Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕОГРАД: Приказан филм “Гаравице” – прича о усташком покољу Срба у Бихаћу!

Документарни филм “Гаравице” о усташком покољу над српским народом из Бихаћа и околних општина вечерас је имао премијеру у Србији, у Београду, гдје се окупљенима обратио и Његова светост патријарх српски Порфирије ријечима да Срби треба да памте своје страдалнике. Организатор премијере је Српска православна црква, а српски патријарх је у обраћању у “МТС” дворани истакао да је молитва насушни хљеб и “једина узданица за душе оних који су свирепо измјештени из овог у неки бољи и непролазни свијет”.
Он је рекао да су страдали све то задобили молитвом старца Вукашина из Клепаца који је у Јасеновцу изговорио: “Само ти дијете ради свој посао”.
Патријарх је нагласио да је молитва за страдале усклик побједника и доказ снаге Божије у људима, те је посебно поздравио троје Срба који су као дјеца преживјели ужасе Гаравице.
Због свега овога наш бол се преобраћа у снагу и у радост јер молитвеним сећањем поштујемо све наше и све невине страдалнике било из којег народа истовремено задобијајући надахнуће да идемо даље, да чувамо веру, име и образ, памтимо своје и уважавамо туђе страдалнике да нам се више никада и ником слично не би догодило, рекао је патријарх.
Он је захвалио Фондацији “Заборављени коријени” и аутору филма Драгану Радовићу што су прегаоци у документовању страдања српског народа и благословио све присутне.
Аутор Радовић рекао је Срни да се за вечерашњу премијеру тражило мјесто више и да је ван сале гдје је била пројекција остало намање 150 људи.
Интересовање је заиста било велико. Вјерујем да ће бити и нова пројекција у Београду, додао је Радовић и напоменуо да је овај филм, иако је документарни, привукао велику пажњу.
Он је нагласио да га посебно радује што је београдску премијеру организовала СПЦ зато што Цркви српски народ вјерује. Радовић је рекао да његова Фондација “Заборављени коријени” тренутно припрема три зборника – о страдању Срба романијског краја и у Старом Броду, о страдању српског народа у Купресу и Бугојну и оним који се бави страдањем Срба у Гаравицама, односно Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.
Филм “Гаравице” доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата и објашњава посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.
Базиран је на више од 3.000 докумената, који обухватају судске пресуде, саслушања, записнике, извјештаје и прогласе, као и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори њих 15.
По броју жртава ова локација налази се одмах иза Јасеновца и Јадовног, и представља треће највеће српско стратиште за вријеме Другог свјетског рата. 
извор: срнау
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!