Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Андрија Мандић: Изградити Меморијални центар “Бојна Њива”!

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић поздравио је идеју да се изгради меморијални центар Бојна њива у знак сјећања на Мојковачку битку.
Тиме ће бити обиљежено једно велико дјело наших предака, али и повећава понуда Мојковца, рекао је Мандић након посјете Мојковцу.
Он је истакао да је Мојковачка битка надрасла простор Црне Горе и била значајна и за Србију, поготово што је то била одбрана одступнице српске војске према Албанији. Мандић је изразио увјерење да ће средства за меморијални центар врло лако бити обезбјеђена, саопштено је из Скупштине Црне Горе.
-Наши пријатељи који држе до те битке и до традиције Црне Горе ће заједно са нама
учествовати у овоме. Дуго се чекало да се то уради, али садашњем руководству Мојковца је допало да тај важан историјски посао заврши, рекао је Мандић.
Мојковачка битка почела је 6. јануара 1916. године. У њој је Санџачка војска Краљевине Црне Горе, под командом сердара Јанка Вукотића, одбила офанзиву много јачих аустроугарских снага, чиме је омогућено повлачење Војске Краљевине Србије преко албанских планина и даље ка Крфу.
На удару 6. аустроугарског краљевског пука, на Развршју и Бојној њиви нашао се Доњоморачки батаљон Колашинске бригаде. Уз јурише и противјурише положаји су наизмјенично прелазили из једне на другу страну, али је Доњоморачки батаљон успио да задржи положај. Борбе су биле са пуно губитака на обје стране. То је била и посљедња војна операција војске Краљевине Црне Горе, која је 1918. године ушла у састав Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца.
извор: срна
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!