Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

БЕЛИ ДВОР, ИЗЛОЖБА ” БРИТАНЦИ И ДРУГИ СВЈЕТСКИ РАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ”: Доказ да су генерал Дража и ЈВуО били дио савезничких снага и да су се борили против нациста!

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина, заједно са амбасадором Уједињеног Краљевства у Србији, Њ.Е. г. Едвардом Фергусоном и ауторомпуковником Ником Илићем, званично су данас у Белом двору у Београду отворили изложбу „Британци и Други светски рат у Југославији”.

-Ова изложба представља значајно сведочанство заједничке прошлости наше две земље и наших народа. Симболично, организује се на 80. годишњицу две важне тајне операције из Другог светског рата – Хаверсак и Халијард. Јубилеј је свакако повод, али много је битнија сама суштина, главни мотив ове изложбе, а то је истина. Права слика о једној од најозлоглашенијих трагедија у историји човечанства у нашој земљи, била је предуго скривана током времена диктатуре. Ова презентација је још једно знамење које несумњиво показује оно што су прави родољуби знали током свих деценија наметнутих лажи, иако нису смели јавно да говоре о томе. Да су генерал Михаиловић и војници Краљевске југословенске војске у Отаџбини, били део савезничких снага и борили се против нацистичког зла. Дража је заиста био, како су га често звали, „први и највернији војник“ мог оца; Краљ Петар Други је то веома добро знао и јако је поштовао свог ђенерала. Разлози због којих је јунак приказан као издајник, и зашто је његова судбина била толико тешка и неправедна, леже у политичким и шпијунским играма, али то је тема за себе. Најважније је да је истина опстала и изашла из тамеНаша жеља није да живимо у прошлости, него да знајући и поштујући је, користимо лекције и примере наше историје да градимо будућност, рекао је Престолонаследник у свом говору.

Посетиоци изложбе имали су прилику да виде историјске фотографије и друга документа које је пуковник Илић са великом посвећеношћу и преданошћу прикупио и припремио, како би овековечио акције официра и војника оружаних снага Уједињеног Краљевства и британских војних мисија које су деловале у окупираној Југославији током Другог светског рата. Многи од ових докумената никада нису били виђени или објављени у свом садашњем облику. Прикупљени су из Империјалног војног музеја и Државног архива Лондона, као и приватних колекција рођака оних који су се борили заједно с југословенским народом у тим тешким и мрачним данима од 1941. до 1945. године.

Како је аутор навео у брошури која прати изложбу, до тренутка када је Југославија ослобођена од Немаца, њен народ је претрпео више жртава него што су ратни губици Уједињеног Краљевства, Француске и Сједињених Америчких Држава заједно. „Срби су имали највећи број жртава. Ова изложба фотографија је стога посвећена страдањима српског народа, прихватајући његову главну улогу у победи над фашизмом – као и породицама британских и војника Комонвелта који су се заједно с другим Југословенима борили против тираније до коначне слободе.”

Њ.Е. амбасадор Фергусон се такође обратио на отварању изложбе, наглашавајући важност културе сећања као темеља за будућност. Његова Екселенција је такође истакао да је јако важно за нас да знамо историју, и да учимо из ње; да се фокусирамо на раду за будућност, који ће се темељити на поукама из прошлости, а које ћемо најбоље добити када се отвореног ума суочимо са митовима и предрасудама.

Церемонији отварања присуствовали су и Њ.К.В. Принц Александар, Престолонаследников најмлађи син, представници државних органа Србије, изасланик Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, отац Александар Секулић, бројни амбасадори и други представници дипломатског кора, чланови саветодавних тела Круне, Принцезина сестра г-ђа Бети Румелиотис, представници културних институција, као и многи други угледни гости из сфера бизниса, уметности, културе и јавног живота Србије.

Изложба је првобитно отворена у септембру 2020. године, у сарадњи између Министарства одбране Србије и Амбасаде Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Београду. Како је пандемија COVID-19 отежала људима да је виде, жеља Престолонаследника Александра била је да ово важно сведочанство наше прошлости буде поново доступно народу Србије. Данашња изложба је допуњена новим сликама и документима, који су у међувемену откривени и којих није било на првобитној поставци.

Изложба „Британци и Други светски рат у Југославији” биће отворена за посетиоце радним данима до 21. јуна, између 11:00 и 14:00 часова, уз претходну најаву Канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра, телефоном +381 11 306 4000 или путем мејла[email protected]

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

СПРДЊА У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Грађани плаћају дугове Милових “лавица”, ДПС и сателити преузели Подгорицу прије избора!

НЕКИМА ЈЕ УЛАЗАК СРБА У ВЛАДУ ТРН У ОКУ: Поред ДПС-а вриште и “Вијести”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

dajko

НЕСРЕЋНА ЦРНА ГОРА: Владислав Дајковић због Тита се не осјећа безбједно, пријете му смрћу јер сматра да треба да се уклони споменик Брозу!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!