Насловна Почетна Бешић: Не вјерујем да ће било ко поцрногорчити Србе!

Бешић: Не вјерујем да ће било ко поцрногорчити Србе!

Милош Бешић, професор Факултета политичких наука, сматра да ДПС у својој рачуници има и подјеле, којима би неке актере избацио из изборне утакмице.

-Морате да појачате и инсистирате на суштинским подјелама и у кањону се онда изгубе политички актери који би могли неку позицију да доведу у питање, рекао је Бешић.

Та подјела која настаје, према његовом мишљењу није суштински нова у смислу односа снага.

С једне стране имамо веома аутентичне и снажне просрпске структуре, национално и вјерски, и оне који инсистирају на јачању независности. Када играте политичку и партијску утакмицу, лакше је да браните државу, него да причате о економским питањима. Нарочито данас када имате проблем са евроинтеграцијама које су веома успорене. Економија у Црној Гори не напредује тако да можете да се похвалите резултатима, рекао је Бешић.

Милош Бешић истиче да је повјерење у „Црногорску православну цркву“ око 15 одсто, док је повјерење у СПЦ увијек међу највишима, преко 40 одсто.

Поредити снагу СПЦ и ЦПЦ је смијешно. СПЦ је веома снажна, аутентична, организована, историјски снажна, са становишта идентитета зна се како је настала. ЦПЦ је невладина организација која је формирана и нема ту врсту снаге и не вјерујем да идентите Црне Горе може да се повеже са ЦПЦ, наводи Бешић.

Када се изброје људи који су прије пандемије учествовали у литијама, долази се до податка да су у српским срединама попут Берана, три од четири особе из православног корпуса учествовале у литијама. Бешић очекује да ће на крају ипак доћи до компромиса, али не види како је то могуће, осим ако ДПС попусти када је реч о Закону о слободи вјероисповијести.

Бешић истиче да истраживања показују да је, и 14 година од проглашења независности, распоред снага отприлике исти, што ће рећи да је тај идентитетски и политички сукоб у суштини црногорског бића.

Не вјерујем у идеју да ће поцрногорчити Србе. Срби у Црној Гори су чврсти у свом ујверењу, везани за свој вјерски и национални идентитет, не доживљавају Црну Гору као своју аутентичну државу. Ако је циљ био да се одигра изборна утакмица на бази јачања подјела, можда ће се добити та утакмица, али избори неће решити кризу и наставиће се јер је питање идентитетеа Црне Горе у дубоким подјелама, закључио је Бешић.

На питање да ли ће Ђукановић добити изборе, Бешић одговара да ће бити густо као и до сада.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...