Насловна Почетна Бећковић: Срушен је комунизам у јединој држави у којој је преживео!

Бећковић: Срушен је комунизам у јединој држави у којој је преживео!

Академик Матија Бећковић рекао је да је на уједињењој црногорској демократској опозицији историјска одговорност да буде достојна изборне победе.

Исход јучерашњих избора је најважнији додађај у новијој историји Црне Горе. Срушен је комунизам у јединој држави у којој је он преживео. Сада је дошла на власт уједињења демократска опозиција, на којој је историјска одговорност да буде достојна те победе и да Црну Гору врати са странпутице у коју је била до грла забасала, казао је Бећковић.

Он је оценио да је веома важно то што је проф. Здравко Кривокапић из Демократског фронта већ у свом првом наступу изнео “најбољи” програм и што је позвао све националне заједнице да се придруже демократској опозицији.

Верујем да ће нова власт учинити све да се стане на пут безакоњу које је завладало Црном Гором. Очекујем и да ће да искорене лаж и мржњу који су ових деценија у Црној Гори нашли своје родно место. Идеје које су некада заступали ексцентрични појединци упадљивог понашања, постале су под господином Милом Ђукановићем државна идеологија Црне Горе. Подигли су споменик Титу, а фашистима зову оне које су живе запалили у Јасеновцу, навео је Бећковић .

Додао је да кад би Дритан Абазовић, лидер коалиције УРА, сутра стигао у Београд, “носила би га српска омладина на рукама”.

И то је порука свим Албанцима, о којима је још Марко Миљанов исписао најлепше странице. Тако да се та жива рана подељене и посвађане Црне Горе постепено лечи. У Црној Гори се сви познају и сви су један род. Неко је рекао: Да смо људи, не би нам се ваљало узимати. И сад у ту једну породицу су унели толику чегршт која је узела толиког маха да се чинило да је неизлечиво, истакао је академик.

На питање „Бете“ да ли сада очекује побољшање односа између Србије и Црне Горе, академик Бећковић је казао да ти односи “не могу бити гори него што су били”.

Надам се да више неће бити граница, ни бедема, нити да ће неко забрањивати улазак у Црну Гору, нити порицати најкоренитијим Црногорцима да су Црногорци. Они су чак и митрополиту Амфилохију Радовићу претили да се врати одакле је дошао, а он је дошао из морачког манастира, који се налази на корак од зграде Владе Црне Горе, рекао је Бећковић.

Он је навео да би се председник Црне Горе Мило Ђукановић сада “радо мењао са последњим кога је прогонио”.

Мило Ђукановић ни сам није знао да ли му више одговара да победи или да изгуби, пошто је рок његове владавине давно прошао. Он би се сада радо мењао са последњим кога је прогонио, рекао је академик.

Бећковић је казао да од нове власти очекује да повуче признање независности Косова и Метохије.

Ако је признање повукла Обала Слоноваче, можда би и Црна Гора могла да се на њу угледа, рекао је он.

На питање Бете да ли ускоро планира да посети Црну Гору, Бећковић је казао да он из Црне Горе никада није излазио.

Ја из своје Црне Горе никада нисам излазио, а у њихову никада нисам био. Али, сада, враћаћемо се редом којим смо истеривани из Црне Горе. Прво да се врате Његош, Вук Караџић, Лаза Костић, Јова Змај, Ђура Јакшић, Јован Дучић, Исидора и Десанка, Марко Миљанов, Стјепан Митров Љубиша, Јанко Вукотић, Митар Мартиновић, Петар Лубарда… То би био прави прави продужета литија, а не олуја којим су претили. Тако да за мене има времена, објаснио је Бећковић.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...