Насловна Почетна Беч: Напади терориста на више локација

Беч: Напади терориста на више локација

Најмање двије особе су убијене, а више рањено у нападима на шест локација, синоћ у Бечу. Напади су извршени у близини синагоге и вјерује се да је ријеч о тероризму. Један нападач је убијен, неколико ухапшено, а у току је потрага за осталима. Власти су тражиле од грађана да остану у кућама. На бечке улице је, осим јаких полицијских снага, изашла и војска. Убијени нападач је још увијек на мјесту гдје је га је полиција ликвидирала, испред Рупертове цркве.

Специјалне јединице раде на томе да са њега скину појас с експлозивом, јавља дописница РТС-а из Беча. Поред експлозива, био је тешко наоружан, на основу чега полиција вјерује да је исти случај са осталима који су у бјекству.

Аустријски канцелар Себастијан Курц је на Твитеру је истакао да је ријеч о одвратном терористичком нападу.

-Тренутно пролазимо кроз тежак период у држави. Желим да захвалим припадницима хитних служби који су ризиковали своје животе, због наше безбједности. Полиција ће предузети одлучну акцију против оних који су припремили напад, казао је Курц.

Канцелар је оцијенио да је напад припремљен врло професионално и да су терористи били добро наоружани. Подршку Аустрији су пружили и челници ЕУ, као и предсједник Француске Емануел Макрон, који је рекао да је ово борба за Европу.

-Након Француске, ово је друга пријатељска земља која је нападнута. Ово је наша Европа. Наши непријатељи морају да знају са ким имају посла. Ни пред ким нећемо посустати, поручио је Макрон.

Према извјештајима медија, људи су заробљени у Акаико, јапанском ресторану, који се налази у централној улици Мариехилферштрасе. Такође, свега 2,5 километара удаљености од прве пуцњаве у аустријској пријестоници пријављеној вечерас.

Аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер рекао је да је у питању теористички напад, у ком је учествовало више особа. Раније, лист „Куриер“ наводи да је убијено најмање седам људи.

Нападач се, како пише „Кронен Зеитунг“, наводно разнио активирањем експлозивног појаса. Могуће је да су преостали нападачи у бијегу, пошто постоје информације да их је било троје.

-Постоји неколико повријеђених особа, објавила је полиција на Твитеру.

-На лицу мјеста смо свим расположивим снагама. Молимо вас да избјегавате све јавне тргове у граду, наводи се у објави полиције.

Иначе се велики број полицајаца налази на лицу мјеста, као и хитна помоћ. Бечка полиција је објавила и да се околности инцидента и даље утврђују. Грађанима су упутили апел да се држе даље од тог подручја. Медији јављају да је починилац још у бјекству и да се за њим трага.

Унутрашња безбједност јеврејске вјерске заједнице у Аустрији апеловала је на све јеврејске грађане да не напуштају своје станове или куће.

Најновији чланци

Став грађанина, зашто не волим државу Црну Гору: Плаћамо непрописно паркирање, за убиства и дилере ћемо лако!

Сјутра држава Црне Гора слави Дан независности. Нити је независност обновљена на поштен начин, нити је тачно да као држава трајемо хиљаду година. И...

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Имитација!

Пише: Мирјана Бобић-Мојсиловић Истина је да је имитација највиши степен ласкања, али имитатор скоро никада не ласка и себи. У свету у коме је имитација постала...

Поводом 21. маја: Кочевски Рог се не заборавља, свијећа за четнике – невине жртве комунистичке освете!

Пише: Иван Милошевић Како се овај дан ближи крају тако се загријавају слављеници 21. маја. Кличу да је вјечна, вјечна и вјечна! Нећу се придружити њиховом...
video

Медији, Љубинка Милинчић: За разлику од неких других „Спутњик“ није писао оде Путину!

Пише: ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ Да ли је очекивала рат у Украјини или је и сама била изненађена, и како су те околности утицале на рад Спутњика...

Велибор Марковић: Спиновање медијског спина!

Регионални медији су објавили изјаву адвоката Александра Оленика који тврди да је црногорско тужилаштво покренуло кривични поступак против митрополије црногорске приморске и митрополита Јоаникија,...