Насловна Почетна Балкански путеви нафте: Фирма спонзора СДА добија милионе од Ивана Вуковића!

Балкански путеви нафте: Фирма спонзора СДА добија милионе од Ивана Вуковића!

Пишу: Владимир Оташевић и Јово Мартиновић (Подгорица)

Према подацима Регулаторне агенције за енергетику током 2019. године у Црној Гори је пословало 70 предузећа, која се баве трговином, складиштењем и/или транспортом нафтних деривата, ТНГ и природног гаса. Од тих 70 предузећа, „Хифа Оил ЦГ“ налази се међу првих једанаест фирми које су током 2019. године оствариле највећи добитак у пословању- Компанија „Хифа Оил ЦГ“, иза које стоји босанскохерцеговачки бизнисмен Изудин Ахметлић – финансијер Странке демократске акције (СДА), годинама у Црној Гори сарађује са компанијом „Путеви“, која је у власништву Скупштине општине Подгорица.

Према подацима који су прикупљени за ово истраживање, у периоду од августа 2018. до маја 2020. године „Хифа Оил ЦГ“ потписала је са „Путевима“ пет уговора о набавци дизел и безоловног горива, али и асфалтне базе у укупном износу од 2.378.640 евра. Ради се о уговорима који су потписани док су на челу тог општинског предузећа били Виолета Кликовац, као и садашњи директор Раденко Булатовић. На челу Скупштине општине Подгорица налази се др Ђорђе Сухих, који је уједно предсједник Општинског одбора Социјалдемократа (СД) – партије предсједника Скупштине Црне Горе Ивана Брајовића која је мањи коалициони партнер досадашњој власти Мила Ђукановића.

За потребе овог истраживања новинарски тим дошао је до уговора потписаног 14. маја 2020. године за набавку дизел горива и безоловног бензина за потребе компаније „Путеви“ вриједног 223.239 еура са урачунатим ПДВ-ом. Тај износ требао би да буде исплаћен Ахметлићевој компанији „Хифа Оил ЦГ“, чија дјелатност је према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС) – „Трговина на велико чврстим, течним и гасовитим горивима и сличним производима”. Ипак, компанија бх. бизнисмена највише је приходовала кроз посао са „Путеви д.о.о. Подгорица“ на основу добијених послова набавке асфалтне базе (битумена).

Тако је 21. августа 2018. године потписан уговор вриједан 596.829 еура са Виолетом Кликовац за набавку 1.180 тона асфалтне базе. Даље, 18. јуна 2019. године Ахметлић је преко своје црногорске подружнице изабран за набавку 900 тона асфалтне базе вриједности 588.600 еура са урачунатим ПДВ-ом.

Нови директор „Путева“ Раденко Булатовић, 23. јануара 2020. године потписао је уговор са представницима компаније „Хифа Оил ЦГ“ и „Е.Ц. Ауто Траде“ за набавку набавку 585 тона ФЦО асфалтне базе, у износу од 319.994 еура са ПДВ-ом. Исте компаније изабране су и 16. априла 2020. године за набавку 1.210 тона асфалтне базе, вриједне 649.987 еура са урачунатим ПДВ-ом.

Подаци ЦРПС показују да је фирма „Хифа Оил ЦГ” основана 18. маја 2017. године. Тада је као оснивач био уписан лично Изудин Ахметлић, док су овлашћени заступници били Кенан Ахметлић и Адил Халиловић. Немања Мрдак је наведен као извршни директор. Као оснивач „Хифа оил ЦГ” данас се у регистру ЦРПС води истоимена компанија из Тешња, иза које стоји Изудин Ахметлић.

“Хифа оил ЦГ” не добија само тендере компаније „Путеви”. Пословну сарадњу имају и са Универзитетом Црне Горе, на чијем је челу ректор Данило Николић. Тако су Мрдак и Халиловић 13. фебруара 2018. године потписали уговор о снадбијевању нафтним дериватима, односно мазута са ректором Николићем вриједан 120 хиљада евра. У уговору је наведено да се ради о количини од 160 тона мазута, који морају бити испоручени у року од 48 сати од дана наруџбе. То није једини уговор ректора Николића са представницима компаније „Хифа Оил ЦГ”. Дана 2. децембра 2019. године потписан је још један уговор око набавке цирка 108 тона мазута у вриједности од 80 хиљада евра, са истим роком испоруке као у претходном послу.

