Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АУТОШОВИНИЗАМ, У ПОДГОРИЦИ ИЗЛОЖБА “ПРИЧЕ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ”: Када ће се приказати приче из Јасеновца, Братунца, Зиданог моста, Пасјег гробља…?

Путујућа изложба “Приче из Сребренице”, која говори о предметима и личним причама жртава геноцида у Сребреници 1995. године, отворена је данас у Информационо-документационом центру у Подгорици.

Изложба осликава егзистенцијалну борбу преживјелих свједока геноцида у Сребреници, као и њихова сјећања на опсаду града и догађаје из времена почињеног геноцида. Такође, изложени су и лични предмети које су користиле жртве геноцида.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимир Јукић захвалио је држави Црној Гори што његује културу сјећања за све невине жртве ратова.

-Црна Гора је прва у региону усвојила Декларацију о прихватању Резолуције Европског парламента (ЕП) о Сребреници, а 2021. и Резолуцију о геноциде у Сребреници, казао је Јукић.

Кустос у Меморијалном центру Поточари Ахмо Мехмедовић, казао је да путујућа изложба има за циљ да другим градовима и земљама прикаже свједочанства о геноциду у Сребреници.

Када погледате једну причу, видите да је таквих осам хиљада прича у Сребреници и то је показатељ тешке трагедије која је задесила БиХ. Ово нас све подсјећа шта се дешава са обичним људима када наиђу ратне страхоте, казао је Мехмедовић.

Програмски директор Грађанске алијансе Милан Радовић исказао је искрено саосјећање са породицама оних који су изгубили неког у Сребреници, као и у другим злочинима.

Дужност свих нас је да се сјећамо прошлости, како би градили бољу будућност, казао је Радовић.

извор: ртцг

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

“ПОБЈЕДА” У ДПС СЈАЈУ: Претпосљедни дани бившег режима или од Мила преко Кенане до Хутера!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!