Насловна Почетна Бећковић: Може ли Острог бити Сплендид, а Црна Гора Мелезез?

Бећковић: Може ли Острог бити Сплендид, а Црна Гора Мелезез?

Корона се наспрдала са науком и политиком, скинула са дневног реда питања која су до јуче била важна и све вратила на почетак, изјавио је академик Матија Бећковић.

Корона је укинула брбљање, ућуткала лидере свијета и прописала да сви понављају двије-три исте реченице. Слободан проток људи замијенио је слободан проток вируса. Корона обустави војне вјежбе, омаловажи атомске бомбе… – рекао је Бећковић.

Он је истакао да се вирус корона, међутим, није наспрдао са поезијом и указао да су се у ове корона дане на друштвеним мрежама расцвјетали пјесници и поезија.

– Надајмо се да ћемо вријеме умјетности дочекати послије короне. Десило се оно што смо знали да ће се десити. Дошао је тренутак да и наши животи поново почну. И то баш у вријеме поста – рекао је Бећковић.

Он је указао да је корона приморала и „Монтенегро“ да дође себи и да се врати свом крштеном имену.

Ко једном промијени име, нема разлога да се зауставља и не мијења га и даље. Данас Монтенегро на талијанском, сутра Карадаг на турском, прекосутра Мавровуно на грчком и на крају Малезез на албанском… – упозорио је Бећковић.

Он каже да је сада касно да се преименује Острог који би Свети Василије Чудотворац „да је знао енглески, назвао Сплендид“.

Упитан да ли је пјесмом уздигао или како неки тврде, унизио и оклеветао Црну Гору, Бећковић је рекао да је истина само једна и да се инспирација не рађа из мржње, јер мржња је јалова.

Он је одбацио тврдњу да је вирус корона зауставио литије у Црној Гори и поручио да је све исто само што на литијама људи учествују „онлајн“.

Упитан шта данас мјери ћивот Светог Василија Острошког, Бећковић је подсјетио на апсурдност закона који је Подгорица донијела.

Свети Василије ужурбано скупља папире да поднесе локалном катастру и докаже власништво над својим имањем. И свој ћивот уподоби са Законом о слободи вјероисповести – поручио је Бећковић.

Извор: Курир

Најновији чланци

Два бурна никшићка дана (15. и 16. април 1941. године): Са Капиног поља у избјеглиштво полетјело преко 200 чланова Владе Краљевине Југославије!

Пише: МУХАРЕМ БАЗДУЉ Пре тачно осамдесет година, петнаестог и шеснаестог априла 1941, Југословенско ратно ваздухопловство пребацило је са Капина поља код Никшића у Грчку нешто...

Одложена сједница одбора: Списак нових чланова Савјета РТЦГ у понедјељак!

Скупштински Административни одбор одложио је јучерашњу сједницу на којој је требало да утврде коначну листу кандидата за чланове Савјета Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ), а...

Европска комисија: О тужилачким законима у мају!

Европска комисија (ЕК) објавиће у мају став о реформама у правосуђу и моделима промјена у тужилаштву, када буде објављен радни документ о поглављима 23...

Дритан Абазовић: Имамо податке да Веселин Вељовић и још четворо полицајаца организују протесте!

Дритан Абазовић, потпредсједник Владе Црне Горе, тврди да имају оперативне податке да Веселин Вељовић и још четири особе од којих су неки бивши, а...

Ерол Рамусовић на НАТО и ДПС глупостима: Русија и Србија кују куле над Црном Гором, док Бајден чува црногорски каменoлом!

Пише: Иван Милошевић Када прочиташ овог Ерола Рамусовића из БИХ тачно то дође да му кажеш: не с..., мајке ти! Ерол кука над Црном Гором...