Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АУТОШОВИНИЗАМ, У ПОДГОРИЦИ ИЗЛОЖБА “ПРИЧЕ ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ”: Када ће се приказати приче из Јасеновца, Братунца, Зиданог моста, Пасјег гробља…?

Путујућа изложба “Приче из Сребренице”, која говори о предметима и личним причама жртава геноцида у Сребреници 1995. године, отворена је данас у Информационо-документационом центру у Подгорици.

Изложба осликава егзистенцијалну борбу преживјелих свједока геноцида у Сребреници, као и њихова сјећања на опсаду града и догађаје из времена почињеног геноцида. Такође, изложени су и лични предмети које су користиле жртве геноцида.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимир Јукић захвалио је држави Црној Гори што његује културу сјећања за све невине жртве ратова.

-Црна Гора је прва у региону усвојила Декларацију о прихватању Резолуције Европског парламента (ЕП) о Сребреници, а 2021. и Резолуцију о геноциде у Сребреници, казао је Јукић.

Кустос у Меморијалном центру Поточари Ахмо Мехмедовић, казао је да путујућа изложба има за циљ да другим градовима и земљама прикаже свједочанства о геноциду у Сребреници.

Када погледате једну причу, видите да је таквих осам хиљада прича у Сребреници и то је показатељ тешке трагедије која је задесила БиХ. Ово нас све подсјећа шта се дешава са обичним људима када наиђу ратне страхоте, казао је Мехмедовић.

Програмски директор Грађанске алијансе Милан Радовић исказао је искрено саосјећање са породицама оних који су изгубили неког у Сребреници, као и у другим злочинима.

Дужност свих нас је да се сјећамо прошлости, како би градили бољу будућност, казао је Радовић.

извор: ртцг

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

СПРДЊА У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Грађани плаћају дугове Милових “лавица”, ДПС и сателити преузели Подгорицу прије избора!

НЕКИМА ЈЕ УЛАЗАК СРБА У ВЛАДУ ТРН У ОКУ: Поред ДПС-а вриште и “Вијести”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

dajko

НЕСРЕЋНА ЦРНА ГОРА: Владислав Дајковић због Тита се не осјећа безбједно, пријете му смрћу јер сматра да треба да се уклони споменик Брозу!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!