Насловна Почетна Абазовић: УРА ће пресудно утицати на безбједоносне кадрове!

Абазовић: УРА ће пресудно утицати на безбједоносне кадрове!

Морамо разумјети да Црна Гора никада није “прескочила” прву степеницу демократског развоја, а то је – промјена власти на изборима. Односно, до посљедњих избора, Црна Гора је била једина држава у Европи, која никада у својој парламентарној историји, није промијенила власт мирним и демократским путем – гласањем на изборима. И у том смислу је направљен изузетно важан искорак, јер је суверенитет коначно враћен грађанима и грађанкама, који су по први пут осјетили – да њихов глас заиста вриједи и да партиципирањем у изборном процесу могу промијенити ствари, каже у разговору за „Данас“ Дритан Абазовић, предсједник Грађанског покрета Уједињена реформскеа акција ГП УРА и посланик коалиције „Црно на бијело“ у црногорском парламенту, у одговору на питање о оптужбама да легитимизује великосрпски пројекат, односно да прави пакт и формира власт са митрополитом Амфилохијем (Радовићем) и Александром Вучићем.

Са друге стране, додаје саговорник Данаса, потпуно је логично да у једном таквом претполитичком друштву, којим три деценије влада иста партија, ДПС, стварајући и потхрањујући, како истиче, велике етнонационалне тензије, и “опозиција буде изузетно идеолошки хетерогена, те да у промјени лошег и аутократског система посеже за проналажењем најмањег заједничког садржаваоца”.

Међутим, иако идеолошки хетерогена, нова скупштинска већина је већ показала огроман степен политичке зрелости, усвајајући Споразум којим се све партије нове власти обавезују да ће наставити спољнополитички курс Црне Горе, остати досљедне снажним интеграцијама у Европску унију (ЕУ) и поштовању обавеза које проистичу из НАТО чланства, као и да се у мандату нове Владе неће отварати и ревидирати било каква идентитетска питања, почев од државних симбола. Све то, као и укупан однос носиоца изборних листа и поруке које су пласиране у постизборном периоду, дјелују изузетно охрабрујуће и указују на озбиљност нове експертске Владе, која се неће бавити партикуларним интересима било које од партија – било да оне припадају лијевом или десном политичком спектру, већ санирањем огромних проблема које иза себе оставља Демократска партија социјалиста (ДПС), превасходно на пољу економије и борбе против нагомилане корупције и криминала. Драго нам је што су све партије нове власти прихватиле наш концепт Владе експерата, а не политичара, како би се на најбољи начин заокружио процес транзиције и како би се створили услови да на наредним изборима, који ће бити по први пут слободни и фер, грађани и грађанке Црне Горе бирају нову “програмску” Владу и обликују политички систем у Црној Гори, казао је Абазовић.

Да ли су истините информације да ваша коалиција тражи ингеренције над службама у саставу будуће власти? Да ли је реално да са својом експертском екипом можете да промијените систем безбједности којим је под контролом диктатора посљедњих 30 година, и како то планирате да изведете?

Абазовић: УРА је једини конституент нове Владе, који је отворено заговарао чланство Црне Горе у НАТО савезу и чија политика је недвосмислено била окренута ка чланству Црне Горе у Европској унији. У том смислу, логично је да УРА и коалиција Црно на бијело пресудно утичу на селекцију кадрова који ће управљати сектором безбједности и инсистирају на именовању најбољих и најкомпетентнијих експерата, који су на фону званичне спољне политике Црне Горе коју УРА и ЦнБ снажно подржавају. Нећемо дозволити било какво коцкање са националним интересима Црне Горе, а у томе имамо и снажну подршку наших међународних партнера.

Да ли стварно планирате да демонтирате службе безбједности, које су хоботница постојећег режима…?

Абазовић: Изазови који нас чекају на путу реформисања служби безбједности су изузетно велики и комплексни, али немамо дилему да је та реформа кључни предуслов ефикасније борбе против криминала и корупције, шта је један од кључних задатака нове Владе. Свима је јасно да су службе безбједности у недемократским режимима, какав је до скоро био на власти и у Црној Гори, много чешће коришћене за праћење политичких неистомишљеника и критичара режима, него ли за чување националне безбједности и борбу против криминала. Због тога је такав однос неопходно мијењати из коријена, уколико желимо да Црна Гора заиста спроведе неопходне реформе и у најскоријем периоду постане пуноправна чланица Европске уније (ЕУ).

Видјели смо недавно да су нови политички покрети који заступају и промовишу идеје социјалне правде, демократизације, еколошке одрживости, солидарности и родне равноправности остварили значајне резултате у ЦГ и ХР, да ли постоји потенцијал за сарадњу са НДБ и Можемо из Хрватске?

Абазовић: Тенденција јачања наведених и сличних покрета, чија политика се заснива на зелено-лијевим идејама и који својим дјеловањем обесмишљавају устаљене етнонационалне матрице које деценијама обликују јавни дискурс у државама региона, радује сваког ко искрено жели да овај регион изађе из политике 90-их година и да се окрене модерним токовима.

УРА и платформа Црно на бијело су довели до те квалитативне промјене и до помирења завађених страна у Црној Гори, а већ је видљиво да се тај талас промјена и помирења прелива и на читав регион. Вјерујем да ће бити простора за тјеснијом сарадњом наведене три групације, јер све почивају на сличним програмским и идеолошким темељима и јер сви баштинимо жељу да регион коначно крене напријед. Како је и предизборна пјесма платформе “Можемо” лијепо казала – вријеме је да наш регион коначно изађе из “кружног тока”.

Вјерујете ли у шири талас промјене који носи политика организација и странака сличних вама унутар нашег региона?

Абазовић: Апсолутно! Наш регион заслужује и може много више, посебно у дијелу демократизације институција и превазилажења бројних друштвених подјела. Вјерујем да вријеме те демократизације несумњиво слиједи, те да ће државе региона одлучније закорачити путем неопходних реформи, како би степен политичких слобода и животни стандард грађана и грађанки региона коначно достигао жељени ниво. Искуство Црне Горе је најбољи примјер да нико није непобједив или недодирљив, те да су промјене могуће, чак и онда када мало ко у њих вјерује. Са друге стране, велико интересовање које су дешавања у Црној Гори изазвала у региону говори о томе да су људи видјели трачак наде и да многи од њих истински желе слободнија друштва, са већим степеном демократије. Нови људи ће помирити Црну Гору, а нови људи могу помирити и регион. Крајње је вријеме да напустимо све матрице прошлости и изборимо се за промјене које сви желимо. Слобода је ту, узмимо је у своје руке!

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...