Пореска управа Црне Горе биљежи да је фирма „Хифа Оил ЦГ” од када је ушла на црногорско тржиште успјела врло брзо разрадити посао и зарадити милионе. Тако је у децембру 2019. године евидентирано да та Ахметлићева компанија има укупну активу од око 5,2 милиона евра, која се увећавала из године у годину. Само у прошлој години „Хифа Оил ЦГ” имала је приход од продаје од 12,2 милиона евра, док је профит на крају исте године износио 234.688 евра. Од оснивања подружнице у Црној Гори растао је и њен број запослених. Током 2018. године уписана су три радника, да би у 2019. години имала 18 запослених.

Медији су у марту прошле године извијестили да је фирма „Хифа Оил ЦГ” отворила свој први малопродајни објекат у Подгорици. Приликом свечаног отварања објекта међу званицама су били амбасадор Црне Горе у Босни и Херцеговини Милан Лакић, у име Града Подгорице Кемал Грбовић, отправница послова Амбасаде Босне и Херцеговине у Црној Гори Моамера Хамбо, предсједник Скупштине градске општине Голубовци (у којој се налази објекат) Ратко Стијеповић и предсједник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић.

Овлашћени заступник фирме Кенан Ахметлић захвалио се на подршци „локалних власти приликом изградње мултифункционалног објекта”. Голубовци су иначе родно мјесто Себије Изетбеговић, супруге предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

Послови Изудина Ахметлић у Црној Гори почели су много прије него што је основао компанију „Хифа Оил ЦГ” у Подгорици. Босанскохерцеговачки портал „Журнал” објавио је да је у октобру 2002. године сачињен уговор о продаји 47 хиљада квадрата земљишта на морској обали надомак Херцег Новог у власништву босанског државног индустријског предузећа „Криваја” из Завидовића. Те некретнине продате су за 940 хиљада њемачких марака, иако је према тадашњим процјенама вриједност била најмање 3 милиона марака. Купац је био грађевински подузетник из Београда Мирко Тица, а његов заступник током купопродајног поступка био је управо Изудин Ахметлић, што је наведено и у уговору.

Према наводима које је раније објавио „Журнал”, ту имовину Тица је успио да прода за чак 18 милиона марака. Трагом тих информација новинарски тим је утврдио да је барска фирма „Чањ” данашњи власник имовине код Херцег Новог која је некада била била у власништву предузећа „Криваја”. У подацима ЦРПС-а се наводи да је власник и извршни директор компаније „Чањ” руски држављанин Вјачеслав Телегин.

Извор: журнал

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Монтенегро у комунистичком кавезу: Је ли срамота бити антикомуниста и српски националиста? (Случај Здравка Кривокапића из 1999. године)

Пише: Иван Милошевић Баш су ме насмејали ови ДПС медији вечерас. Као ударну вијест објавили су видео из куће Милете Павићевића у којем се налази,...

Новак у финалу Рима!

Новак Ђоковић пласирао се у финале мастерса у Риму, пошто је у полуфиналу савладао Норвежанима Каспера Руда са 2:0 (7:5, 6:3) у сетовима. Новак није...

Пожар у Матешеву: Настрадала букова шума

Шумски пожар у Матешеву, код Колашина, изазван непажњом, угашен је брзом интервенцијом ватрогасаца. Командир Службе заштите и спашавања Колашин, Жељко Дармановић, казао је да...

Интеграције и разинтеграције: Политички се ангажовале комите из Никшића!

Симболичним полагањем цвијећа, код Споменика црногорским комитама 1916. - 1929. и црвене руже код Споменика Љубу Чупићу, симболу антифашистичке борбе из Другог свјетског рата,...

Медојевић Столтенбергу: Мило спрема паравојне формације!

-Упозоравам на забрињавајуће јавне наступе предсједника пораженог ДПС Мила Ђукановића који најављује формирање паравојних формација и пријети да ће бити спреман да иницира насиље...