Насловна Политика "Алтернатива Црна Гора" упозорава: Брише се име СПЦ, нема премјештање моштију, а...

„Алтернатива Црна Гора“ упозорава: Брише се име СПЦ, нема премјештање моштију, а и за звоно државна дозвола!

„Алтернатива Црна Гора“ упозорила је на бројне опасности које доносе одлуке новог закона о слободи вјероисповијести за Митрополији црногорску приморску, односно Српску православну цркву.

-Овај закон је директно усмјерен против Српске православне Цркве, али ће погодити све људе који вјерују. Овим законом се укида вјера, она постаје само административни и комерцијални појам. Свим посланицима који буду гласали за овај закон желимо све најгоре, упозорава „Алтернатива“.

Они наводе цитате иу закона и додају своје коментаре, односно посљедице које он доноси за СПЦ.

„Прије именовања највиших вјерских великодостојника вјерска заједница о томе на повјерљив начин обавјештава Владу Црне Горе“. Вјерске заједнице ће морати да обавјештавају Владу Црне Горе о именовању својих вјерских великодостојника. То је наравно кршење свих могућих закона из те области. Чак и трафике имају већу аутономију јер не морају да обавјештавају Владу о својим запосленима.

„Добра која представљају културну баштину Црне Горе не могу се отуђити или изнијети из државе без сагласности Владе Црне Горе“. Државни органи ће моћи да прогласе „државном културном баштином“ сву имовину вјерских заједница, па ће рецимо бити немогуће помјерати Мошти Св. Василија а да то не дозволе државни органи.

„Забрањена је злоупотреба вјерских осјећаја у политичке сврхе“. Државни органи ће моћи да казне са 20.000 евра вјерске заједнице, ако та заједница буде упућивала на неке неправде. Једноставно ће то прогласити „мијешањем у политички живот“, што је ДПС до сада већ радио. Тиме би вјерске заједнице имале мање права од новинара, медија, НВО организација, …

„Сједиште вјерске заједнице која је регистрована и дјелује у Црној Гори мора бити у Црној Гори“. То значи да не постоји више ни Римокатоличка Црква, ни Исламска заједница, ни Српска православна Црква! Једноставно, центри тих заједница су изван Црне Горе. Самим тим, Влада Црне Горе уводи правни преседан на глобалном нивоу, нешто незапамћено у новијој историји! Можете ли да замислите назив Црногорска римокатоличка Црква или Црногорска регистрована православна Црква? (ову другу већ имамо)

„Вјерска заједница може да се региструје ако има најмање 50 вјерника“. То значи да ће Српска православна Црква бити изједначена са НВО организацијама. Скупите 50 познаника и оснујете вјерску заједницу која ће иматииста права као неко ко траје већ 800 година! Срамно…

„Назив вјерске заједнице не смије садржати назив неке друге државе и њена обиљежја“. То значи да ће Српска православна Црква морати да избрише ово „српска“ из свих својих докумената. Неки од тих докумената су старији од државе Црне Горе (формално-правно је Црна Гора први Устав донијела 1905. године). Такође, Римокатоличка Црква ће морати да брише све називе и документа која слове на „Римокатоличка“ јер је то назив друге државе.

„Државни орган дужан је да без одлагања код надлежног Суда иницира поступак за забрану дјеловања вјерске заједнице“. Држава ће имати право да укине Српску православну Цркву, ако одлучи да је то у њеном интересу. Најопаснији члан овог Закона. Да су овај Закон имали 1991. године Исламска заједница сад не би постојала.

„…Имовина вјерске заједнице постаје државна имовина“. Долазимо до суштине овог закона! Кад ДПС одлучи да укине Српску православну Цркву, или друге вјерске заједнице које посједују имовину, моћи ће да располаже њиховом имовином. Оно што су генерације и генерације вјерника остављале својој Цркви и вјерским заједницама послужиће ДПС-у за отплате дугова, за гаранције на кредите њиховим кумовима, пријатељима и браћи. А може послужити и као гаранција за кредит који смо узели за пут Бар – Бољари. Схватате ли суштину закона? Морамо ли да објашњавамо?

„Изградња, адаптација и и реконструкција вјерских објеката може се изводити само уз надзор надлежног органа државне управе“. То значи да ће требати одобрење да се изгради манастир или црква, да се окречи или постави звоно. Све то ће надзирати државни органи и убирати „плодове“ те изградње. Пошто знате колика корупција влада у том сектору, јасно вам је шта ће да се деси да би извадили дозволу за тако нешто.

„Сви вјерски објекти за које се утврди да су изграђени заједничким улагањем грађана до 1. Децембра 1918. године, државна су својина!“. Ово значи да су Острог, Цетињски Манастир, катедрала Св. Трипуна, Црква Госпе од Шкрпјела, Црква Св. Луке, Манастир Морача,…- од дана усвајања овог закона у државном власништву‼ Држава ће моћи да их прода, изнајми, „валоризује“ или једноставно – сруши! Имаће формално-правни разлог за то.

-Сад знате шта браните! Не постоји разлог да кажете да „нијесте знали“ или „нијесмо имали времена“ кад будемо бранили Манастире, Цркве или Џамије, закључују у „Алтернативи“.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...