Насловна Политика Александар Дамјановић: Литије нијесу политички скупови, митрополит се не мијеша у политику

Александар Дамјановић: Литије нијесу политички скупови, митрополит се не мијеша у политику

Закон о слободи вјероисповјести, према ријечима Александра Дамјановића, независног посланика, не прихвата већински дио православних грађана. Због тога је важно да до разговора дође, а мање је битно ко ће га покренути.

До дијалога мора доћи. Мора доћи и до склапања Темељног уговора онако, како је склопљен са представницима Католичке цркве, односно Исламске заједнице у Црној Гори, и да кроз дијалог са Митрополијом црногорско-приморском овдје у Црној Гори, се дође до рјешења, обострано прихватљивих, казао је Дамјановић.

Закон се, сматра, не мора повлачити, већ би у парламентарној процедури требало измијенити оспораване одредбе.

И Митрополија црногорско-приморска, јасно сам чуо ставове, да нијесу сва рјешења лоша. Да неке одредбе, које су веома лоше и проблематичне, да њих треба кориговати и могуће да је то један од начина рјешења, навео је Дамјановић.

А шта ако дијалог изостане?

-То ће свакако допринијети даљој дестабилизацији политичких прилика у Црној Гори, и неће донијети никоме ништа добро.

Литије, тврди Дамјановић, нијесу политички скупови. Чин су, каже, одбране канонске цркве. Не сматра ни да се митрополит црногорско-приморски Амфилохије уплиће у политику.

Митрополит је такође грађанин ове државе. И има и право да искаже и свој став о томе да уколико ова Влада не жели дијалог, и није спремна за дијалог, да та Влада треба да падне. То је његов став, то је и мој став, оцијенио је Дамјановић.

Оштро је осудио Дамјановић паљење црногорске заставе у Београду, оцјењујући га вандалским изолованим чином. Очекује да надлежни органи Србије пронађу и казне починиоце.

-Као што осуђујем покушај сијања националне и вјерске нетрпељивости прије свега у државотворном народу Црне Горе, дакле између Црногораца и Срба. Нећу довести у исту раван-никако, али ћу свакако осудити то играње у зеленим дресовима за репрезентацију Црне Горе, за коју ми овдје у Црној Гори навијамо, каже Дамјановић.

Лажне вијести које пласирају поједини регионални, али и домаћи медији, само подгријавају тензије, цијени Дамјановић. Против њих, изричит је, не може се и не смије борити хапшењем новинара.

-Да искажем очекивање да се то више неће дешавати у Црној Гори, јер и то додатно подиже тензије, а на крају крајева подиже и тираж тим медијима, рекао је он.

Очекује Дамјановић и дијалог о изборним правилима или позив Европској унији да упути посреднички тим, сличан оном у Сјеверној Македонији.

Јер очигледно да власт, која је одговорнија за дијалог, не жели тај дијалог или купује вријеме, цијени Дамјановић.

То чини власт, тврди, и када је ријеч о избору врховног државног тужиоца.

Ова господа из Владе све ради да онемогући господина Станковића, тиме што ће довести свог човјека на чело тужилачке организације, који онда не би предложио господина Катнића, јер су то закулисни обрачуни на двору, рекао је Дамјановић.

Он је похвалио добре резултате Владе када је у питању електро-енергетски подморски кабал и туристичка сезона. Приговара, међутим, што раст БДП, како каже, не прати и бољи животни стандард.

Извор: РТЦГ

Најновији чланци

Широм Црне Горе: Пливање за часним крстом!

За Часним крстом пливало се у Херцег Новом, Беранама и Бијелом Пољу. Први до Часног крста у Беранама допливао је Стефан Пајковић, пишу Беране онлајн. До...

Досљедно комунистички, СНП: Гласаћемо како партија каже!

Посланици Социјалистичке народне партије (СНП) гласаће у парламенту онако како одлуче партијски органи, поручио је лидер те странке Владимир Јоковић, наводећи да у СНП-у...

И то је могуће, Душко Кнежевић открио: О болници у Мељинама разговарао сам са Здравковом кћерком!

Власник болнице у Мељинама Душко Кнежевић вечерас је, током видео укључења у програм РТЦГ, казао је како је о ситуацији у тој установи разговарао...

Црни Здравко, шта је доживио: Дритан поднио захтјев за смјену владе!

Грађански покрет УРА предао је данас Скупштини Црне Горе иницијативу за изгласавање неповјерења Влади Здравка Кривокапића. Из ГПт УРА су саопштили да неће симулирати...

Квазиатеистичка дрека: Треба забранити емисије које промовишу комунизам – примјер доктора богословије Николе Маројевића!

Пише: Иван Милошевић Црном Гором се шири сплин комунизма, разлива се са екрана РТЦГ и "Вијести", захватио је стопостотни дио монтенегринске штампе, освојио срца дукљанских...