРУ нам ништа није радио као што је то ЦИА. Самим тим што црногорско руководство своје поступке мора да правда, доказује да су се изгубили у времену и простору, каже Рељић.

Рељић додаје да је петиција коју је потписало 88 интелектуалаца из региона нешто најбоље што је могло да се деси, као да је сам митрополит Амфилохије рекао да то треба да ураде да би показали какав је Ђукановић.

-То су историјски потпуно аут људи. Они можда и јесу урадили нешто за свој народ, али немају више никакав значај, сем што су означени као баштиници старих идеја. То су људи који су против Трампа, ’брегзита‘ и било какве друштвене промене, нагласио је он.

Српски народ је полицентричан, али има своје везивно ткиво које може да се сведе на светосавље и косовски завет, каже Рељић и додаје да када то не бисмо имали, сви би могли да нас деле на пет-шест народа.

Ђукановић жели да направи своју цркву како би црногорски народ добио свој идентитет. Челници НАТО-а јесу у праву — њима је црква највећи проблем. После разбијања Југославије ЦИА се посветила државном уређењу бивших република, разбијању СПС-а и Академије наука и уметности и заборавила је на цркву. Зато се они плаше овога што се дешава у Црној Гори — пробуђено је заједништво српског народа у свим генерацијама, што је веома важно и ојачаће цркву, нагласио је Рељић.

Најновији чланци

video

УНЦГ или новинари о новинарима-Дан новинара: Повратак отписаних!

Дан новинара је за нама, а Српска ТВ је имала толико укуса да моју маленкост и Тихомира Бурзановића, предсједника Удружења новинара ЦГ, позове да...

Шта садржи четврти пакет мјера: За незапослене 100, пензионере 50 евра, туристички ваучери…

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) донијела је јуче рјешење да је нови четврти владин пакет помоћи привреди, вриједан око 163,4 милиона евра, у складу...

Оскрнављењ споменик Србима у Челебићу: Усташе не мирују!

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су...

Марко-Бато Царевић: Све би их посмјењивао и то без чекања!

Градоначелник Будве Марко Бато Царевић казао је да ће централни догађај у овој години биће локални избори у Никшићу. – То је велики задатак који...

Претпоставке, РС и Црна Гора: Парама грађана Српске финансирана кампања ДПС-а у Црној Гори!

Пише: Небојша Вукановић Мило Ђукановић је на ванредном Деветом Конгресу своје Партије одржаном у Подгорици поново изабран за предсједника Демократске партије социјалиста Црне Горе, али...