Насловна Почетна Бећковић: Срушен је комунизам у јединој држави у којој је преживео!

Бећковић: Срушен је комунизам у јединој држави у којој је преживео!

Академик Матија Бећковић рекао је да је на уједињењој црногорској демократској опозицији историјска одговорност да буде достојна изборне победе.

Исход јучерашњих избора је најважнији додађај у новијој историји Црне Горе. Срушен је комунизам у јединој држави у којој је он преживео. Сада је дошла на власт уједињења демократска опозиција, на којој је историјска одговорност да буде достојна те победе и да Црну Гору врати са странпутице у коју је била до грла забасала, казао је Бећковић.

Он је оценио да је веома важно то што је проф. Здравко Кривокапић из Демократског фронта већ у свом првом наступу изнео “најбољи” програм и што је позвао све националне заједнице да се придруже демократској опозицији.

Верујем да ће нова власт учинити све да се стане на пут безакоњу које је завладало Црном Гором. Очекујем и да ће да искорене лаж и мржњу који су ових деценија у Црној Гори нашли своје родно место. Идеје које су некада заступали ексцентрични појединци упадљивог понашања, постале су под господином Милом Ђукановићем државна идеологија Црне Горе. Подигли су споменик Титу, а фашистима зову оне које су живе запалили у Јасеновцу, навео је Бећковић .

Додао је да кад би Дритан Абазовић, лидер коалиције УРА, сутра стигао у Београд, “носила би га српска омладина на рукама”.

И то је порука свим Албанцима, о којима је још Марко Миљанов исписао најлепше странице. Тако да се та жива рана подељене и посвађане Црне Горе постепено лечи. У Црној Гори се сви познају и сви су један род. Неко је рекао: Да смо људи, не би нам се ваљало узимати. И сад у ту једну породицу су унели толику чегршт која је узела толиког маха да се чинило да је неизлечиво, истакао је академик.

На питање „Бете“ да ли сада очекује побољшање односа између Србије и Црне Горе, академик Бећковић је казао да ти односи “не могу бити гори него што су били”.

Надам се да више неће бити граница, ни бедема, нити да ће неко забрањивати улазак у Црну Гору, нити порицати најкоренитијим Црногорцима да су Црногорци. Они су чак и митрополиту Амфилохију Радовићу претили да се врати одакле је дошао, а он је дошао из морачког манастира, који се налази на корак од зграде Владе Црне Горе, рекао је Бећковић.

Он је навео да би се председник Црне Горе Мило Ђукановић сада “радо мењао са последњим кога је прогонио”.

Мило Ђукановић ни сам није знао да ли му више одговара да победи или да изгуби, пошто је рок његове владавине давно прошао. Он би се сада радо мењао са последњим кога је прогонио, рекао је академик.

Бећковић је казао да од нове власти очекује да повуче признање независности Косова и Метохије.

Ако је признање повукла Обала Слоноваче, можда би и Црна Гора могла да се на њу угледа, рекао је он.

На питање Бете да ли ускоро планира да посети Црну Гору, Бећковић је казао да он из Црне Горе никада није излазио.

Ја из своје Црне Горе никада нисам излазио, а у њихову никада нисам био. Али, сада, враћаћемо се редом којим смо истеривани из Црне Горе. Прво да се врате Његош, Вук Караџић, Лаза Костић, Јова Змај, Ђура Јакшић, Јован Дучић, Исидора и Десанка, Марко Миљанов, Стјепан Митров Љубиша, Јанко Вукотић, Митар Мартиновић, Петар Лубарда… То би био прави прави продужета литија, а не олуја којим су претили. Тако да за мене има времена, објаснио је Бећковић.

Најновији чланци

Изложба: Знаменити Срби Далмације!

Симо Матавуљ, Сава Бјелановић, Глигорије Возарић, Руђер Бошковић, Герасим Зелић, Серфан Кнежевић само су нека од знаменитих имена која потичу из Далмације. На њих...

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...