Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

АНДРИЋГРАД: Срби завјетни народ, али нијесу носиоци суверенитета у БИХ и Црној Гори!

У организацији Одјељења друштвених наука у Андрићевом иституту у Андрићграду одржава се научни скуп под називом “Завјетни народи у свјетској историји, Срби на пријелому епоха”.
Научни скуп у Андрићграду - Фото: РТРС

Научни скуп у АндрићградуФото: РТРС

Скуп је окупио еминентне професоре из Српске и Србије који ће говорити о томе шта српски народ чини завјетним, шта је његов завјетни идентитет и која је његова улога у свјетској историји.

Срби су свакако по свом поимању завјетан народ, и сваки народ који за себе мисли да је завјетан то и јесте. Оно што је главно питање јесте у чему је наш позив и каква је наша судбина. Нешто од тога ћемо да чујемо на овом научном скупу – рекао је Слободан Антонић, руководилац Одјељења за друштвене науке Андрићевог института.

Зоран Чворовић, професор на Правном факултету у Крагујевцу истакао је да говори о завјетном идентитету српског народа који је настао у средњем вијеку у оквирима аутокефалне српске цркве, али како наводи, жели посебно да укаже пажњу на феномем политичке нације, као Аустро-угарског политичког насљеђа.

Према концепту Угарског политичког насљеђа у једној држави као политичка нација постоји титулатурна нација. Од тога су пошли Хрвати. Они полазе од тога да постоји само једна титулатурна политичка нација која је носилац политичких права и отуда говоре о хрватским Србима. Срби у Хрватској имају индивидуална права али не могу бити носиоци политичког суверенитета. Иста опаснос постоји у БиХ. Тај концепт политичког народа траје од Калајевог режима, а данас је на дјелу покушај да се у БиХ створи вјештачки политички народ на темељу муслиманског односно бошњачког народа као носиоца суверенитета, и онда се говори о босанским Србима. Исти процес гдје се завјетни српски идентитет потискује имамо и у Црној Гори, гдје су Срби искључени из политичког живота и нису носиоци политичког суверенитета. Данас је српски идентитет управо највише угрожен овом Аустро-угарском политичком традицијом, политичког народа – додао је Чворовић.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РЕКОНСТРУИСАНА ВЛАДА, МОЖДА СЕ ИПАК КРЕЋЕ: ДПС-у смркло, осталима свануло!

РАДАН НИКОЛИЋ: Апсурдно је да Теа Горјанц буде заговорник процесуирања сплитске “Лоре”!

ЈАКОВ СЕ ПРОБУДИО, ДО САДА ЖИВЕО НА МАРСУ: Политичка трговина са Србима му није сметала да засједне у фотељу предсједника државе, данас је осуђује!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Sjednica-SO-Niksic-Foto-RTNK-978x555

НИКШИЋКА ПОЛИТИКА: ДПС и сателити блокирали сједницу, стварају хаос и хоће револуцију – показали право комунистичко лице, сви који нијесу као они су фашисти!

BILEĆA

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

novakkotor

СРБИН БЕЗ МАНЕ: Новак Ђоковић свјетске туристичке оазе замијенио Котором!

romanovi-naslovna-750x430

НИКШИЋ, СРПСКИ ГРАД: Дани породице Романов од 17. до 21. јула!

Srbi-za-Trampa-2024-Milvoki12

МИЛВОКИ И ДИЈАСПОРА: Срби за Трампа!