Насловна Почетна Аустралија: Ранка Рашић, прва Српкиња градоначелник једног града (Бримбенк)!

Аустралија: Ранка Рашић, прва Српкиња градоначелник једног града (Бримбенк)!

Ново градско веће Бримбенка је одлучило: Ранка Рашић је нова градоначелница ове општине на западу Мелбурна! Избор Рашићеве за председницу општине је историјски успех не само за ову успешну жену, већ и за целокупну српску заједницу. Ранка је први српски кандидат изабран на ову позицију, а при томе је и прва Српкиња изабрана за градоначелника једне општине у Аустралији.

Са породицом

Ранкин успех је још већи када се зна да није одрасла у Аустралији, већ је емигрирала с породицом. Она је са супругом и сином од осам месеци дошла на Пети континент 1998. године са непуних 20 година.

У почетку је заиста било тешко. Дошли смо са два кофера и без знања језика. Истина, супруг је овде имао брата и родитеље, али ја нисам имала никога свог. Сем тога, већ после две недеље смо се осамостали и кренули сами да се боримо – присећа се Ранка првих дана у Аустралији.

Иза себе је у Србији оставила родитеље и брата, за које је изузетно везана. Каже да су јој Средња медицинска школа у Сомбору, где је завршила за фризера, и уопште ти тинејџерски дани, остали у најлепшем сећању.

Није било лако да са 19 година оставим све и одем на други крај света. Али љубав чини чуда – весело ће наша саговорница. – Када смо дошли овде, изгледало је као да ме је неко бацио на другу планету. Али, једну по једну ствар који си планирао почнеш и да реализујеш и све се мења – прича Ранка.

 

У међувремену је савладала језик, научила да вози ауто и ствари су почеле да се дешавају. Али, како каже, када су дошли у Аустралију нису имали идеју да остану, него да виде како изгледа живот негде другде. Зато, када је осетила да јој њени недостају, вратили су се у Србију на две године.

Имам утисак да смо за те две године и деца и ја успели да надокнадимо време које раније нисмо имали с мојима. Сад кад размишљам о томе, било ми је потребно време да напуним батерије. Сем тога, новац не може да купи изгубљено време с вашим најмилијима – каже Ранка и додаје да ни када су се вратили у Србију нису били начисто, већ су хтели да виде шта ће даље.

Међутим, 2009. године породица се вратила назад за Аустралију.

Дивна је Србија, али ја волим Аустралију. Ова земља ми је толико тога пружила и омогућила. Сем тога, мислим да моја деца имају бољу будућност овде, него у Србији – искрено говори саговорница „Вести“.

Ранка је отворила свој фризерско-козметички салон 2013. Почетак бизниса је био тежак, али како каже наша саговорница, све што се може и хоће, то се и заврши. Данас води успешан приватни бизнис, баш као и њен супруг.

Мислим да ми је управо овај посао помогао да осетим самосталност и сигурност да могу да реализујем оно што наумим – каже Ранка.

Управо њена упорност и амбициозност, која јој никада није мањкала, помогле су јој у овогодишњој кампањи на локалним изборима. Прво успех и избор за одборника, а затим и за градоначелницу Бримбенка.

Ранка је дошла на ову позицију на једном „таласу“ женских кандидата, како српских, тако и других националности.

Сматрам да је дошао тренутак да жене наступе на политичкој сцени. Наиме, све се мења, па што не би и жене? Наравно, на боље. До педесетих година прошлог века жене у аустралијском друштву нису биле заступљене у политици. Како су почеле да раде, с правом су се запитале зашто не би могле још на неки начин да допринесу заједници – прича градоначелница Бримбенка.

На послу

Према њеним речима, жене годинама нису имале шансу и била им је потребна подршка и ветар у леђа, како би схватиле да је оно што раде добро и да увек могу и више. У својој кући Ранка има несебичну подршку супруга Саше.

Истина, увек ми препусти доношење одлуке, али пре тога разговарамо, и просто ме припреми да неке ствари неће бити како сам замислила, да се не бих разочарала. Међутим, ја и губитак подносим стоички, јер нас неуспеси чине још јачим. Потребно је после пораза да седнеш и размислиш. Затим да јачи и бољи наставиш даље до победе. Нема кукања, нити одустајања – поручује на крају.

Аустралија је за Ранку Рашић земља са мноштвом могућности, које је она очигледно оберучке прихватила и искористила, а каже да исто тако планира да ради и у будућности.

Поверење које су јој бирачи у Бримбенку указали гласајући за њу, Ранка Рашић планира да врати заједници кроз своје ангажовање на позицији градоначелнице. Сматра да се неке ствари неће десити преко ноћи, али планира да усклади неопходност одређених радњи у општини, с оним што може да се уради, пре свега у току опоравка друштва од пандемије ковида-19.

– Иако је састав Бримбенка партијски шаренолик, обратила сам се одборницима с речима да не желим да се политика уноси у општину, него треба да видимо које су потребе људи и заједнице у којој живимо. Концентрисаћемо се на људе наше општине – уверава Ранка.

Извор: Вести

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Сјутра коначан предлог нове владе!

Мандатар Здравко Кривокапић представиће сјутра у подне коначан предлог састава 42. Владе Црне Горе. Прес конференција ће се одржати у хотелу Центре Вилле у Подгорици. Кривокапић...

Знаменити Срби Албаније: Војо Кушић

Војо Кушић (алб. Војо Кусхи; Враке Скадарске Скадар, 3. август 1918. — Кодра Куге, 10. октобар 1942), учесник Ослободилачке борбе Албаније, народни херој Албаније...

Теорије: ЕУ-гославија на Балкану, центар Београд!

Бивши дипломата на Балкану и професор на Универзитету Кембриџ, Тимоти Лес каже да би регион Западног Балкана за време мандата председника САД Џозефа Бајдена...

Покренута петиција за легализацију марихуане у ЦГ!

Група грађана покренула је петицију за легализацију марихуане у медицинске и рекреативне сврхе у Црној Гори. До сада је потпис оставило 500 грађана, а...

Обиљежен јубилеј Подгоричке скупштине: Расправа о попису и изложба о парламентаризму у Црној Гори!

Поводом 102 гидине од одржавања Подгоричке скупштине Српски национални савјет посвећен афирмацији и очувању српског идентита у Црној Гори организовао је округли сто о...